Nye førerkort-regler

Foreslår 21-års grense for elbiler

EU foreslår en grense på 21 år for å kjøre biler over 1800 kilo. Det betyr i praksis et forbud mot å kjøre de fleste elbiler før etter to-tre år med lappen.

EU-FORSLAG: Forslaget går ut på at du må være 21 år eller ha minst to års kjøreerfaring før du får slippe til bak rattet i en bil som veier mer enn 1800 kilo. Det gjør de fleste elbilene som selges i Norge i dag. Foto: Rune Korsvoll
EU-FORSLAG: Forslaget går ut på at du må være 21 år eller ha minst to års kjøreerfaring før du får slippe til bak rattet i en bil som veier mer enn 1800 kilo. Det gjør de fleste elbilene som selges i Norge i dag. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Vi har tidligere skrevet om at EU jobber med nye regler for førerkort. Her forslås det blant annet at 17-åringer kan ta førerkort for bil, men må ha med en voksen i bilen under kjøreturene det første året. Dersom dette blir vedtatt, vil regelen også komme til å gjelde i Norge.

Statssekretær Tom Kalsås i Samferdselsdepartementet kommenterte forslaget slik:

- Forslaget om å la 17-åringer få førerkort begrenset til å kjøre med ledsager, skiller seg ikke vesentlig fra dagens ordning med øvingskjøring med ledsager. Dersom dette kan bidra til å gi unge førere økt kjøreerfaring kan dette være positivt, siden vi vet at erfaring er viktig for å redusere ulykkesrisikoen.

21-års grense

Nå har det kommet et nytt forslag på bordet, som kan få store konsekvenser for norske bilførere med ferskt førerkort.

Karima Delli har ansvaret for Europaparlamentets svar til EU-kommisjons nye forslag til førerkort-regler. Hun foreslår blant annet en aldersgrense på 21 år og minst to år med kjøreerfaring før man får kjøre biler som veier over 1800 kilo. De får da et såkalt B+ førerkort.

B+ FØRERKORT: Dersom forslaget vedtas i EU, må du ha et såkalt B+ førerkort for å kjøre de aller fleste elbiler. Det er fordi de er tunge. Foto: Statens vegvesen
B+ FØRERKORT: Dersom forslaget vedtas i EU, må du ha et såkalt B+ førerkort for å kjøre de aller fleste elbiler. Det er fordi de er tunge. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Dette kommer som et svar på en studie som viser at rundt 40 prosent av alle dødsulykker i EU involverer unge bilførere eller motorsyklister. En annen studie viser at tyngre og sterkere kjøretøyer, som SUV-er, utgjør en større risiko for fotgjengere, syklister og passasjerer i mindre biler,

Disse får du ikke kjøre

Dersom dette forslag blir vedtatt, vil det få store følger for ferske bilførere her hjemme. Det er fordi salget og bestanden av elektriske biler er flere ganger høyere i Norge enn i andre EU-land. På grunn av batteriet, er elbilene svært tunge sammenliknet med fossilbiler.

I praksis vil et slikt forslag bety en kraftig begrensning i muligheten til å kjøre de aller fleste elektriske biler som selges i dag. Den desidert mest solgte bilen i Norge det siste året, Tesla Model Y, veier for eksempel fra 1919 kilo. Den letteste utgaven av VW ID.4 veier 2095 kilo, mens Volkswagen ID.3 med det største batteriet veier 1889 kilo.

Må vente i to-tre år

Volvos nye, lille EX30 kommer så vidt under denne vektgrensen, men det er med bakhjulsdrift. Med firehjulstrekk er vekten fra 1868 kilo. Tesla Model 3 med bakhjulsdrift og lite batteri går akkurat under grensen på 1800 kilo, men i Norge er det utgaven med firehjulstrekk som selges. Den veier fra 1844 kilo.

Det er med andre ord ikke mange av de nye bilene som selges i Norge nå som blir mulig å kjøre for de med ferskt førerkort. Har du tatt lappen når du er 18 år, må du vente i tre år til du er 21 for å kunne kjøre disse helt vanlige bilene. Har du tatt førerkort i voksen alder, må du først tilbringe to år bak rattet i en annen bil for å få kjøreerfaring.

MANGE UNGE I ULYKKER: Forslaget om at du må vente noen åpr før du får kjøre tung bil, kommer fordi unge er overrepresentert i alvorlige ulykker på veiene i Europa og a tunge biler er farligere for andre trafikanter.. Foto: Rune Korsvoll
MANGE UNGE I ULYKKER: Forslaget om at du må vente noen åpr før du får kjøre tung bil, kommer fordi unge er overrepresentert i alvorlige ulykker på veiene i Europa og a tunge biler er farligere for andre trafikanter.. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Disse kan du kjøre

Biler du kan få lov til å kjøre, er småbiler som MG 4, Peugeot e-2008 eller e-208, Opel Corsa-e, BYD Atto 3, Nissan Leaf og så videre. Felles for disse er at de har tohjulstrekk og ganske små batterier.

Ellen Townsend, strategisjefen i EUs trafikksikkerhetsorgan ETSC, sier at alle midler må tas i bruk for å få ned antall dødsulykker på veien:

- Antall døde på veien stiger igjen i Europa. EU trenger alle virkemidler for å gjøre veiene sikrere. Unge førere er overrepresentert i ulykker med død og alvorlige skader. Derfor er det fornuftig å innføre et slikt gradert førerkort, sier Townsend.

Siden dette foreløpig bare er et forslag, skal det nå behandles videre i EUs organer, før det endelig vedtas av parlamentet. Dette vil neppe skje før tidligst neste år.

SÅ MYE VEIER DE 15 MEST SOLGTE BILENE I NORGE I ÅR

PlassBilVekt fra kg
1.Tesla Model Y1919
2.Volkswagen ID.42095
3.Skoda Enyaq2210
4.Volvo XC401955
5.Toyota bZ4X1895
6.Volkswagen ID.31775
7.Toyota Rav4 hybrid1910
8.Ford Mustang Mach-E2111
9.Audi Q4 e-tron2220
10.BMW iX12010
11.Nissan Ariya1939
12.Nissan Leaf1545
13.Tesla Model 3 RWD1760
14.Toyota Yaris Cross hybrid1175
15.Hyundai Kona electric1650

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken 20. september 2023

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.