Bilvask:

Forbudt i Sverige - ønsker strengere krav i Norge

Slik sørger du for ren bil og ren samvittighet.

Det finnes enkle og det finnes omfattende måter å polere bil på. Vi viser deg den enkle og morsomme måten som ikke tar deg mer enn en drøy time. Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): I flere år har det vært ulovlig i en rekke svenske kommuner å vaske bilen hjemme på gårdsplassen. Også Tyskland har tidligere innført forbud.

Årsaken er de miljøskadelige stoffene i vaskemidlene som renner ut i bakken.

I Norge har Miljødirektoratet tidligere anbefalt å vaske bilen i haller fremfor hjemme på gårdsplassen, fordi hallene har har systemer for å samle opp mye av forurensningen som kommer fra bilene og fra vaskemidlene.

- Vask med ren samvittighet

Nå går imidlertid flere organisasjoner sammen for å fremme bærekraftig bilvask, melder Elbilforeningen.

Virke Servicehandel, Fellestiltakene LO-Virke, Fellesforbundet og Handel og Kontor i Norge starter i disse dager en kampanje for å sikre at du som forbruker kan vaske bilen og samtidig unngå å velge feil vaskehall.

– Vi vil at folk skal få vaske bilen sin med ren samvittighet. Ved å velge bærekraftige virksomheter for bilvask tar du som elbilist ansvar for å unngå at useriøse aktører får fotfeste i markedet, sier leder for Virke Servicehandel, Iman Winkelman.

Myndighetenes kontrollaktivitet har avslørt at deler av markedet for bilvask bryter grunnleggende bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

Målet er å få på plass automatiserte og manuelle bilvaskeanlegg som tilfredsstiller kravene myndighetene har oppstilt for tilbydere av bilvask.

I tillegg skal ordentlige og ryddige arbeidsforhold for alle ansatte være påkrevd i virksomheten.

- Bærekraftige bilvask-virksomheter etterlever de strenge kravene myndighetene har satt til bilvask og sørger for ordentlige og ryddige arbeidsforhold, forklarer Winkelman.

Svanemerke

Kampanjen vektlegger også at en bil skal bli ren med minst mulig miljøbelastning. Det beste er om om bilvasken gjøres med Svanemerkede produkter.

Se etter svanemerket om du planlegger å vaske bilen hjemme. Mange avfallstoffer er skadelige for naturen. Foto: colourbox.com
Se etter svanemerket om du planlegger å vaske bilen hjemme. Mange avfallstoffer er skadelige for naturen. Foto: colourbox.com Vis mer

– Det er viktig at bilvask foregår på en måte som sikrer at oljeholdig avløpsvann og andre miljøgifter ikke kommer på avveie og at det brukes produkter som er skånsomme for miljøet. Velg bærekraftig bilvask, sier Unni Berge i Elbilforeningen.

Selv om kampanjen i all hovedsak retter seg mot bilvaskehaller og kravene som bør stilles til disse, kaster den nytt lys over en langvarig diskusjon: Hvor miljøskadelig er det egentlig å vaske bilen selv på privat grunn med «bøtte, vann og såpe»?

Ifølge Miljødirektoratet inneholder mange bilpleieprodukter nonylfenoler og siloksaner (D4 og D5) - såkalte verstingstoffer.

Andre helse- og miljøskadelige stoffer er også å finne i produktene. Det samme gjelder parfyme som kan være allergifremkallende.

I tillegg renner mange tonn tungmetaller, oljer og avfettingsmidler rett ut i bakken og avsløpsvannet.

10.000 i bot

I Sverige fastslo daværende miljøminister Karolina Skog (MP) i 2017 at kommunene kan forby bilvask på gaten.

Flere kommuner har valgt å innføre forbud. I Jönköping kan man straffes med bøter på inntil 10.000 kroner om forbudet brytes.

- Vaskevannet inneholder blant annet dekkpartikler, olje- og drivstoffrester, veirester, giftige tungmetaller og tensider, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Når dette vannet renner ned i sluk og andre avløp, kan det ende opp med å forurense og skade både dyr, planter og drikkevannet, advarer kommunen.

I Norge har det tidligere ikke pågått arbeid for å innføre liknende forbud, men den nye kampanjen viser i det minste at temaet engasjerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.