Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): En kraftig lader i bilen med en tilsvarende ladeboks på veggen kan få fart på ladingen. Husk bare at strømforsyningen og selve installasjonen må være riktig dimensjonert. I tillegg er det lurt å se litt inn i fremtiden når det skal velges ladeboks.
Varierende strømpriser, ladehastighet og smart teknologi er stikkordene.

Slik får du jobben til å betale for ladingen
Riktig installasjon
–Det første man bør være klar over er at selve installasjonen er en viktig del av det å skaffe seg en ladeboks, sier Jan Terje Elsrud. Har er ansvarlig for hjemmelading i Circle K.
Ladeboksene tilbys ofte som en pakke, med boks og ferdig installasjon. Såkalte installasjonspakker. Går du for en billig pakke spares det på kabler og annet materiell.
–Da risikerer du å få en ladeboks som på grunn av installasjonspakken har lavere kapasitet enn strømnettet hjemme hos deg tillater, fortsetter Elsrud.

Har du for eksempel strømnett og ladestasjon som tillater 22kW lading, kan du likevel risikere å ende opp med en kapasitet på kun 3,6kW med en billig installasjonspakke.
Ladeeffekt
Elbilforeningens anbefaling er å kjøpe en ladeboks som lader med så høy kapasitet som mulig. Din neste elbil har trolig høyere ladekapasitet enn den du har i dag, og da er det lurt å være forberedt.
Når det gjelder kapasitet er det strømnettet du er tilkoblet som er begrensningen, samt reguleringer. Det finnes to typer nett i Norge: IT-nett, som normalt har en begrensning på 7,4kW, eller TN-nett med en begrensning på 22kW. Med unntak fra Sørvestlandet og noen spesielle områder, er det IT-nett som er det vanligste nettet i Norge.

Ny prisjungel på ladestasjoner
Riktig ladeboks
–Alle ladebokser som selges i Norge plikter å følge en gitt sikkerhetsstandard, forklarer Sang Huynh. Han er Daglig leder hos Elbilgrossisten. Det betyr at ladeboksene er trygge i bruk såfremt de oppfyller kravene.
–Kvalitetsforskjellene går heller på levetid, design, brukervennlighet og funksjonalitet sier Huynh

Vi har i hovedsak to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. En enkel ladeboks er i prinsippet en tryggere og kraftigere versjon av stikkontakten.


En smart ladeboks har tilleggsfunksjoner som gjør gjør at det er mulig å styre ladingen på aller lureste måte. Hovedsaklig betyr dette at ladingen av bilen kan tilpasses belastningen på strømnettet og strømprisene. Strømprisene varierer igjennom døgnet og de vil trolig variere enda mer i fremtiden. Da kan styringen i ladeboksen sørge for at bilen lades når strømmen er billigst. Smarte bokser kan også tilpasse ladingen etter tilgjengelig kapasitet i boligen, med en lastbalansering, slik at man får utnyttet den begrensede effekten optimalt.

Ny prisjungel på ladestasjoner
Kabel
Ladebokser kommer med både løs og fast kabel. Velger du løs kabel kan den byttes hvis den går i stykker, eller hvis du kjøper ny bil med annen ladekontakt. Det er også lett å bytte til en lenger kabel hvis det behovet dukker opp.
Det er med andre ord viktig ikke å bare se behovet i nuet, men også tenke langsiktig når man innstallerer en ladeboks. Selve innstallasjonen spiser mye av kostnaden. Da er det synd om man underdimensjonerer for å spare en slant nå, for så å må gjøre den tunge jobben en gang til senere.
Det beste rådet er derfor å planlegge godt for å gjøre gode valg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.