Bilavgift:

Frykter avgift-smell for elbilistene

Lavere nybilsalg og flere brukte biler som eksporteres ut av Norge betyr at staten får inn mindre inntekter fra bilavgiftene.

Salget av nye elbiler har bremset kraftig i 2023. Naf frykter at dette - og refusjon av engangsavgiften - vil gå utover elbilistene. Foto: Steinar André Danielsen.
Salget av nye elbiler har bremset kraftig i 2023. Naf frykter at dette - og refusjon av engangsavgiften - vil gå utover elbilistene. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Vi frykter at finansminister Vedum dekker inn tapet ved å skru opp bilavgiftene i statsbudsjettet, sier pressesjef Ingunn Handagard pressesjef i NAF i en pressemelding.

Innen året er omme kan så mye som én milliard kroner i bilavgifter gå tapt. Svak norsk krone og refusjon av engangsavgift har gjort det lukrativt å eksportere brukte biler fra Norge til Europa.

Ved eksport av biler nyere enn fra 2014 får man igjen engangsavgift. Dette viser seg å utgjøre betydelige beløp.

- Betydelig tap

I juni hadde staten betalt ut 500 millioner kroner i refundert engangsavgift, viser tall fra Skatteetaten. Det er forventet at eksporten fortsetter slik at sluttsummen ved nyttår er 1 milliard kroner i refundert engangsavgift.

- Dette er et betydelig tap av avgiftskroner, sier Handagard.

- I tillegg har salget av nye biler bremset kraftig i 2023. Det gir færre kroner inn i statskassa, fortsetter hun.

I år hadde regjeringen ventet at inntektene fra bilavgiftene skulle utgjøre 7,4 milliarder kroner.

  • Har du sett denne smarte funksjonen for elbil?

Innførte vektavgift på alle nye biler

Fra 1. januar 2023 ble det innført delvis moms på elbiler og innført en helt ny vektavgift.

Regjeringen har fredet videre innføring av moms. Derfor kan det bli vektavgiften som skrus opp når avgiftsinntektene faller.

- At inntektene fra bilavgiftene skrelles ned må ikke bety at bilistene får en ny avgiftssmell i dette statsbudsjettet. Da skyter regjeringen ned sitt eget elbilmål, sier Handagard.

Det politiske målet er at det i løpet av 2025 kun skal selges elbiler som nye biler i Norge. Lenge så det ut til at dette skulle nås, men med innføring av avgifter blir det vanskeliger. Ytterligere avgiftsøkning på vekt, kan bremse utskiftningen av bilparken betraktelig, mener NAF.

- NAF advarer sterkt mot å øke avgiften. Tiden er ikke moden for flere avgiftsøkninger på elbil. Panikktilstramming av bilavgifter grunnet sviktende avgiftsinntekter, vil bremse hastigheten i overgangen til en utslippsfri bilpark, sier Ingunn Handagard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.