Gransker populær Tesla-funksjon: - Kan være ulovlig

I Sverige undersøker myndighetene om Teslas innebygde kameraovervåking, Sentry Mode, kan være i strid med personvernet. Her hjemme jobber også Datatilsynet med problematikken.

SENTRY: Slik presenterer Tesla selv funksjonen som sørger for å filme når noe(n) nærmer seg når bilen står parkert. Video: Tesla Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er utvilsomt praktisk å kunne avsløre hærverk på en parkert bil ved hjelp av kameraer som automatisk fanger det hele på film. På den måten kan man oppklare lovbrudd selv, og deretter melde fra til politi og forsikringsselskap.

Helt konkret tenker vi på Teslas mye omtalte Sentry Mode-funksjon, som er konstruert for nettopp den type aktivitet.

Rundt om på Teslaene er det montert flere kameraer, og disse kan aktiveres ved hjelp av bevegelsesdetektorer når bilen står parkert.

Så snart noe eller noen kommer nær bilen, starter opptakene automatisk, og på den måten kan du «avsløre mistenkelig aktivitet rundt Teslaen din», som Tesla selv beskriver funksjonen.

Men er det egentlig lov?

Svenske Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), som svarer til det norske Datatilsynet, er i tvil - og sier de skal granske hvorvidt funksjonen er i konflikt med rådende personvernregler og GDPR i EU.

Dette skjer etter at en person sendte inn en klage til IMY fordi han følte han ble overvåket i en garasje der flere Tesla-er stod parkert, altså på et offentlig område. Det skriver Teknikens Värld.

Dette sier Datatilsynet

Problemstillingen er heller ikke ukjent i Norge. Datatilsynet har riktig nok uttalt at funksjonen er tillatt å bruke, så lenge opptaket er til privat bruk.

Men selv om opptakene er lovlige, er tilsynet klare på at du ikke kan bruke dem som du vil. Du kan for eksempel ikke publisere dem på nettet uten at de som er på opptaket har samtykket til det.

Elbil24 kjenner også til at både forsikringssaker og politisaker har blitt løst ved hjelp av kameraovervåking i biler.

Tidligere i år kom vi over et opptak der en parkert Tesla blir påkjørt av en annen bil som stikker av etter påkjørselen. I opptaket, som Sentry Mode-funksjonen gjorde, var det fullt mulig å lese skiltet på bilen, og dermed også mulig for politi og forsikringsselskap å spore opp sjåføren.

Og slik utlevering kan være greit, ifølge Datatilsynet.

- Personvernregelverket åpner for at privatpersoner kan bruke for eksempel opptak fra kameraovervåking til personlige eller familiemessige formål. Å utlevere et opptak til forsikringsselskap eller til politiet kan være omfattet av dette.

Men så var det dette med opptak gjort på offentlig område, da. Der har heller ikke Datatilsynet konkludert helt ennå.

- Datatilsynet har ikke tatt stilling til lovligheten av opptak fra på offentlig område med dashboardkamera. Vi jobber med en veiledning med dette som tema, som vi håper vil være klargjørende.

Har søkt bistand fra Nederland

Svenske IMY har foreløpig konkludert med at de trenger bistand for å komme fram til hvor grensene går for løsninger som Sentry mode, og har involvert nederlandske myndigheter i arbeidet.

- Det er helt klart at det er snakk om behandling av personopplysninger. Nå må vi bare vente på hva nederlandske myndigheter kommer fram til, sier Jenny Bård, advokat ved IMYs kameragruppe, til Teknikens Värld.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.