Parkering med elbil

Har tredoblet prisene: - Må bli dyrere å sette fra seg kassa si med stål

Nok en gang øker prisene på elbil-parkering kraftig. På et drøyt år har det blitt tre ganger så dyrt å stå her. Forklaringen fra MDG er soleklar.

DYRT: Prisene for elbil-parkering i Oslo har økt markant fra nyttår. Nok en gang. Foto: Steinar André Danielsen
DYRT: Prisene for elbil-parkering i Oslo har økt markant fra nyttår. Nok en gang. Foto: Steinar André Danielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Prisene på å sette fra seg kassa si med stål må opp, hvis ikke kveles Oslo av biltrafikk.

Det sier byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Sirin Stav i Miljøpartiet De Grønne til, Elbil24. Uttalelsen kommer etter at vi påpeker at prisene for døgnparkering med elbil i takstsone 2300 i Oslo har blitt tredoblet på et drøyt år.

- Vi setter opp prisene på parkering fordi det må koste å bruke fellesskapets arealer til å sette fra seg bilen sin, sier Stav.

Hun fortsetter:

- Byrådet har som mål å redusere biltrafikken i Oslo, også trafikk fra elbiler. Dette fordi biltrafikk fortrenger myke trafikanter og kollektivreisende og fører til kø og ulykker og lokal forurensing som svevestøv og mikroplast i fjorden.

Her er prisene for parkering

I desember 2021 kostet det 35 kroner for parkering med elbil i 5-24 timer i takstsone 2300.

I januar 2022 økte prisen til 78 kroner. Det fikk blant andre Elbil24-leser Karoline til å reagere kraftig. Hun kalte prisøkningen for latterlig og skandaløs og fikk støtte av Elbilforeningen:

- En så kraftig økning er for mye. Det er forståelig at folk reagerer, sa generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

Nå må du altså ut med 102 kroner for eksakt samme parkering. Prisøkningen fra desember 2021 og frem til i dag er på 67 kroner og tilsvarer nærmest en tredobling på et drøyt år.

- Å parkere med elbil i et døgn koster nesten en tredjedel av hva det koster med fossilbil, så elbilrabatten er kraftig. At det koster en drøy hundrelapp for å legge beslag på offentlig grunn i et døgn, er ikke spesielt høy pris, hvis du sammenligner med private parkeringspriser i Oslo, sier Stav.

Takstsone 2300, Oslo: Elbiler

Elbiler 2021 2022 2023
1 time6kr15kr19kr
1 døgn (5-24t)35kr78kr102kr
  • Dette tipset må du få med deg!
Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Ny timespris

Med ny døgnpris har det naturligvis kommet ny takst per time også. I takstsone 2300 koster det nå 19 kroner for en time med elbilparkering.

I 2022 var prisen 15 kroner. Tilbake i desember 2021 kostet liknende parkering kun 6 kroner. Også her er det snakk om en tredobling av prisene på et drøyt år.

Byråd Sirin Stav i Miljøpartie De Grønne.
Byråd Sirin Stav i Miljøpartie De Grønne. Vis mer

Også for bensin- og dieselbiler har prisen økt med 4 kroner for 1 times parkering - fra 50 til 54 kroner. Dette er imidlertid en prosentvis mye mindre økning enn for elbilistene. Noen vil kanskje hevde at det er urettferdig, men MDG ser det annerledes.

- Økte takster på parkering er et av virkemidlene for å få flere til å velge buss, bane, trikk, sykkel eller gange fremfor bil. Selv om prisene går opp, skal det alltid lønne seg å velge elektrisk bil fremfor fossilbil. Det gjør det fortsatt, ved lavere takst både på parkeringsplassen og i bomringen, sier Stav.

  • Parkering blir aldri det samme igjen:
E-CORNER: Sliter du med trange parkeringsplasser og parkeringhus? Det har Hyundai en løsning på. Video: Hyundai Mobis Vis mer

Nasjonal regel fjernet

I Norge har vi hatt en såkalt «50-prosentregel» som gjaldt for kommunal parkering, bomstasjoner og ferge. Den var vedtatt av Stortinget og innebar at du med elbil ikke skulle betale mer en enn maksimalt 50 prosent av hva tilsvarende koster med fossilbil.

Fra 2023 gjelder denne ikke lenger for parkering, men Oslo kommune holder seg fortsatt godt innenfor, ettersom en times parkering i takstsone 2300 koster 19 kroner med elbil og 54 kroner med fossilbil.

2023: Parkering i Oslo, indre by:

Parkering Fossilbil Elbil Elbil-prosent av fossilbil-pris
Takstsone 2300 pr/time54kr19kr35,2
Takstsone 2300 per døgn282kr102kr36,2

- Arealproblem

I et tidligere intervju med Elbil24 uttalte Siavash Mobasheri i Rødt Oslo at differansen mellom elbil og fossilbil er for stor, og at høyere parkeringspriser for elbil er med på å utjevne forskjellen.

- Hvis målet er at flere skal kjøre elbil, hvorfor må forskjellene begrenses?

- Vi har et arealproblem i Oslo. Parkering tar mye plass, så alle som har bil, må betale for seg. Da kan vi ikke ha en så stor differanse at de som har råd til å kjøpe elbil, slipper unna, svarer Mobasheri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.