Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Gøteborg, Elbil24):
Volvo har mange lojale kunder i Norge, og forventningene når bilprodusenten snart er klar med en elektrisk sjuseter, er svært store.
Vi snakker om modellen EX90, som regnes som en elektrisk arvtaker etter XC90, som har vært på markedet siden 2002. Dagens utgave så dagens lys allerede i 2014, og har altså rukket å være på markedet i ni år.
Elbil24 var til stede i Stockholm da bilen ble avduket i fjor høst, og nå har vi fått tatt den i nærmere øyesyn, ved Volvos hovedkvarter utenfor Gøteborg.

Fire store el-SUV-er i test
Stor og romslig SUV med bakkeklaring på over 20 centimeter
EX90 er stor og høyreist, og måler 503 centimeter i lengden, 174 i høyden og 196 i bredden. Akselavstanden er 298,5 centimeter. Modellen er bygd på den nye elektriske plattformen SPA2, som også deles av Polestar 3.
Man ser umiddelbart at det dreier seg om en Volvo, og designmessig har den mange likhetstrekk med den aldrende XC90.
På innsiden er den derimot oppdatert på alle plan, med all tenkelig og utenkelig utstyr - særlig på sikkerhetssiden, noe som har vært Volvos varemerke i mange tiår.
Volvo selv mener at EX90 er den sikreste Volvo noensinne, med et lass av sensorer både på ut- og innsiden.
Luftfjæringer og elektronisk styrte støtdempere kommer som standard, og EX90 kan skilte med en bakkeklaring på hele 20,8 centimeter.
Utstyrer du bilen med hengerfeste, kan den også dra henger på inntil 2200 kilo - det samme som omtalte Polestar 3.

NÅ: 55 elbiler over 50 mil
Store skjermer og et hav av plass
Foran dominerer en stor skjerm på 14,5 tommer i midtkonsollen, og har også denne gangen valgt Google som leverandør av operativsystem og apper. Bak rattet sitter et førerdisplay på 8 tommer.
Responsen på skjermen i bilen vi fikk ta i nærmere øyesyn var oppsiksvekkende treg (se video over), men dette var ikke et produksjonseksemplar - så vi forventer at dette blir rettet på.
Bilen har altså sju seter, der de to bakerste enkelt felles ned og opp elektrisk ved hjelp av knapper. Når kun fem seter er i bruk, har du hele 655 liter boltreplass bakerst. I tillegg har den romslige oppbevaringsrom under gulvet bak og under panseret.
Andre seterad kan justeres i lengderetningen for å gi de bakerst bedre plass. De kan også justeres uavhengig av hverandre.

17 sjeldne elbil-funksjoner vi elsker
Motorer, batteri og rekkevidde
EX90 kommer i første omgang i to utgaver til Norge, begge omtales som topputstyrte og har fått navnene Twin Ultra og Twin Performance Ultra.
Begge utstyrsversjonene kommer med to elmotorer og drift på alle fire hjul. Twin-utgaven byr på 408 hestekrefter og dreiemoment på 770 Nm, mens Performance-utgaven får 517 hestekrefter og dreiemoment på 910 Nm. De skal kunne gjøre unna 0-100 på henholdsvis 5,9 og 4,9 sekunder.
EX90 leveres videre med en batteripakke på 111 kWh, der 107 kWh er tilgjengelig. Det skal gi en rekkevidde på rundt 600 kilometer målt etter WLTP-standarden.
Lynlading med effekter på inntil 250 kW er på plass, og Volvo lover at 10-80 prosent kapasitet skal være unnagjort på 30 minutter under optimale forhold.
Standardutstyret inkluderer blant annet panoramatak, lydanlegg fra Bose, luftfjæringer, 21-tommer hjul, massasjeseter foran, adaptiv cruise control, head-up display, 360-graders kamera og naturligvis en rekke sikkerhetssystemer - inkludert flere nyvinninger.
Her er blant annet en egen sensor som gir beskjed dersom det er sovende barn eller kjæledyr i bilen når du er i ferd med å forlate bilen. Hvert år skjer det liv går tapt på grunn av slik gjenglemming, noe Volvo mener man unngår i EX90

Vask bilen så ofte du vil: Vi har sjekket ut seks avtaler for deg
Norge i ledelsen
Prisene starter på like under en million kroner, og da er både moms og andre avgifter lagt på.
Norge er et viktig marked, og faktisk har det blitt forhåndssolgt flere EX90 her enn i noe annet marked, får vi opplyst fra Volvo. Det er imidlertid ikke hit den kommer aller først; først kommer den til USA, deretter Kina - før Europa står for tur.
De første norske kundene vil få bilene sine i andre kvartal til neste år. Bestiller du nå, må du belage deg på 18-20 måneders ventetid - noe du kan lese mer om her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.