Tesla-kunder melder om bremseproblemer

Frykter alvorlige ulykker på grunn av bremsesvikt

Tesla sier de nå vil undersøke saken.

SVIKTENDE BREMSER? Etter flere meldinger om mulig bremsesvikt, vil Tesla nå undersøke saken. Foto: Tesla
SVIKTENDE BREMSER? Etter flere meldinger om mulig bremsesvikt, vil Tesla nå undersøke saken. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

I forrige uke skrev Elbil24 om en Tesla-eier som opplevde at bremsene tilsynelatende sviktet fullstendig under kjøring.

Etter at vi publiserte saken har flere kontaktet oss og fortalt at de har opplevd det samme.

Mistet bremsene på motorveien

En av disse skriver i en e-post til Elbil24 at bremsene sluttet å fungere tidligere i februar, da han hadde kjørt på motorveien med sin fem år gamle sønn i baksetet.

«Lørdag 9. februar kjørte jeg en tur fra Vestby, til Norbyhallen i Ås.

Jeg brukte bremsene på vei ned en bakke, og hadde ingen problemer da jeg kjørte ut på motorveien.

I forbindelse med avkjøringen fra E6 ved Ås, mistet bilen bremsene i ca. 100 meter. Jeg hadde derfor ingen bremser i fra jeg trykket bremsepedalen helt inn, ca. 50% opp i avkjøringsfeltet, gjennom rundkjøringen inn på FV 152, og forbi bensinstasjonen.

Det var heldigvis ingen trafikk i krysset, så jeg klarte å manøvrere bilen gjennom rundkjøringen og forbi en bil som svingte av til venstre, uten å treffe noen.

Bremsene slo da inn rett etter det, slik at jeg fikk bremset ned før fartsdumpen og gjenvant kontroll over kjøretøyet.»

Mannen vil være anonym, men opplyser at Tesla har vært i kontakt med ham og nå forsøker å finne ut av hva som skjedde.

- Må det en ulykke til?

Tom Arild Eriksen forteller at han er tidligere bilmekaniker. Han har opplevd det han selv mener er bremsesvikt flere ganger.

- Det har skjedd fem ganger. Jeg trykker brems før start og ligger og kjører i 70-sone. Når det kommer en hindring i veien, for eksempel en buss som skal ut i veibanen, er det null trykk i pedalen. Den går rett i bunn, og det er ikke noe pulsering i bremsene som jeg er vant til hvis noe søl eller skitt har kommet i bremsene.

- Bremsene virker kort tid igjen etterpå.

Eriksen sier han gjentatt ganger har hatt bilen inne hos Tesla for dette.

- Jeg har hatt den inne på verksted flere ganger, men får kun beskjed om at det trengs smøring av bremsene.

BEKYMRET: Tesla-eier Tom Arild Eriksen er redd for alvorlige ulykker som følge av feil på bremser på Tesla. Foto: Privat
BEKYMRET: Tesla-eier Tom Arild Eriksen er redd for alvorlige ulykker som følge av feil på bremser på Tesla. Foto: Privat Vis mer

Det er nå flere år siden Eriksen sier han gjorde Tesla oppmerksom på dette første gang. Siden den gang har flere hatt samme problemet, og Eriksen mener at Tesla ikke tar problemet seriøst.

- Tesla har visst om dette i flere år, og jeg syns det er rart at de ikke gjør noe. Det skal ikke være sånn at man ikke stoler på bilen sin. Må det en alvorlig ulykke til før noen tar dette på alvor, spør Eriksen.

Disse er bare to av mange som hevder de har opplevd det samme problemet. På Facebook finnes det innlegg med lange tråder hvor mange har opplevd kollisjoner, nestenulykker og utforkjøringer som forklares med bremsesvikt.

Skal undersøke

Elbil24 tar igjen kontakt med Tesla Norge, og forteller om tilbakemeldingene vi har fått siden den første saken ble publisert.

Vi spør blant annet om de ser det som normalt at pedalen treffer gulvet uten noen effekt. Tesla kan informere oss om at følelsen av at «pedalen går i bunn» kan skyldes et sikkerhetssystem som under visse omstendigheter assisterer sjåføren i å bremse hardere.

Men slike Emergency Brake Assist systemer er noe mange nyere biler har.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland gjentar også det han har sagt før, at skitt, rust og is kan samle seg på bremseskiver, og det kan føre til redusert bremseeffekt på alle biler.

- Men syns dere det er akseptabelt at flere Tesla-eiere ikke lenger stoler på bilen sin, og føler at de ikke blir tatt på alvor?

- Vi tar alltid sikkerhetsrelaterte tilbakemeldinger på største alvor. Tesla er i ferd med å gjennomgå meldinger som har kommet fra norske kunder den siste tiden, og våre ingeniører vil utføre tester for å forsøke å gjenskape visse forhold.

- I tillegg repeterer vi interne rutiner ovenfor våre ansatte for å sikre at bekymringer fra kunder blir korrekt håndtert. Vi vil naturligvis at alle våre kunder skal være fornøyde med bilen sin og føle seg trygge bak rattet, sier Roland.

Elbil24 vil fortsette å følge saken, og holde leserne oppdatert på hva Tesla finner gjennom sine utredninger, og eventuelle tiltak de velger å utføre.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.