BYD:

Har tatt 16 ganger så mange patenter som Tesla

13.000 patenter på 20 år.

BYDs Blade-batteri er godt beskyttet av patenter – brorparten av selskapets 13.000 patentsøknader de siste 20 årene er relatert til batteriteknologien. Foto: BYD
BYDs Blade-batteri er godt beskyttet av patenter – brorparten av selskapets 13.000 patentsøknader de siste 20 årene er relatert til batteriteknologien. Foto: BYD Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mange store selskaper leverer en haug av patentsøknader for å hindre andre i å løse en utfordring på samme måte.

Nå melder Nikkei Asia at den kinesiske bilprodusenten BYD har søkt om 13.000 patenter fra 2003–2022. Antallet er 16 ganger så høyt som Tesla har søkt om i samme periode – 836 for å være nøyaktig.

Det er imidlertid Teslas antall patentadvokat Hideto Kono stusser mest over, som mener at en bilprodusent av denne størrelsen vanligvis ville ha søkt om minst ti ganger så mange patenter.

Beskytter batteriteknologien

Over halvparten av BYDs patentsøknader er relatert til batteriene, som selskapet produserer selv. BYD er verdensledende på såkalte LFP-batterier, eller litium-jern-fosfat, som de tre bokstavene står for. Her brukes altså jernfosfat som katode i batteriet i stedet for nikkel og kobolt, som er vanlig hos andre batteriprodusenter.

I videoen under kan du se hvordan det gikk for seg da Elbil24 besøkte BYD-fabrikken og fikk se en penetrasjonstest av BYDs batterier:

Siden mye av BYDs batteriteknologi kan avsløres ved å plukke batteriene fra hverandre, er nettopp patenter viktig for selskapet.

Særlig i perioden 2015–2021 var BYD aktive på patentkontoret, der det ble levert 7000 patentsøknader.

Kan være avslørende

Tesla, derimot, har en litt annen tilnærming. Mye av deres styrke ligger i produksjonsteknologien i fabrikkene og er derfor ikke like lette å imitere for andre.

For eksempel bruker Tesla såkalt «gigacasting», der maskiner støper svære karosserideler i stedet for mange små som senere må sveises sammen. Model Y består for eksempel av to slike deler, i stedet for rundt 170 mindre deler. Det senker produksjonskostnadene og øker effektiviteten.

Å levere patentsøknader for produksjonsteknikk er ikke så vanlig. Siden patentsøknader er offentlige, vil det å patentere ulike deler av produksjonen gi konkurrenter innblikk i teknikken, som igjen vil gjøre at flere kan imitere den.

For Teslas del er de fleste av deres patenter knyttet til ladeinfrastruktur og samhandling mellom føreren og bilen. I USA ser vi for eksempel at deres ladesystem NACS (North American Charging Standard) nå blir tatt i bruk av flere av deres konkurrenter og er i ferd med å etablere seg som den nye standarden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.