Mercedes:

Gir bilene ChatGPT

Mercedes åpner for at 900.000 førere kan være med i betatesten.

Mercedes-Benz starter nå en betatest der amerikanske eiere kan snakke med ChatGPT i bilen. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz starter nå en betatest der amerikanske eiere kan snakke med ChatGPT i bilen. Foto: Mercedes-Benz Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Stemmestyring i biler er til nå ikke en veldig imponerende greie, for som regel må du gi veldig spesifikke kommandoer for det du vil gjøre.

Der «Sett temperaturen til 22 grader» fungerer hos de fleste, er det heller laber respons om du sier «Det er for varmt i bilen», for eksempel. Å be bilen om retningsangivelser til «nærmeste burgersjappe» går som regel også heller dårlig.

I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

Her varierer det noe mellom produsentene hvor mottakelige de er for flere måter å si ting på, men at dette vil bli bedre på Mercedes-modeller fremover bør i hvert fall være hevet over enhver tvil.

Nå annonserer nemlig den tyske bilprodusenten et samarbeid med Microsoft og OpenAI som gjør at stemmefunksjonen i bilen heller drives av ChatGPT.

– ChatGPT komplementerer den eksisterende intuitive stemmekontrollen via Hey Mercedes. Mens de fleste stemmeassistenter er begrenset til forhåndsdefinerte oppgaver og svar, bruker ChatGPT en stor språkmodell for å forbedre forståelsen av naturlig språk og utvide emnene det kan svare på, heter det seg i pressemeldingen fra Mercedes.

ChatGPT aktiveres i Mercedes Me-appen eller ved å gi en stemmekommando. Foto: Mercedes-Benz
ChatGPT aktiveres i Mercedes Me-appen eller ved å gi en stemmekommando. Foto: Mercedes-Benz Vis mer

Ikke bare til bilstyring

Med ChatGPT om bord er det imidlertid ingenting i veien for å spørre om helt andre ting enn å sette på rattvarmen eller åpne bagasjelokket. Alle som har prøvd ChatGPT vet at man kan spørre om hva som helst og få fornuftige svar, og det vil også bli mulig mens du kjører.

(Har du ikke prøvd, bør du virkelig prøve på chat.openai.com!)

Faktisk har du da en fullt funksjonell samtalepartner i bilen selv om du sitter der alene, enten du lurer på hva du skal lage til middag eller trenger innspill på en uenighet på jobben. Du kan føre en hel samtale der ChatGPT husker hva dere prater om allerede.

Åpnet i beta-versjon

Allerede i dag åpner Mercedes for at 900.000 amerikanske Mercedes-eiere (med MBUX-stemmeassistenten) kan prøve ut den nye tjenesten enten ved å aktivere det i appen eller bare si "Hei Mercedes, jeg vil bli med i betaprogrammet" direkte via bilen (på engelsk, riktignok).

Vi antar at det ikke er tilgjengelig i Norge ennå, men kjører du Mercedes må du gjerne prøve og gi oss en tilbakemelding på om det fungerte.

Betatesten skal vare i tre måneder.

Mercedes lover at det er de selv som tar vare på stemmedataene, og at disse anonymiseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.