Elektriske biler på søketoppen:

Heftig bruktmarked for elbiler

Men Tesla er ikke lenger like populært.

STOR INTERESSE: Interessen for brukte elbiler til salgs øker kraftig. Foto: NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Interessen for brukte elbiler til salgs øker kraftig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Det er en stadig økning i salget av helelektriske nybiler. For mange kan disse imidlertid komme med en relativt høy pris, og flere vegrer seg for å punge ut.

Men med økningen i antall nye elbiler, øker også andelen brukte elbiler til salgs.

Flere elektriske bruktbiler

Finn.no er en av nettsidene som har lagt merke til dette, forteller forretningsutvikler på Finn Motor, Magnus Frøshaug Ryhjell.

– I og med at nybilsalget i økende grad har blitt elektrisk, dukker det også stadig opp flere elbiler på FINN og dermed gode alternativer for de som ikke ønsker eller har mulighet til å kjøpe en helt ny en.

Som man kan se av grafen under så er det 79 prosent flere elbiler på FINN i år kontra i fjor.

ØKNING: Grafen viser økningen i antall annonser etter drivstofftype. Foto: Finn.no
ØKNING: Grafen viser økningen i antall annonser etter drivstofftype. Foto: Finn.no Vis mer

Elektrisk interesse

I tillegg til at det er flere annonser, vokser også interessen for elektriske biler stadig.

"Elektrisitet" er nå den drivstofftypen det søkes mest etter på FINN. Det har tidligere vært diesel som har ligget på toppen, med unntak av et par uker her og der i forbindelse med bompengeøkninger og dieselforbud, men nå er det altså elektrisitet som ligger på topp, sier Ryhjell.

SER EN ØKNING: Magnus Frøshaug Ryhjell, forretningsutvikler på Finn Motor, sier de ser en voksende interesse for brukte elbiler. Foto: Finn.no
SER EN ØKNING: Magnus Frøshaug Ryhjell, forretningsutvikler på Finn Motor, sier de ser en voksende interesse for brukte elbiler. Foto: Finn.no Vis mer

Endringen kom i september i år. Og selv om elbiler fortsatt bare utgjør en liten del av det totale antallet biler på finn, så har interessen vokst kraftig.

Tidligere har det vært Tesla som har vært på toppen av søkelista på FINN når det gjelder elbiler, men også det har endret seg, sier Ryhjell.

For vår del så ser vi absolutt et godt elbil marked. Det er e-Golf, i3, Leaf, Zoe, Soul og e-Up det søkes mest etter i elbil-segmentet og disse bilene selges raskt.

Tesla dabber av

I 2017 var det en stor interesse for brukte Teslaer. I år ser det imidlertid ut som interessen har dabbet noe av, forteller Ryhjell.

– I fjor hadde vi svært mange Tesla på FINN og omløpshastigheten var god fordi vi også hadde svært mange brukere som var på jakt etter Tesla. Faktisk var Tesla blant topp 3 mest brukte søkeord gjennom hele 2017, kun slått av "hengerfeste" og "innbytte".

Ryhjell forklarer at det i 2018 har vært i snitt 25 prosent flere Tesla annonser på FINN enn i fjor. Disse er både lagt ut av forhandlere og privatpersoner.

Men annonsene fikk kun halvparten å mange visninger.

– I år har vi sett enda flere Tesla på FINN, men interessen har altså dalt en del og er nå på et mer normalt nivå. Bilene selges, men det tar lengre tid enn det gjorde i fjor.

Dyrere nybiler

Men det er ikke bare brukte elbiler som selger godt på FINN. På grunn av lange ventelister på nye bilmodeller, er det flere som velger å kjøpe en ny bil til høyere pris enn utsalgsprisen for å få bilen litt raskere.

– Enkelte av dem som har vært tidlig ute og bestilt bil og som nå har fått sin nye Jaguar eller Hyundai levert, ser nå sitt snitt til å tjene noen kroner ved å selge bilen sin på FINN. Bilene selges da til en høyere pris enn nyprisen – men man får altså bilen levert med en gang, fremfor å vente opptil et år.

Dette gjelder kun biler som er i fysisk besittelse av en eier, FINN tillater ikke salg av "plass i køen". For å annonsere bil på FINN må man oppgi et gyldig VIN nummer (chassis nr.) eller registreringsnummer.

Fortsatt golf i topp

Selv om elbilene altså kun er liten del av det totale bilutvalget på FINN, er det flere elbiler på topp 5-listen over solgte biler det siste året.

  1. VW Golf (inkludert e-Golf)
  2. Leaf
  3. BMW 3-serie
  4. VW Passat
  5. BMW 5-serie

Denne høsten spesielt, ser man at det er en markant økning i antall bilannonser på FINN, forteller Ryhjell.

For mens annonsetallet lå likt med fjoråret de første 7 månedene av året, har det vært en økning fra september. Dermed tar det også litt lengre tid før bilene blir solgt, forteller Ryhjell.

– Det tar i snitt noen dager mer enn det gjorde i fjor å selge de elektriske bilene, men det er naturlig forklart ved at det er flere slike biler på FINN og dermed flere alternativer å velge mellom for de som ønsker å kjøpe. Likevel selges de i snitt på godt under en måned, sier Ryhjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.