Utbygging av ladestasjoner:

Første lynladekorridor i Norden åpnet

Nå kan man lynlade fra Oslo til Helsinki.

LYNLADERE: Nå har Fortum åpnet lynladekorridor fra Oslo til Helsinki. Foto: Fortum
LYNLADERE: Nå har Fortum åpnet lynladekorridor fra Oslo til Helsinki. Foto: Fortum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Samtidig som Fortum Charge and Drive er i full gang med utbyggingen av hurtig- og lynladere i Norge, bygger de også ut utover Norges grenser.

I helga åpnet nemlig deres første lynladekorridor i Norden, som gjør at elbilister skal kunne komme seg enklere fra Oslo til Helsinki.

Fra Norge til Finland

Det var med åpningen av lynladestasjonen i Hälla utenfor Västerås i Sverige at lynladekorridoren ble komplett.

– Det er utrolig gøy å få denne siste biten av puslespillet på plass for Nordens første lynladekorridor. Lynladestasjonene leverer opp til 350 kilowatt effekt, 7 ganger mer enn dagens hurtigladestasjoner, og det gjør det mulig å kjøre 30 mil med bare 10 minutters lading, sier kommunikasjonssjef i Fortum, Stian Mathisen.

En lynladekorridor vil si en strekning hvor laderne er plassert såpass nærme at du skal kunne komme deg fra A til B på en lettvint måte.

Fortums lynladekorrider består av følgende lynladestasjoner.

  • YX 7-Eleven ved Nygårdskrysset i Ås kommune utenfor Oslo
  • McDonald's Kristinehamn
  • McDonald's Hälla i Sverige
  • ABC servicesenter i Lohja i Finland.

Fortsetter utbygging

Fortum Charge & Drive har omtrent 1800 ladestasjoner i Norge, og mange av disse har blitt etablert med muligheten for å oppgradere til lynladestasjoner.

Mathisen i Fortum sier at dette bare er starten på lynladerutbyggingen.

– Vi gleder oss til å fortsette med utbyggingen av lynladestasjoner i Norge og resten av Norden, og vi håper både nåværende og framtidige elbilister ser dette som et fint bidrag til utbredelsen av en utslippsfri bilpark, sier Mathisen.

Det er imidlertid bare de nyeste elbilmodellene som er dimensjonert for den høyeste lade-effekten, men dette vil trolig gjelde flere og flere av kommende modeller på markedet.

Flere bygger ut

Også Circle K og Ionity satser på utbygging av lynladere.

I forrige uke annonserte Circle K at de vil sette opp 14 lynladere, i tillegg til 15 ordinære hurtigladere i løpet av året.

Ionity på sin side jobber med å bygge ferdig sine innlands lynladekorridorer. Den første skal være klar til å åpne i løpet av våren.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.