Trafikkulykker

Frykter dette mer enn kreft og corona

Samtidig er mange usikre på hva de skal gjøre dersom de kommer først til et ulykkessted, viser ny undersøkelse.

SMELL: De fleste trafikkulykkene skjer på sommeren. Kan du grunnleggende førstehjelp, kan det redde liv. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
SMELL: De fleste trafikkulykkene skjer på sommeren. Kan du grunnleggende førstehjelp, kan det redde liv. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Hver år blir rundt 100 mennesker drept i trafikken. Mellom 550 og 650 blir alvorlig skadet. Det viser den offisielle ulykkesstatistikken fra SSB.

Halvparten frykter trafikkulykker

I en fersk spørreundersøkelse utført av Ipsos for Stiftelsen Norsk Luftambulanse, kommer det dessuten fram at nordmenn frykter trafikk- og bilulykker vesentlig mer enn både branner og alvorlig sykdom hos seg selv og sine nærmeste.

I undersøkelsen ble respondentene bedt om å nevne inntil tre ulike situasjoner de fryktet mest. Hele 47 prosent huket av for trafikk- og bilulykker. Til sammenligning var det kun 25 prosent som huket av for kreft, 19 prosent for hjertesykdom, 12 prosent for pandemi/corona, 8 prosent for hjerne- slag/blødning og 6 prosent huket av for brann.

- Norske veier og norske trafikanter er blant de sikreste i verden. Men fortsatt er det mange som blir rammet av trafikkulykker og får livene sine snudd på hodet, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

RING 113: - Ring 113 dersom du er usikker på hva du skal gjøre når du kommer til ulykkessted, sier Guro Ranes i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
RING 113: - Ring 113 dersom du er usikker på hva du skal gjøre når du kommer til ulykkessted, sier Guro Ranes i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Tryggest å kjøre bil

Det er i sommermånedene (juni-august) de fleste ulykkene skjer. Og det er spesielt én type framkomstmiddel som er spesielt utsatt: Motorsyklene.

– I trafikken er det ulik risiko for de ulike transportmidlene, og motorsykkel har høyest risiko per kjørte kilometer. Det tryggeste er å kjøre bil, sier Ranes.

- Lær grunnleggende førstehjelp

Undersøkelsen avslører dessuten at 21 prosent er usikre på hva de skal gjøre dersom de kommer til en trafikkulykke. Ranes anbefaler alle som er usikre om å ringe 113, som vil sørge for å gi råd og veiledning.

Hun understreker imidlertid viktigheten av å lære seg grunnleggende førstehjelp.

- Grunnleggende førstehjelp kan redde liv. Det å kunne hjelpe til før de profesjonelle aktørene kommer, kan være forskjellen på liv og død.

Og de viktigste førstehjelpstiltakene er relativt enkle å lære seg.

– Sjekk om den skadde puster selv. Hvis ja, bli hos den skadde og pass på til hjelp kommer. Sørg for å holde den skadde varm og prøv å stabilisere nakken. Hvis den skadde ikke puster, sørg for fri luftvei. Hvis den skadde fortsatt ikke puster eller puster unormalt, frigjør den skadde og start hjerte- og lungeredning, sier Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer