Elbil-lading:

Frustrert over somling: - Det haster

Naf legger press på regjeringen - mener ladeforslag har kommet for sent.

Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): Mange venter på at regjeringen skal komme med nye regler om elbil-lading i borettslag.

- Vi har ingen tid å miste. For at folk skal kunne bytte til elbil, må de kunne lade hjemme, uttalte Christina Bu i Elbilforeningen nylig.

Nå følger Naf opp med å legge press på myndighetene.

- Vi frykter at reglene ikke er på plass før i 2021. Reglene er på plass for sameier, mens borettslagene venter på en avklaring, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

- Lovlig sent

Et forslag om nye regler for lading i borettslag er ventet fra regjeringen før sommeren.

- Vi mener at forslaget kommer lovlig sent. Nå er det uvissheten som gjelder for mange, fordi loven ikke er klar til denne vårens generalforsamlinger. Etter at lovforslaget er lagt fram, skal det også behandles og vedtas av Stortinget, og det betyr at det vil gå enda mer tid, sier Sødal.

Dette har tatt lang tid, mener Naf. Spesielt med tanke på at det forelå et utkast til en lov for ett år siden.

Det er forventet at lovendringen vil gi andelshaverne i borettslag rett til å sette opp ladepunkt for elbiler og ladbare hybridbiler, og at det må foreligge saklig grunn for at styret skal nekte dette. Sameier har hatt slike regler siden 1. januar 2018.

- Halvparten av alle nye biler som selges i dag er, elbiler. Da må folk også kunne lade. Hjemmelading er fortsatt den viktigste ladingen for folk flest. Lading hjemme er også viktig for de som velger seg en ladbar hybrid, sier Sødal.

(Les videre under bildet)

Én av fire kan ikke lade der de bor, og den problemstillingen er typisk for mange som bor i borettslag. Derfor er de nye reglene etterlengtet for mange som har eller planlegger å skaffe seg elbil eller ladbar hybrid. (Foto: NAF)
Én av fire kan ikke lade der de bor, og den problemstillingen er typisk for mange som bor i borettslag. Derfor er de nye reglene etterlengtet for mange som har eller planlegger å skaffe seg elbil eller ladbar hybrid. (Foto: NAF) Vis mer

Vil ikke betale for andres lading

Én av fire kan ikke lade der de bor, og den problemstillingen er typisk for mange som bor i borettslag. Derfor er de nye reglene etterlengtet for mange som har eller planlegger å skaffe seg elbil eller ladbar hybrid.

Sødal beroliger beboere som er engstelige for at de må betale for andres lading:

- De nye rettighetene vil i alle tilfeller ikke bety at elbileiere og de som har en ladbar hybrid, kan gjøre som de vil. Det vil ikke bli slik at man kan sette opp ladepunkter og deretter sende regningen til styret, sier han.

Styret kan fortsatt nekte beboere å sette opp ladebokser, men bare om det er saklig grunn.

Saklig grunn vil for eksempel kunne være tilgang til strøm i området.

- Nødvendig debatt

Den som setter opp ladepunkter selv må fortsatt betale alt selv, med mindre generalforsamlingen bestemmer seg for en samlet utbygging.

- Lovendringen er viktig. Mange steder vil de nye rettighetene sette i gang en nødvendig og viktig debatt på generalforsamlinger.

- Debattten vil handle om hvorvidt ladeutbyggingen bør gjøres i fellesskap eller ikke, hvor mange ladepunkter som skal settes opp, om tempoplan, om tilgang til strøm og om kostnadsfordeling mellom andelshaverne, sier Sødal.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.