Tesla Cybertruck:

Forbyr videresalg første året

Kan kreve over 500.000 kroner i erstatning.

De første Cybertruck-eksemplarene er snart på vei ut til de første kundene. Nå advares de mot å selge bilen det første året. Foto: Robyn Beck / AFP
De første Cybertruck-eksemplarene er snart på vei ut til de første kundene. Nå advares de mot å selge bilen det første året. Foto: Robyn Beck / AFP Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det anslås at over 6000 nordmenn og over én million kunder globalt har forhåndsbestilt Teslas neste modell: Cybertruck.

Nordmenn må riktignok smøre seg med tålmodighet siden Teslas strategi er å fokusere på det amerikanske markedet først, og de første kundene skal få bilene i løpet av de nærmeste ukene.

Vil ikke ha videresalg

I de amerikanske salgsvilkårene finner man nå en presisering akkurat om Cybertruck-modellen. Der heter det seg nemlig som følger (vår oversettelse):

Du forstår og erkjenner at Cybertruck først vil bli lansert i begrenset antall. Du samtykker i at du ikke vil selge eller forsøke å selge kjøretøyet innen det første året etter leveringsdatoen for ditt kjøretøy. Uavhengig av det foregående, hvis du må selge kjøretøyet innen det første året etter leveringsdatoen av en uforutsett grunn, og Tesla er enig i at din grunn berettiger et unntak fra sin ingen videresalgs-politikk, samtykker du i å varsle Tesla skriftlig og gi Tesla rimelig tid til å kjøpe kjøretøyet fra deg etter eget skjønn og til kjøpsprisen oppført på din endelige prislapp minus $0,25/mile kjørt, rimelig slitasje og kostnaden for å reparere kjøretøyet til Teslas standarder for brukte kjøretøy, både kosmetisk og mekanisk. Hvis Tesla velger å ikke kjøpe kjøretøyet ditt, kan du deretter selge kjøretøyet til en tredjepart kun etter å ha mottatt skriftlig samtykke fra Tesla. Du samtykker i at dersom du bryter denne bestemmelsen, eller Tesla har rimelig grunn til å tro at du er i ferd med å bryte denne bestemmelsen, kan Tesla søke om foreløpig forføyning for å forhindre overføring av eierskapet til kjøretøyet eller kreve $50 000 eller verdien mottatt som vederlag for salget eller overføringen i erstatning fra deg, avhengig av hva som er størst. Tesla kan også nekte å selge deg fremtidige kjøretøy.

Altså nektes du å selge bilen videre i løpet av det første året, noe som i praksis vil gjøre det vanskelig for bilflippere. Da krever Tesla førsterett til å kjøpe tilbake bilen til samme pris som du betalte, men med et fratrekk for slitasje/reparasjon og 1,73 kroner per kjørte kilometer om om vi regner med dagens kurs.

Et eventuelt videresalg uten Teslas samtykke i løpet av det første året kan altså resultere i at Tesla krever kunden for minst 50.000 dollar, eller da over 550.000 norske kroner med dagens kurs.

UKNUSELIG: Da Elon Musk stod på scenen i California og lanserte Teslas nye pickup «Cybertruck», gikk ikke ting helt etter planen. Video: Tesla. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ikke den første

Tesla er ikke først med slike vilkår i salgskontrakten. Tidligere i år skrev vi om at Ford også krevde å få kjøpe tilbake modellen F-150 i løpet av det første året dersom eieren ville selge, til en pris Ford selv bestemte.

Også ansatte hos Rivian fikk samme beskjed fra sin arbeidsgiver da de første ansattbilene ble utlevert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.