Pinsen 2023

Frykter pinsekaos på veien: - Unngå disse timene

Hele 1,6 millioner nordmenn skal ut og reise i pinsen. Det kan skape kø og kaos på veiene, advarer Fremtind.

IKKE TA SJANSER: Følg køen, senk skuldrene og ta det med ro, oppfordrer Statens vegvesen. Og unngå noen ettermiddagstimer fredag, om du kan. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE TA SJANSER: Følg køen, senk skuldrene og ta det med ro, oppfordrer Statens vegvesen. Og unngå noen ettermiddagstimer fredag, om du kan. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Pinsen står for døren, og ifølge tall fra Respons Analyse forventes det at 1,6 millioner nordmenn skal ut og reise denne helgen. De aller fleste drar på fredag, og det kan fort bli kø og kaos i trafikken.

– Du kan forvente kø og kaos på fredag, så har du mulighet, bør du unngå å kjøre denne ettermiddagen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Verst mellom 12-16

Tall selskapet sitter på fra i fjor tyder på at hun kan ha et poeng. Vanlig fredagstrafikk på de største inn- og utfartsveiene er vanligvis svært tett, men i fjor var trafikken på E18 Telemark 30 prosent større og E6 nordover fra Oslo hadde 18 prosent mer trafikk enn påfølgende fredag.

I fjor registrerte dessuten Fremtind alene 650 bilskader i pinsehelgen, og de aller fleste skadene skjedde fredag.

Den gang advarte Hofstad-Nilsen særlig om å kjøre i ett spesielt tidsrom.

- Først og fremst bør du unngå å kjøre mellom klokken 12:00 og 16:00, sa hun.

Hjem igjen er trafikken som regel litt mer spredt over søndag og mandag, men ifølge Statens vegvesen er det normalt størst trafikk mandag. Og det er særlig innfartsveiene til de store byene som kan oppleve verst trafikk.

Ta det med ro

Å være forberedt på at det kommer til å bli køer, og at man tar det med ro og ikke stresser for å komme fram, er særlig viktig, ifølge Hofstad-Nielsen.

- Med økt aktivitet på veiene er det større risiko for ulykker. Vi nærmer oss dessuten årstiden hvor det normalt skjer flere dødsulykker. Det stiller enda større krav til oss – og vi må ta ansvar for egen atferd i trafikken, sier hun.

Statens vegesen kommer samtidig med følgende oppfordring:

- Hvis vi alle bruker bilbelte, er edru, våkne og avpasser farten etter forholdene, gir vi et svært viktig bidrag til å få ned tallet på drepte og hardt skadde på veiene, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.