Privat solcelleanlegg

Har økt støtten - forventer mangedobling

De økte strømprisene gjør at interessen for private solcelleanlegg er større enn noensinne. Nå har Enova økt støtten til slike anlegg.

PANELER PÅ TAK: Solcellepaneler på tak er den vanligste løsningen for private boliger, men panelene kan også monteres andre steder. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PANELER PÅ TAK: Solcellepaneler på tak er den vanligste løsningen for private boliger, men panelene kan også monteres andre steder. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Solkraft har ennå et lite omfang i Norge, men veksten er for tiden sterk. I fjor økte den totale kapasiteten på solkraftproduksjon med over 30 prosent, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ).

Totalt ble det installert rundt 2400 solcelleanlegg i fjor, som ble koblet til strømnettet i Norge. Økningen utgjorde en samlet produksjonskapasitet på 45 megawatt.

– Mye tyder på at veksten i 2022 blir minst like sterk, sier NVE-sjef Kjetil Lund.

Økt offentlig støtte

De høye strømprisene gjør nemlig at folk i større grad ønsker å produsere sin egen strøm. Enova økte i februar støtten for solceller til private husholdninger.

Nå får du inntil 47.500 kroner i støtte når du begynne å produsere din egen strøm, en økning på 20.000 kroner. I tillegg til en ny støtteordning på inntil 10.000 kroner til systemer for smart strømstyring.

I tillegg til reduserte kostnader på forbruk av strøm, kan du også tjene på å selge strøm du ikke bruker, tilbake til nettselskapet.

Solcellepaneler kan enten monteres på tak eller fasader, og kan relativt enkelt og raskt installeres av kvalifisert personell, ifølge NVE.

Du finner mer informasjon om tilskuddene her.

Forventer mangedobling framover

Ved utgangen av fjoråret var 186,5 megawatt solkraft tilknyttet det norske strømnettet. Det tilsvarer en årlig kraftproduksjon på rundt 150–160 gigawatt timer – som er rundt en promille av den norske kraftproduksjonen i et normalår.

Lund sier at ifølge deres analyser vil solkraft utgjøre fem til ti terawattimer i årlig kraftproduksjon i løpet av de neste par tiårene.

– Vi vil trenge å øke produksjonen av kraft i Norge i årene framover, og solkraft kan gi et viktig bidrag, sier Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.