Elbil-batterier

Gigantisk litium-funn kan bety billigere elbiler

Forekomsten som er oppdaget nord i India er anslått til å være på hele 5.900.000.000 kilo.

HELT SENTRALT: Litium spiller en viktig rolle i moderne elbilbatterier. Nå har de anslåtte globale litium-reservene gjort et solid byks. Illustrasjon: Elbil24
HELT SENTRALT: Litium spiller en viktig rolle i moderne elbilbatterier. Nå har de anslåtte globale litium-reservene gjort et solid byks. Illustrasjon: Elbil24 Vis mer
Publisert

(Elbil24):

Eksperter fra Geological Survey of India (GSI) har oppdaget enorme litumforekomster i Reasi-distriktet nordvest i landet. Forekomsten har en anslått vekt på rundt 5,9 millioner tonn, ifølge en kunngjøring fra Indias gruve- og metallurgidepartement.

Litium spiller en helt sentral rolle i produksjon av blant annet solcellepaneler og batterier for elbiler og annen elektronikk. Litium-baserte batterier er nærmest enerådende på elbilmarkedet i skrivende stund, mye takket være høy energitetthet og lang levetid.

Begrenset ressurs

Ifølge tall fra US Geological Survey er verdens samlede litium-reserver anslått til å være rundt 98 millioner tonn, men det er foreløpig få land som utvinner i stor skala. Australia, Chile og Argentina er i skrivende stund verdensledende på området.

Utvinningen kan nemlig være svært ressurskrevende, og store forekomster er derfor ikke ensbetydende med god tilgang. I de fleste markeder jobbes det med å finne effektive måter å resirkulere litiumet, for å gjøre industrien mer miljøvennlig og bærekraftig.

Grunnstoffet anses derfor som en begrenset ressurs, og India har så langt vært helt avhengige av å importere litium fra utlandet.

– Alle batterier utsettes for slitasje sier batteriforskeren, men du kan selv være med på å påvirke hvor fort det skjer. Vis mer

Kan bli en game changer og gi rimeligere elbiler

Funn i denne størrelsesorden kan imidlertid bety at landet både både kan bli selvforsynt med litium til egenproduksjon av elbilbatterier, samt eksportere både batterier og det ettertraktede metallet til andre land, håper indiske myndigheter.

De skal allerede være i gang med en plan for utvinning av metallet, og flere medier har allerede omtalt funnet som en game changer.

Hvis India lykkes, kan det bety bedre litium-tilgang globalt, bedre konkurranse og lavere priser, som til slutt vil gi rimeligere elbiler, skriver blant andre Business Today.

Én prosent elbiler i verdens nest mest folkerike land

Det indiske bilmarkedet er fremdeles lite sammenlignet med den enorme størrelsen på befolkningen. Og ifølge Reuters utgjorde elektriske modeller bare én prosent av totalt 3,8 millioner solgte biler i fjor.

Funnet kan kanskje få fortgang i elektrifiseringen, i landet som har som mål å være CO2-nøytralt innen 2070. Både Hyundai, Ola og Mahindra er blant de store selskapene som ønsker å etablere battericellefabrikker i India, skriver Electrive.

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.