Tredoblet prisene for parkring:

Full ordkrig etter elbil-melding: - Ikke stemple meg som cowboy

- Det må bli dyrere å parkere kassa si med stål, sier Oslo-byråden. Naf liker verken ordvalget, holdningen eller de nye prisene, men får beskjed om å slutte å «fordumme debatten».

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav, forsvarer dyrere parkering på en måte som vekker reaksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås / Oslo kommune.
Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav, forsvarer dyrere parkering på en måte som vekker reaksjoner. Foto: Bjørn Eirik Loftås / Oslo kommune. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Språkbruken fra byråden har et cowboy-preg som vi reagerer på. Folks behov for bilen forsvinner ikke over natten bare byrådet går tøft nok ut, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf til Elbil24.

Handagard viser til at byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav i MDG, kaller elbiler for «kasse med stål» når hun forsvarer dyrere parkering i hovedstaden.

Elbil24 skrev nylig om at prisene for parkering med elbil er tredoblet på et drøyt år. I den forbindelse uttalte Stav følgende:

«Prisene på å sette fra seg kassa si med stål må opp, hvis ikke kveles Oslo av biltrafikk».

Uttalelsen faller ikke i god jord hos Naf:

- Den «kassa med stål» er for veldig mange en nødvendighet. Det er for å få hverdagen til å gå opp folk har bil. Byrådet hadde stått seg på å vise litt mer forståelse for folks hverdagsreise enn det som skinner gjennom her, sier Handagard.

- Ikke stemple meg som cowboy

Vi kontakter byråd Sirin Stav (MDG) for å høre om Naf har et poeng når de reagerer på hennes uttalelser. Stav er uenig og går i stedet til motangrep på Handagard.

- Jeg synes Naf bør holde seg for gode til å komme med personkarakteristikker, som å stemple meg som «cowboy». Dette fordummer debatten. Jeg har ingen særlig befatning med kuer og identifiserer meg ikke som en boy, men jeg jobber for en grønnere og mer inkluderende by uavhengig av alder, funksjonsevne, og lommebok, sier Stav til Elbil24.

- Hva var intensjonen med å bruke begrepet «kassa si med stål»?

- Kjøretøy er jo rent faktisk laget av stål, men mitt poeng er at for mange store biler tar opp svært begrenset og verdifullt areal, virvler opp veistøv som gjør bylufta helsefarlig for astmatikere og eldre og gjør skoleveiene til barna våre utrygge, svarer Stav - og legger til:

- Plass som frigjøres og inntekter fra p-avgifter går til å forbedre alternativene til bilen – kollektiv, bildeling, sykkel og gange.

Saken fortsetter etter videoen

E-CORNER: Sliter du med trange parkeringsplasser og parkeringhus? Det har Hyundai en løsning på. Video: Hyundai Mobis Vis mer

Vil ha færre biler

I desember 2021 kostet det 35 kroner for parkering med elbil i 5-24 timer i takstsone 2300. Fra 1. januar 2023 er den nye prisen 102 kroner.

I likhet med Naf reagerer også Elbilforeningen på prisøkningen.

- Vi har forståelse for at elbilistene syns dette er en kraftig prisøkning bare på ett år. Det er mer enn den generelle prisstigningen i samfunnet for øvrig, sier styreleder Per Maltun i Oslo og Akershus Elbilforening.

Byrådet i Oslo legger på sin side ikke skjul på at de først og fremst vil få ned antall biler i hovedstaden.

- Byrådet har som mål å redusere biltrafikken i Oslo, også trafikk fra elbiler. Dette fordi biltrafikk fortrenger myke trafikanter og kollektivreisende og fører til kø og ulykker og lokal forurensing som svevestøv og mikroplast i fjorden, forklarer Stav til Elbil24.

- Useriøst

I Naf rister de på hodet over forklaringen.

- Byrådet må snart bestemme seg. Den ene dagen er signalet at de vil at folk skal kjøpe elbil. Den andre dagen vil de ha elbilene bort. Det er useriøst og uforutsigbart når prisene plutselig økes så mye, sier Handagard.

Pressesjef Ingunn Handagard i Naf er lite imponert over byrådens ordvalg og holdninger til elbiler. Foto: Naf.
Pressesjef Ingunn Handagard i Naf er lite imponert over byrådens ordvalg og holdninger til elbiler. Foto: Naf. Vis mer

- Jeg tror Naf glemmer at her i Oslo, en by med et av verdens beste kollektiv- gange- og sykkeltilbud, foregår faktisk to av tre reiser allerede til fots, på sykkel eller med kollektiv, svarer Stav - og slenger med en oppfordring til Handagard:

- Jeg håper heller at Naf vil satse mer på bildeling fremover. En bildelingsbil kan erstatte 10-15 privatbiler og vil gjøre det enklere for stadig flere å klare seg uten å eie egen bil, som opptar verdifull plass i byen.

Ber om gatelading

Elbilforeningen er på sin side mest opptatt av at de som trenger bil, velger elbil:

- Uansett om byrådet ønsker å redusere trafikken, er det viktig å tilrettelegge for at de som trenger bil, velger en bil uten utslipp framfor en fossilbil, sier Maltun.

- Vi mener det viktigste kommunen nå må gjøre er å innfri løftene om et godt tilbud om gatelading for Oslos innbyggere. Også må vi i framtida sikre at bil, kollektivtrafikk, sykkel og gange er transportformer som fungerer bra sammen, avslutter Maltun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.