Personlige bilskilt:

Full oversikt: Disse bilskiltene får du ikke se på veien

I fjor fikk 1163 kjøretøy personlige bilskilt, men flere hundre søknader ble avvist. Bilskilt som spiller på sex er blant forslagene som går rett i søpla.

Her ser du fire av totalt 751 ulovlige bilskilt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix og Shutterstock.
Her ser du fire av totalt 751 ulovlige bilskilt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix og Shutterstock. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Vi vil ikke godkjenne tegnkombinasjoner som er nedsettende, groteske eller seksualiserte, sier Aleksander Bergli Eriksen i Statens vegvesen til Elbil24.

I 2022 ga vegvesenet avslag på 1390 søknader om personlige bilskilt. Mange av avslagene skyldtes at søkere ikke betalte innen fristen eller trakk søknaden, men mange slike søknader blir avvist fordi den ønskede tegnkombinasjonen virker støtende.

- Den som søker om personlig kjennemerke er ansvarlig for å velge en tegnkombinasjon som etter alminnelig oppfatning ikke er støtende, eller på annen måte medfører ulempe for noen, forklarer Eriksen.

751 ulovlige bilskilt

I tabellen under ser du samtlige tegnkombinasjoner som Statens vegvesen har merket som støtende. Det betyr at søknaden din avvises om du ønsker et av følgende skilter:

Hvis du blar deg videre i oversikten (du kan søke i søkefeltet øverst) ser du at det er veldig mange seksualiserte tegnkombinasjoner som går igjen. I tillegg slås det ned på politiske ytringer som «SKYTULV» og «NEI ULV».

I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer

27 ulovlige MDG-skilt

Apropos politikk: «MDG LOL,» «FY MDG» og «MDG TØYS» er blant de 27 ulovlige tegnkombinasjonene som er myntet på Miljøpartiet De Grønne. Også Arbeiderpartiet har fiender i bilskilt-verdenen: Tegnkombinasjonen «I H8 AP» er ikke tillatt.

- Ved vurderingen av om en tegnkombinasjon medfører ulempe for noen, skal det blant annet tas hensyn til immaterielle rettigheter som varemerke eller firmanavn», sier Eriksen.

Det er ingen tvil om at det er en stor jobb å luke ut alle kombinasjonene som ikke egner seg. I tillegg til de åpenbare variantene må vegvesenet også fjerne skilt som kan virke støtende om man leser tegnkombinasjonene speilvendt eller baklengs.

Personlige bilskilt i 7 år

Det har gått snart syv år siden lanseringen av personlige bilskilt i Norge. Skiltene gjør det mulig for nordmenn å designe sine helt spesielle skilt med ulike tall- og bokstavkombinasjoner.

I fjor fikk 1163 kjøretøy personlige bilskilt. I 2021 var det 1488 som fikk. Totalt kjører det nå over 11.500 kjøretøy på norske veier med spesiallagde skilt.

Interessen er med andre ord stor fremdeles. Det finnes dessuten en del som faktisk dropper elbil-skiltene sine.

- Interessen har holdt seg sånn noenlunde stabil siden vi innførte ordningen i juni 2017, selv om etterspørselen var størst det første året, sier Eriksen.

Ønsker du deg et personlig bilskilt? Det koster deg i så fall 9000 kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.