Registreringsstatistikk

Helt vanvittige elbil-tall for desember

Tesla Model Y parkerte VW ID.4, men kan Tesla også ha parkert Volkswagen som merke?

VINNEREN: Det ble en brakseier til Tesla Model Y i året som gikk. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS
VINNEREN: Det ble en brakseier til Tesla Model Y i året som gikk. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Desember 2022 vil for alltid være en måned for historiebøkene. Aldri før er det blitt registrert flere elbiler på en og samme måned her til lands, kanskje ikke i noe annet land heller. For ikke bare ble den gamle rekorden slått, men den ble gruset med over en dobling.

De foreløpige tallene viser at det ble registrert over 36.000 elbiler i Norge bare i desember måned, i følge Elbilstatistikk.no. Om vi tar med alle drivstofftyper, så havnet måneden på 39.497 registrerte personbiler.

Den gamle rekorden for elbiler rakk dermed bare å bli bare en måned gammel, da det ble registrert 15.914 elbiler i november. Vi snakker altså om fullstendig parkering av tidligere rekorder.

Årsaken til den heftige veksten ligger naturligvis dårlig gjemt i de nye avgiftene som kom samtidig med nyttårsrakettene.

Alle biler som nå registreres har moms på enhver krone den koster over 500.000, og skal svare for 12,5 kroner per kilogram den veier over 500 kg.

PARKERT: VW ID.4 er igjen parkert av Tesla Model Y i kampen om å bli Norges mest solgte bil. Foto: Fred Magne Skillebæk
PARKERT: VW ID.4 er igjen parkert av Tesla Model Y i kampen om å bli Norges mest solgte bil. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Det var derfor svært viktig for de fleste bilimportørene å få fatt i så mange av de dyrere bilene som mulig, for at kundene som allerede hadde bestilt skulles slippe unna denne kostnaden. Det må vi si de fleste lykkes godt med, nå som regnestykket er gjort opp.

Desember 2022 slo også en 36 år gammel rekord, med antall registrerte biler innen en og samme måned, uansett drivmiddel. Den gamle toppmåneden stammer helt tilbake fra mai 1986, da det ble registrert 21.451 biler, ifølge Bilbransje24. Den rekorden ble passert allerede 22. desember, i måneden som gikk.

Med en lastesykkel kan du kjøre unger og gjøre storhandel. Videoen gir oversikt over de ulike typene. Vis mer

Men innspurten handlet ikke bare om månedsrekorder. Innspurten var også med på å sette året 2022 på kartet i sin helhet, for med en så sterk måned ble også den forrige årsrekorden truet. Den stammer fra 2021, da det totalt ble registrert 176.276 personbiler i Norge, når alle drivmidler legges til grunn.

Totalt for året ble det registrert svimlende 174.329 personbiler her til lands i 2022, selv om det ikke holdt helt til ny rekord. Men to år på rad har vi altså slått en rekord som frem til 2021 hadde holdt stand helt siden 1986, da det ble registrert 167.352 biler, en rekord som altså skulle stå urørt i 35 år.

Vinneren er...

Det ligger ingen hemmelighet i at Tesla Model Y ble månedens bestselger, også når hele året tas med i sin helhet. VW ID.4 ble en klar nummer to i desember, med Volvo XC40 på en god tredjeplass.

Topp10 registrerte elbiler i desember

1 Tesla Model Y 4 524
2Volkswagen ID.42 075
3Volvo XC401 944
4BMW i41340
5Skoda Enyaq1339
6Mercedes-Benz EQC1306
7Volvo C401237
8BMW iX1216
9Toyota Yaris1191
10Polestar 21173

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)

Hva med året sett under ett?

Men krigen er ikke over, for hvilket merke ble størst i året som gikk? Vel, i fjor klarte Tesla det kunststykket å bli det mestselgende bilmerket totalt sett. Og bragden gjentok seg i år.

For mens VW registrerte 20.185 biler gjennom hele året, så overgikk Tesla dette med 1.119 biler.

Det imponerende er at Tesla stort sett har gjort dette med en bilmodell som drivkraft, Model Y. Den alene stod altså for 17.356 registreringer, mens mest solgte VW var ID.4 med 11.561 biler.

I fjor skrev vi at året bestod av to deler Tesla, og en liten dash VW. Det samme skjedde altså i år igjen.

Ikke for sent

Det er viktig å ta med i beregningen at tallene vi viser til er antall registreringer, ikke nødvendigvis solgte biler. Selv om vi vet at det for mange bilmodeller har vært mange og lange ventelister, så kan det også være bilforhandlere som har valgt å benytte anledningen til å bestille opp demo-biler til lager. Disse kan senere tilbys til fordelaktige priser for kunder som ikke rakk frem i tide.

Det er likevel lite sannsynlig at det er snakk om store antallet, for ventelistene har vært såpass lange.

Slik ser registreringsstatistikken for elbiler ut, måned for måned, år for år (tallene for desember oppdateres):

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.