Fast i snøkaoset

Ha en overlevelses­pakke i bilen

Under det store snøfallet i Sør-Norge for to uker siden, sto bilister fast i mange timer. Røde Kors måtte ut å hjelpe. Nå oppfordres det til å ha en overlevelsespakke i bilen.

ISKALDT: Får du et uhell litt utenfor allfarvei, blir det iskaldt i bilen etter kort tid. Ekstra varme klær, mat, ulltepper og noen redskap som kan hjelpe deg ut av knipa, bør være med i bilen vintertid, anbefaler NAF: Foto: Markus Pentikainen
ISKALDT: Får du et uhell litt utenfor allfarvei, blir det iskaldt i bilen etter kort tid. Ekstra varme klær, mat, ulltepper og noen redskap som kan hjelpe deg ut av knipa, bør være med i bilen vintertid, anbefaler NAF: Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

(Elbil24):

Det første snøfallet byr ofte på problemer i trafikken, men i år var det verre enn noen gang. På E6 ved Ørje i Østfold ble en lang rekke vogntog på sommerdekk stående fast. Motorveien ble stengt og køen strakk seg flere kilometer.

Etter mange timer i køen kalte politiet ut Røde Kors og Norsk Folkehjelp for å bistå bilister med vann, varme tepper og mat. Veien ble ikke åpnet igjen før morgenen etter.

Måtte evakuere bilister

På E18 ved Porsgrunn måtte politiet evakuere små barn som fikk helseproblemer etter å ha sittet mange timer i kø. Hovedredningssentralen og Røde Kors måtte også hjelpe til.

Tidligere har det vært en vanlig anbefaling å ha med ekstra mat, tepper og noe varmt på termosen når du skal krysse fjellovergangene i Norge. Nå ber blant andre NAF om at du skaffer deg en overlevelsespakke til å ha i bilen vintertid også når du kjører i lavlandet.

Overlevelsespakke i bilen

- Vinterens bilturer kan by på overraskelser og bli mer krevende enn du tror. De fleste av oss har kost og isskrape i bilen, men det er også lurt å ha en liten spade og varme klær liggende fast i bilen. I tillegg bør du ha med en litt mer innholdsrik overlevelsespakke i bilen gjennom den kalde årstiden, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

FAST I TIMESVIS: Under det første snøfallet i år sto bilister i kø store deler av natta på de store veiene i Sør-Norge. Flere måtte evakueres av politi og Rød Kors. det er ikke bare på fjellet du må ha ekstra utstyr i bilen. Foto: NAF
FAST I TIMESVIS: Under det første snøfallet i år sto bilister i kø store deler av natta på de store veiene i Sør-Norge. Flere måtte evakueres av politi og Rød Kors. det er ikke bare på fjellet du må ha ekstra utstyr i bilen. Foto: NAF Vis mer

Ifølge NAF bør det i denne pakken, i tillegg til ekstra klær, lue og votter, blant annet ligge pledd, lommelykt, en startbooster, førstehjelpsskrin, vann, ekstra mat eller energi-barer og gjerne varm drikke.

Det blir iskaldt

- Du kan oppleve at bilen stopper, får en punktering eller du har et annet uhell litt utenfor allfarvei. Da kan det bli veldig kaldt i bilen mens du venter på bilberger. Det samme gjelder ved store snøfall der ventetiden blir lang selv i sentrale områder. Det fikk vi erfare for et par uker siden, sier Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.