Lade- og drivstoffpriser

- Fylleangst har fått en ny betydning

Mens elbil-eiere kunne lade rimelig hjemme, ble 2022 et mørkt år for alle med diesel- og bensinbil, viser fersk statistikk fra SSB. Også hurtiglading ble betydelig dyrere.

DYRT: Diesel- og bensinprisene nådde nye høyder, men også ladeprisene økte markant gjennom 2022. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DYRT: Diesel- og bensinprisene nådde nye høyder, men også ladeprisene økte markant gjennom 2022. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Prisene på bensin og diesel var noe lavere i desember enn måneden før, men fortsatt langt høyere enn i desember 2021. For 2022 under ett ble prisene rekordhøye.

Gjennomsnittlig utsalgspris inkludert skatter og avgifter for blyfri 95 i desember 2022 lå på 19,3 kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en nedgang på 8,3 prosent fra november, men en økning på 9,8 prosent fra desember 2021. Pumpeprisen på diesel føyer seg inn i samme mønstre: 20,11 kroner literen er 10,3 prosent lavere enn i november, men fortsatt 20 prosent høyere enn samme måned i 2021.

At pumpeprisen har vært uvanlig høy i 2022 har de fleste merket, og toppen ble nådd med en gjennomsnittspris på 26,16 kroner literen for en liter bensin i juni.

Om man regner ut gjennomsnittet – altså legger sammen de tolv månedenes gjennomsnittspriser og deler summen på tolv – lander man på 21,78 kroner for bensin og 21,72 kroner for diesel.

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen 16,52 kroner for bensin og 15,51 for diesel i 2021. Det betyr en prisøkning på 31,8 prosent for bensin og 40 prosent for diesel.

– I 2022 fikk ordet fylleangst en ny betydning, for hvert stopp på en bensinstasjon ble en dyr affære. Dette er en ekstrabeskatning av norske bilister, som rammer hardest de som har minst fra før. Dette kommer på toppen av økte priser på strøm og mat, samt økende rente, og er ikke bærekraftig i lengden, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Til sammenligning har elbil-eiere kunnet lade rimelig hjemme gjennom hele året, takket være strømstøtte. På hurtigladestasjonene opplevde imidlertid kundene at prisene steg kraftig gjennom året, noe du kan lese mer om her:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.