Ny teknologi

Har utviklet elbilbatteri som varer i 20 år og lades på tre minutter

Nå har Harvard-forskerne fått 50 millioner kroner til å fullføre batteriet som omtales som en «gamechanger».

LITIUMMETALL: Illustrasjonen viser en battericelle med en ny kjemisk sammesetning og struktur som skal gi vesentlige fordeler i forhold til dagens litium-ion-batterier. Foto: Harvard
LITIUMMETALL: Illustrasjonen viser en battericelle med en ny kjemisk sammesetning og struktur som skal gi vesentlige fordeler i forhold til dagens litium-ion-batterier. Foto: Harvard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): De fleste som eier en elbil er kjent med ulemper som treg lading og degradering av rekkevidden over tid. Batteriene er dessuten svært store og tunge, noe som skaper utfordringer for dem som designer og lager elbilene.

Jobbes på spreng

Derfor jobbes det på spreng med å finne erstattere til dagens litium-ion-batterier, men foreløpig er det mest lønnsomt å finpusse på dagens teknologi.

Et godt eksempel på at det er mer å få ut av dagens teknologi, er Blade-batteriene fra BYD, som er mindre og lettere enn konvensjonelle elbilbatterier, samtidig som de skal være tilnærmet 100 prosent brannsikre. Batteriet brukes blant annet av BYD selv, men også Toyota, Tesla og Subaru er på listen over samarbeidspartnere.

Nylig kunne dessuten Elbil24 blant annet fortelle at BMW, sammen med blant andre CATL og EVE Energy jobber med en løsning som skal gi 20 prosent bedre energitetthet og opptil 30 prosent raskere ladehastighet, blant annet ved å endre litt på kjemien i litium-ion-batterier. Også produksjonskostnaden vil bli betydelig redusert, lover BMW.

Samtidig jobbes det med flere parallelle løp, før man på sikt kommer til å ende opp med en eller annen form for faststoff-batteriløsning, men alt tyder på at det fortsatt er noen år til at det blir kommersielt forsvarlig å rulle ut i stor skala.

Like raskt som en bensinfylling

Nå kan de etablerte aktørene muligens få konkurranse. Forskere ved Harvard har nemlig laget et litium-metall-batteri til elbil som påstås kan parkere det meste av konkurranse. Det skal blant annet kunne hurtiglades på tre minutter, omtrent like raskt som det tar å fylle en full bensintank.

Batteriet, som er en faststoff-variant, skal ha en energitetthet som er flere ganger høyere enn hva som er oppnåelig i dagens litium-ion-batterier. Det kan bety langt mindre og lettere batteripakker.

Levetiden skal dessuten være minst 20 år, som også er sammenlignbart med konvensjonelle biler med forbrenningsmotor. Etter 10.000 ladesykluser var det fortsatt 82 prosent restkapasitet i et testbatteri, ifølge forskerne.

Litium-metall

Det er snakk om et såkalt litium-metall-batteri, ikke litium-ion som dominerer i dagens moderne elbiler. Slike batterier har riktig nok eksistert lenge, men stort sett ikke i oppladbar form, på grunn av diverse kjemiske begrensninger som kan føre til utviklingen av dendritter (nålelignende strukturer som vokser som røtter gjennom anoden, som på sikt kan skape kortslutning og brann).

Forskerne ved Harvard skal imidlertid ha funnet metoder å kontrollere denne fremveksten gjennom en ny, lagdelt batteristruktur, og dermed er et stort hinder på veien mot produksjon borte, skriver blant andre Daily Mail.

SAMMENLIGNING: For å illustrere cellesammensetningen, bruker Harvard-forskerne en typisk amerikansk sandwich bestående av bacon, salat og tomat.
SAMMENLIGNING: For å illustrere cellesammensetningen, bruker Harvard-forskerne en typisk amerikansk sandwich bestående av bacon, salat og tomat. Vis mer

Mange om benet

Når og om batteriet kommer i produksjon, avhenger naturligvis av en rekke faktorer, ikke minst står kostnadsspørsmålet sentralt.

Men nå har forskerne, gjennom oppstartsselskapet Adden Energy, fått lisens og 5,15 millioner dollar (rundt 50 millioner kroner) fra utdanningsinstitusjonen for å lage et skalerbart battericelledesign som kan passe i elbiler.

Så får tiden vise hva som kommer ut i andre enden. For er det en ting som er helt sikkert, er det at det er mange om benet. Det kan du lese mer om i denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.