Bilvask:

Forbudt i Sverige: Det skjer ikke i Norge

Enn så lenge er det ingenting som tyder på at det blir forbudt å vaske bilen hjemme på gårdsplassen.

Det finnes enkle og det finnes omfattende måter å polere bil på. Vi viser deg den enkle og morsomme måten som ikke tar deg mer enn en drøy time. Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Elbil24 skrev nylig om at flere organisasjoner går sammen om strengere krav til bilvask. En ny kampanje skal sikre at du som forbruker kan vaske bilen og samtidig unngå å velge feil vaskehall.

Samtidig har det i flere år vært ulovlig i en rekke svenske kommuner å vaske bilen hjemme på gårdsplassen. Også Tyskland har tidligere innført forbud.

Årsaken er de miljøskadelige stoffene i vaskemidlene som renner ut i bakken.

Selv om stoffene er farlige, er de ikke nødvendigvis forbudte.

Miljøgiftene må bort

Miljødirektoratet er imidlertid klar på at et liknende forbud aldri har vært aktuelt i Norge.

- Vi har ikke hatt til vurdering et eventuelt forbud mot vask av bil på privat grunn. I Norge har vi ingen særskilt regulering av bilvask hjemme på gårdsplassen.

- Vårt fokus er at miljøgifter og andre stoffer med tilsvarende bekymring fases ut, sier Heidi Morka i Miljødirektoratet til Elbil24.

Morka er leder i kjemikalieseksjonen og poengterer at det vesentlige ikke er hvor du vasker bilen din, men at du sørger for at riktige produkter blir tatt i bruk.

- Når du vasker bilen hjemme på gårdsplassen eller i en vaskehall, er det viktigste er at produktene du bruker, ikke er miljøskadelige, og at du håndterer produktene riktig, sier Morka.

Forurenset vann?

Da Elbil24 trakk frem forbudet i Sverige i en tidligere artikkel, vekket det stort engasjement blant leserne. Enkelte var sterkt kritiske til et forbud i Norge. Andre var opptatt av å diskutere miljøpåvirkningen.

I flere svenske kommuner har man innført forbud for å sikre seg mot at miljøskadelig vann trekker ned i jorden.

-- Vaskevannet inneholder blant annet dekkpartikler, olje- og drivstoffrester, veirester, giftige tungmetaller og tensider, skriver Jönköping kommune på sine hjemmesider.

I Jönköping kan man straffes med bøter på inntil 10.000 kroner om forbudet brytes.

- Vi kjenner ikke til bakgrunnen for at enkelte land har innført forbud mot å vaske bilen hjemme på privat grunn, sier Morka.

I Norge har man tro på at nøkkelen ikke er å endre folks vaskevaner, men å gjøre noe med produktene og stoffene de inneholder.

Så lenge du velger riktige produkter, er det ingenting i veien for å vaske bilen hjemme, mener Miljødirektoratet. Foto: NTB scanpix.
Så lenge du velger riktige produkter, er det ingenting i veien for å vaske bilen hjemme, mener Miljødirektoratet. Foto: NTB scanpix. Vis mer

- Noen stoffer er så ille at bruken skal ut. I Norge har vi en politisk vedtatt liste med stoffer der målet er stans i bruk og utslipp, sier Morka.

- Bilvoks inneholdt tidligere tungt nedbrytbare tensider. Vårt hovedfokus er slike miljøgifter.

- De brytes ikke ned i naturen og kan hope seg opp i næringskjeden og ha alvorlige gifteffekter. Miljødirektoratet jobber internasjonalt for å regulere disse stoffene der produsentene ikke selv faser de ut, legger hun til.

Har kontrollert vaskehaller

I den nystartede kampanjen, som Virke Servicehandel, Fellestiltakene LO-Virke, Fellesforbundet og Handel og Kontor står bak, er det vaskehaller som blir prioritert.

- Ved å velge bærekraftige virksomheter for bilvask, tar du som elbilist ansvar for å unngå at useriøse aktører får fotfeste i markedet, sier leder for Virke Servicehandel, Iman Winkelman.

- Det er viktig at bilvask foregår på en måte som sikrer at oljeholdig avløpsvann og andre miljøgifter ikke kommer på avveie og at det brukes produkter som er skånsomme for miljøet, sier Unni Berge i Elbilforeningen.

Morka i Miljødirektoratet ønsker kampanjen velkommen.

- Det er fint at bransjeorganisasjonene tar tak i den type kjemikaliebruk, sier Morka.

Hun bekrefter at det tidligere er gjennomført kontroller av vaskehaller etter mistanke om mangler. Det er nødvendig at bileiere som kommer for å vaske bilen sin, får riktig informasjon.

- Vaskehallene er omfattet av forurensningsregelverket. Og midlene som brukes må være merket riktig. Det har vært mangler i vaskehaller tidligere og det ble gjennomført tilsynsaksjoner for noen år tilbake, sier Morka.

De beste tipsene

Om du nå sitter igjen og er usikker på hva du bør gjøre når du skal vaske bilen din, bør du følge disse enkle rådene.

  • Kjøp vaskeprodukter av en seriøs forhandler
  • Se etter Svanemerket når du går til innkjøp
  • Les merking og faresignaler nøye
  • Oppsøk informasjon i vaskehaller

- Vi advarer mot å handle produkter på nett, og særlig fra land utenfor EU/EØS.

- Kjøp produkter hos en seriøs forhandler. Vi advarer mot å handle på nett, og særlig fra land utenfor EU/EØS. Vi anbefaler svanemerkede produkter, for de inneholder ikke miljøskadelige stoffer. Når forbrukerne velger Svanemerkede produkter, bidrar de til å fremme utfasing av miljøgifter, forklarer Morka i Miljødirektoratet.

Hun avslutter med å vektlegge hvor viktig det er å ta faremerkingen på produktene seriøst. Av hensyn til miljø og helse. Om du besøker en vaskehall og er usikker på produktene som tilbys, spør.

Det er kjedelig om såpen inneholder stoffer som for eksempel er skadelig for hendene dine.

- Stoffer som kan utgjøre en fare, er ikke nødvendigvis forbudt. Derfor må de håndteres riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.