Trafikkulykker

Frykter dette mer enn kreft og corona

Samtidig er mange usikre på hva de skal gjøre dersom de kommer først til et ulykkessted, viser ny undersøkelse.

SMELL: De fleste trafikkulykkene skjer på sommeren. Kan du grunnleggende førstehjelp, kan det redde liv. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
SMELL: De fleste trafikkulykkene skjer på sommeren. Kan du grunnleggende førstehjelp, kan det redde liv. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Hver år blir rundt 100 mennesker drept i trafikken. Mellom 550 og 650 blir alvorlig skadet. Det viser den offisielle ulykkesstatistikken fra SSB.

Halvparten frykter trafikkulykker

I en fersk spørreundersøkelse utført av Ipsos for Stiftelsen Norsk Luftambulanse, kommer det dessuten fram at nordmenn frykter trafikk- og bilulykker vesentlig mer enn både branner og alvorlig sykdom hos seg selv og sine nærmeste.

I undersøkelsen ble respondentene bedt om å nevne inntil tre ulike situasjoner de fryktet mest. Hele 47 prosent huket av for trafikk- og bilulykker. Til sammenligning var det kun 25 prosent som huket av for kreft, 19 prosent for hjertesykdom, 12 prosent for pandemi/corona, 8 prosent for hjerne- slag/blødning og 6 prosent huket av for brann.

- Norske veier og norske trafikanter er blant de sikreste i verden. Men fortsatt er det mange som blir rammet av trafikkulykker og får livene sine snudd på hodet, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

RING 113: - Ring 113 dersom du er usikker på hva du skal gjøre når du kommer til ulykkessted, sier Guro Ranes i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen
RING 113: - Ring 113 dersom du er usikker på hva du skal gjøre når du kommer til ulykkessted, sier Guro Ranes i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Tryggest å kjøre bil

Det er i sommermånedene (juni-august) de fleste ulykkene skjer. Og det er spesielt én type framkomstmiddel som er spesielt utsatt: Motorsyklene.

– I trafikken er det ulik risiko for de ulike transportmidlene, og motorsykkel har høyest risiko per kjørte kilometer. Det tryggeste er å kjøre bil, sier Ranes.

- Lær grunnleggende førstehjelp

Undersøkelsen avslører dessuten at 21 prosent er usikre på hva de skal gjøre dersom de kommer til en trafikkulykke. Ranes anbefaler alle som er usikre om å ringe 113, som vil sørge for å gi råd og veiledning.

Hun understreker imidlertid viktigheten av å lære seg grunnleggende førstehjelp.

- Grunnleggende førstehjelp kan redde liv. Det å kunne hjelpe til før de profesjonelle aktørene kommer, kan være forskjellen på liv og død.

Og de viktigste førstehjelpstiltakene er relativt enkle å lære seg.

– Sjekk om den skadde puster selv. Hvis ja, bli hos den skadde og pass på til hjelp kommer. Sørg for å holde den skadde varm og prøv å stabilisere nakken. Hvis den skadde ikke puster, sørg for fri luftvei. Hvis den skadde fortsatt ikke puster eller puster unormalt, frigjør den skadde og start hjerte- og lungeredning, sier Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Dette gjør du om du kommer først til en ulykke

  • Sikre – varsle – hjelpe er den enkleste huskeregelen.
  • Sikre ulykkesstedet: En ulykke kan bli større ved at andre biler kjører inn i bilene som var involvert i utgangspunktet. Ved å sette ut en varseltrekant og plassere din egen bil med varselblink i god avstand, bidrar du til å hindre ytterligere skade.
  • Varsle 113: Noe av det viktigste er å ringe nødetater så raskt som mulig. Fortell hva som har skjedd, hvor, hva og hvem. Hvis du er usikker på hva du skal gjøre videre, får du hjelp og råd når du ringer medisinsk nødtelefon 113.
  • Hjelpe: Ufri luftvei er den farligste konsekvensen av bevisstløshet. Dersom noen sitter bevisstløse med snorkende eller manglende pustelyder, er det et tegn på at luftveiene ikke er tilstrekkelig åpne. Ved å løfte hodet til nøytral posisjon kan du gjøre det mulig for den skadde å puste godt nok igjen.
  • Husk også at mennesker med skader er svært utsatt for nedkjøling, selv om sommeren. Ved å legge varme tepper eller klær over (og om mulig under) den skadde, hindrer du nedkjøling.

Kilde: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer