Batteripass

Fra 2027 må alle elbiler ha dette på plass

Ny løsning skal gi kundene større trygghet og enklere valg.

Batteripass skal sørge for å dokumentere batteriets tilstand og kapasitet. Foto: Steinar André Danielsen.
Batteripass skal sørge for å dokumentere batteriets tilstand og kapasitet. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Fra og med februar 2027 må alle elbiler ha et batteripass for å kunne selges i EU. Det skriver svenske Alltomelbil.

Batteripasset skal gjøre det enklere å spore opprinnelsen til batteriets råvarer og produksjonsprosess.

I tillegg skal batteripasset sørge for å dokumentere batteriets tilstand og kapasitet.

Slik fungerer det

Batteripasset vil være tilknyttet elbilens chassis-nummer. En QR-kode vil gjøre det mulig å se informasjon om bilen og batteripakken.

Ideen er at batteripasset skal vise opprinnelsen til batteriets mineraler som litium, kobolt, nikkel, grafitt og glimmer.

Selskapet Circulor lager batteripass og spesialiserer seg på synlige forsyningskjeder. All informsjon vil ikke nødvendigvis være tilgjengelig for alle, men tilgjengeliggjøres etter behov.

- Bilindustrien får se alt. Bilkjøperen får se den generelle informasjonen, kanskje noe av forsyningskjede-informasjonen, men hovedsaklig status på batterikapasitet og -helse, sier PR-direktør Ellen Carey i Circulor.

Her ser du et elbilbatteri. Foto: Shutterstock.
Her ser du et elbilbatteri. Foto: Shutterstock. Vis mer

Trygghet for kunden

Et batteripass vil komme veldig godt med for kunder som kjøper brukt elbil, ettersom passet vil fortelle sannheten om hvor godt bevart batteriet faktisk er.

I tillegg vil batteripasset sikre den etiske opprinnelsen til materialene i bilen.

- Det interessante med dette er at det virkelig er første gang produktmessig at så detaljert informasjon om forsyningskjeden deles med sluttbrukeren. Det gir dem kjøpsinformasjon og -valg, sier Carey.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.