BYD:

- Helt selvkjørende biler er umulig

Kinas største elbilprodusent mener selskaper kaster bort pengene sine.

EUROPA-GODKJENNING: Nå kan engelskmennene slippe rattet. Slik fungerer BlueCruise fra Ford. Video: Ford Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Moderne biler er ofte utstyrt med avanserte førerstøttesystemer som skal gjøre bilkjøringen tryggere.

Halverer enkelt- og møteulykker

Stadig flere kommer for eksempel med adaptiv cruisekontroll og filassistent. Førstnevnte hjelper deg med å holde riktig fart og avstand til forankjørende, mens filassistenten sørger for at bilen holder seg i kjørefeltet hvis føreren blir forstyrret eller av andre grunner mister oppmerksomheten.

Studier viser at bruk av sistnevnte kan halvere antall enkelt- og møteulykker der føreren ufrivillig krysser kjørefeltlinja, skriver Dinside.

Slike støttesystemer omtales gjerne som selvkjøring på nivå 1.

Blir mer og mer selvstendig

Dette er imidlertid bare starten. Mange biler er allerede utstyrt med systemer som gjør at bilene kan ta deg fra a til b uten at du behøver å gjøre annet enn å holde øynene på veien. Foreløpig er det bare et fåtall steder slik ferdsel er lovlig, men stadig åpnes det for bruk på nye steder.

I fremtiden ser mange for seg at bilene blir fullstendig autonome. Da kan du sette deg i førersetet, velge destinasjon på navigasjonssystemet og trykke på start-knappen. Så kan du sette på en film eller ta deg en høneblund, mens bilen selv sørger for å bringe deg trygt til målet.

Svært skeptisk: - Vil ikke lede noe sted

Men ikke alle bilprodusentene er like optimistiske når det gjelder selvkjøring. Kinesiske BYD, som er en av verdens aller største elbilprodusenter, har ingen tro på et scenario der bilene fikser alt selv.

- Vi tror selvkjørende teknologi som er fullstendig atskilt fra mennesker er veldig, veldig langt unna, og i utgangspunktet umulig, uttalte BYD-talsmann Li Yunfei til CNBC, under årets bilutstilling i Shanghai, .

Yunfei pekte blant annet på at rundt to millioner mennesker dør i trafikkulykker hvert år, og i et helt selvkjørende scenario vil det være svært komplisert å finne ut hvem som har skylden.

Videre sa han at mange bransjer og virksomheter bruker store pengebeløp på teknologiene, men at de på sikt vil oppleve at investeringene ikke vil lede noe sted.

- Automatiser produksjonen

I stedet burde disse virksomhetene investere i teknologi som automatiserer flere deler av produksjonsprosessene i fabrikkene som lager bilene.

Selv om mye allerede er automatisert, er mye av monteringen fortsatt avhengig av mennesker, påpekte Yunfei.

BYD avviser imidlertid ikke selvkjøring på lavere nivåer. Bilprodusenten tilbyr da også assistert kjøreteknologi på flere av sine modeller, og er aktuelle i Norge med modellene Tang, Han og Atto3. Snart kommer også Seal, som skal ta opp konkurransen mot Tesla Model 3.

Uttalelsene fra Yunfei kan naturligvis ses i lys av at bruk av selvkjørende kjøretøy er sterkt regulert av myndighetene i Kina, og at funksjonaliteten pr nå er ulovlig i landet - med noen unntak. I enkelte forsteder til storbyer som Beijing og Shanghai, er det gitt midlertidige godkjenning for utprøving av selvkjørende drosjer, skriver Insideevs.com.

BYD-skepsisen står dessuten i sterk kontrast til blant andre Tesla, som investerer tungt i teknologiene som på sikt kan bety helt selvkjørende biler. Elon Musk har blant annet uttalt at det kan bli aktuelt å selge biler med null fortjeneste, for deretter å tjene penger på programvaren som muliggjør autonom kjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.