Salg av elbiler 2019:

Halvparten velger elbil

Nå haster det med å gjøre noe med ladeinfrastrukturen, mener NAF.

TRENGER LADERE: Elbilene utgjør nå halvparten av nybilsalget. Nå må utbyggingen av ladere få fart, mener NAF. Foto: NTB Scanpix
TRENGER LADERE: Elbilene utgjør nå halvparten av nybilsalget. Nå må utbyggingen av ladere få fart, mener NAF. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Flere og flere av de som kjøper ny bil velger elbil.

- I år selges det flere elbiler enn bensin- og dieselbiler til sammen. Nå haster det å få på plass flere og bedre ladestasjoner langs veiene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tesla størst

Hittil i år har det blitt solgt drøyt 43.000 elbiler og 33.000 bensin- og dieselbiler.

Med stadig flere elbiler som kommer er det ingen grunn til å tro at utviklingen stopper opp.

- Til tross for lange ventelister og enkelte leveringsproblemer, har elbilene tatt over nybilmarkedet, slår Sødal fast.

Flere bilmodeller har ført til det økte salget, men særlig en modell har virkelig tatt av, nemlig Tesla Model 3.

NAF: Senior kommunikasjonsrådgiver, Nils Sødal.
NAF: Senior kommunikasjonsrådgiver, Nils Sødal. Vis mer

Den folkelige bilen fra California har flere måneder vært Norges mest solgte bil. Også luksus-SUV'en e-tron fra Audi har rullet ut av bilbutikkene i stort antall.

- Nå gjelder det at alle nye elbilister får ladet. Tesla har sitt superlader-nettverk, men for andre biler oppleves det stadig oftere ladekøer og lynladerne er det altfor langt mellom, sier Nils Sødal.

Trenger flere ladere

NAF har beregnet hva som skal til for å sikre hurtiglading langs norske veier frem mot 2025. Dette er året politikerne har vedtatt at det bare skal selges nullutslippsbiler som nye biler i Norge.

De mener at 5 000 nye hurtigladeplasser må på plass før det.

I tillegg mener de at effekten på laderne må økes allerede fra neste år.

- Dagens standard på 50 kW ladeeffekt må trappes opp til 150 kW på nye ladepunkter fra 2020, og deretter 350 kW fra 2023.

- Nye elbiler med større batteri og rekkevidde krever mer effekt for å lade raskt. Så det haster med å få bygd ut et ladenettverk over hele landet som gjør at folk kommer seg raskt og effektivt rundt, avslutter Nils Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.