Shift Moonwalkers:

Glem elsykkel: Med disse el-skoene kommer du lynraskt fram

Lover 2,5 ganger så rask gange.

Denne oppfinnelsen skal gjøre at du kan gå raskere. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Vi skal ikke påstå at Moonwalkers er elbiler, men noen ganger kommer man over så artige ting at man senker terskelen for hva som kvalifiserer. Vi kan jo se på dem som elbiler til skoene dine.

Moonwalkers er en slags rulleskøyte du fester på skoene, men skaperne, Shift robotics, er veldig opptatte av å formidle at dette ikke er rulleskøyter. De hevder nemlig at du kan bruke dem bare du klarer å gå – god balanse er ikke påkrevd. Etter kort tid skal de tilpasse seg dine bevegelser slik at man ikke tenker på at man har dem på. Etter ti steg mener skaperne at du allerede har vendt deg til dem.

Og når de er aktivert, vil gange gå raskere. Toppfarten er drøye 11 kilometer per time, som ifølge skaperne er omtrent 2,5 ganger så raskt som folk flest går til vanlig.

Se videoen i toppen av saken for å se hvordan de fungerer.

Moonwalkers festes til skoene du bruker ellers. Foto: Shift robotics
Moonwalkers festes til skoene du bruker ellers. Foto: Shift robotics Vis mer

Kan slås av og på

Du fester dem på skoene, gjør en liten bevegelse med høyre fot for å aktivere motorene og så vil de rulle av gårde mens du går – litt som å gå på rullebånd på flyplassen, altså, bortsett fra at disse også stopper når du stopper å gå. Bremsestrekningen fra toppfart er oppgitt til 60 cm på tørr vei – omtrent det samme som hvis du jogger.

Går du fort, ruller de fort – sakker du av, ruller de også saktere. Skal du opp en trapp eller gå i ulent terreng, trenger du bare å løfte hælen for å slå av rullefunksjonen. Ifølge Shift robotics skal det også gå fint å gå både på grus og brostein.

Du er ikke avhengig av asfalt for å gå med Moonwalkers på. Foto: Shift robotics
Du er ikke avhengig av asfalt for å gå med Moonwalkers på. Foto: Shift robotics Vis mer

– Gå som du gjør til vanlig, og så tilpasses vår kunstige intelligens. Det er ikke skating, det er vanlig gange, så du trenger ikke å lære noen nye ferdigheter. Læringskurven er typisk mindre enn ti skritt. For å gå raskere – bare gå raskere. For å sakke av farten, gå saktere. For å stoppe – vel, da stopper du bare å gå, heter det seg i markedsføringen.

På undersiden finnes åtte hjul som drives av en 300 watts elektrisk motor. De skal også kunne brukes i oppoverbakke (opptil 10 prosent helling), og rekkevidden er oppgitt til 8-11 kilometer. Maksvekt for å bruke dem er cirka 105 kilo.

Moonwalkers kan lades opp via USB-C (med en USB Power delivery-lader) og lades fra 0-100 prosent på halvannen time.

Løfter du hælen, slås motorene av. Foto: Shift robotics
Løfter du hælen, slås motorene av. Foto: Shift robotics Vis mer

Kickstarter-prosjekt

Du får ikke kjøpt dem fysisk ennå. Moonwalkers er nemlig lansert på folkefinansieringstjenesten Kickstarter, der folk med gode ideer kan be om penger av vanlige folk for å realisere dem.

Om man støtter prosjektet med nok penger, får man som regel et eksemplar av produktet hvis/når det blir ferdig. Dersom skaperne ikke klarer finansieringsmålet sitt, får de heller ingen penger.

Akkurat det blir ikke noe problem for Moonwalkers-prosjektet. Skaperne ba om drøye 900.000 kroner (90.000 dollar) for å fullføre, men allerede fem dager inn i kampanjen, som strekker seg over en måned, har de fått over en million kroner fra Kickstarter-brukerne.

Dersom prosjektet går etter planen, vil de som gir 999 dollar (drøye 10.000 kroner) få et par Moonwalkers i mars 2023, inkludert lader og bæreveske. For dem som var tidligst ute var prisen drøye 8000 kroner. Antatt pris når de kommer i salg er på over 14.000 kroner.

Det tilbys dog kun sending til USA, så bor man i Norge må man enten vente på en global lansering eller trikse med en amerikansk adresse via tjenester som Jetcarrier. Ofte ser vi at slike Kickstarter-prosjekter får mange kopier rundtom, så det er nok ikke urimelig å anta at man også vil kunne se folk med slike på beina her til lands om en stund. Kanskje blir dette den nye elsparkesykkelen?

Vi gjør oppmerksom på at det å bruke penger hos folkefinansieringstjenester som Kickstarter ikke gjøres uten risiko. Eksemplene er mange på prosjekter som har gått vasken og blitt kraftig forsinket, annerledes enn forespeilet eller ikke noe av i det hele tatt. Det generelle rådet må derfor være ikke å bruke penger du ikke har råd til å tape på slike tjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.