Hamstret hydrogenbiler - satser på «hjemmelaget» drivstoff

Og dermed gjorde Toyota Mirai et kjempebyks på salgsstatistikken.

STORKUNDE: Asko Midt-Norge har hamstret tretten hydrogendrevne Toyota Mirai.
STORKUNDE: Asko Midt-Norge har hamstret tretten hydrogendrevne Toyota Mirai. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24:) Norge er som skapt for batterielektriske biler. Vi har vannkraft som energikilde, vi har en infrastruktur som tåler belastningen, og i disse dager har vi en strømpris som gjør det nærmest gratis å kjøre elbil, dersom man kan lade hjemme. Man skal likevel ikke langt utenfor landegrensene før situasjonen er en annen.

Derfor er hydrogen i vinden som aldri før.

Det norske hydrogenselskapet NEL har gått som en rakett på børsen i den senere tiden, og bare i skrivende stund er selskapet opp 7,18 prosent for dagen. Mye av den store veksten kom etter at de fikk en avtale med Nikola i USA. I tillegg ble de nylig tilført 16 millioner i støtte fra Norges forskningsråd.

I dag ble det også kjent at Hyundai har lastet sine ti første hydrogendrevne lastebiler på en båt, retning Europa og deretter Sveits. Neste år kommer de første av samme slag til Norge.

Storkunde

Vi fortalte i forrige uke at det brått dukket opp 14 nyregistrerte Toyota Mirai, som er hydrogendrevet, på registreringsstatistikken for juni.

Elbil24 tok derfor kontakt med Toyota Norge angående saken, og informasjonssjef Espen Olsen kunne da fortelle at han var på vei til kunden av tretten av bilene.

GENERASJON 2: Toyota har gitt andre generasjon Mirai et langt mer folkelig utseende enn første generasjonen. Foto: Toyota
GENERASJON 2: Toyota har gitt andre generasjon Mirai et langt mer folkelig utseende enn første generasjonen. Foto: Toyota Vis mer

Det er ansatte i Asko Midt-Norge som nå kommer til å kjøre den nye bilparken, og Trondheim ser med dette ut til å bli personbilenes hydrogen-hovedstad.

Jørn Arvid Endresen er administrerende direktør ved Asko Midt-Norge, og forteller at de har et klimamål om nullutslipp fra egen virksomhet i 2026, og at hydrogen er en viktig del av disse tiltakene.

En av hydrogenbilenes flaskehalser per i dag er altfor få fyllestasjoner, men for de ansatte som skal kjøre disse bilene er ikke dette noe problem.

Asko produserer fra før 1 million kilowatt timer med elektrisitet fra 5.800 solpaneler på taket av bygningene. En del av dette brukes til å produsere hydrogen, som er enkelt å lagre.

Dette gir de ansatte mulighet for å fylle hydrogen på egen arbeidsplass.

Fornybart er viktig

Det kreves mye energi bare å produsere hydrogen, men så lenge hydrogenet lages av overskuddsenergi fra eksempelvis sol, vind eller vannkraft, så er man inne på den fornybare og utslippsfrie retningen man er ute etter. Hydrogen er enkelt å lagre, og til og med transportere. At Asko har eget produksjonsanlegg for hydrogen har naturligvis ikke bare med de tretten bilene de nå har anskaffet å gjøre.

Planene er at de skal drifte både tungtransport og egne trucker med drivstoffet.

Toyota er blant de bilprodusentene som fortsatt ser hydrogen som et av verktøyene i en utslippsfri fremtid, og over nyttår er de på markedet med andre generasjon Toyota Mirai. Dette er en bil der de har tatt steget videre til å bli en mer masseprodusert bil enn dagens Mirai, som mer var ment som en forskningsflåte.

-Teknologien er moden og konkurransedyktig, gitt at hydrogenfylling er mulig, forteller Espen Olsen i Toyota. -Vi ønsker at Enova tar et ansvar for at det etableres et minimum av 25 fyllestasjoner på landsbasis frem mot 2025, fortsetter han.

Uheldig uhell

En eksplosjon ved fyllestasjonen i Sandvika satte for en tid siden håndbrekket på for en snarlig utbygging av fyllestasjoner, men på lengre sikt vil dette bare virke som en hump i veien. Flere bilprodusenter, spesielt med tanke på tungtransport, ser på hydrogen som et fremragende drivstoff, og de første bilene innen tungtransport er som sagt ikke langt unna.

Hvorvidt hydrogen kan bli en foretrukket energikilde i personbiler i et land som Norge, gjenstår å se, men Norges særstilling på grønn energi gjør at det antagelig finnes markeder der hydrogen kan være langt lettere å introdusere enn her på hjemme.

Kravet må uansett være at hydrogenet produseres av fornybar energi. Først da kan den virkelig kalles grønn, og være med på å utgjøre en forskjell. Og først da kan brukerne dra nytte av fordelene med en hydrogen-elektrisk bil, som redusert vekt, svært kort fylletid, og på sikt en rimeligere teknologi i produksjon. Men først av alt - nullutslipp.

At Asko nå tar i bruk tretten hydrogendrevne biler vil være med på å gi svært viktig kjennskap og informasjon om en hverdag med slike biler, og når den nye og frekkere Mirai kommer på markedet over nyåret, vil ha-begjæret helt sikkert tennes hos enda flere - kanskje også nordmenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.