Verdens tryggeste veier:

Her blir Norge nummer to

Kun Nederland anses å ha tryggere veier enn Norge, viser undersøkelse.

Scorer bra: Norge får litt trekk for veikvaliteten, men scorer høyt på flere andre parametere som handler om trafikksikkerhet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Scorer bra: Norge får litt trekk for veikvaliteten, men scorer høyt på flere andre parametere som handler om trafikksikkerhet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Hvor trygt er det å ferdes på veiene i ulike land? Det har bilabonnementstjenesten Finn.com prøvd å kartlegge, ved å se på en rekke parametere som er med på å gi trygge veier å ferdes på.

Der kommer Nederland ut på toppen av lista, med en totalsore på 7,86 poeng. Norge får sølvmedaljen med 7,47 poeng, mens Sverige og Estland deler tredjeplassen med 7,42 poeng. Verdt å merke seg er riktignok at ikke alle land er med på lista – Danmark glimrer for eksempel med sitt fravær.

Video: Insurance Institute for Highway Safety Vis mer

Dette har vært kriteriene

Scoren er beregnet ut fra data for alle land i sju grener:

  • Antall døde i trafikken per 100.000 innbyggere (hentet fra WHO)
  • Kvalitet på veiene (hentet fra The Global Economy)
  • Trafikkmengde (hentet fra Numbeo)
  • Hvor mange prosent som bruker setebelte (hentet fra WHO)
  • Andel dødsulykker som skyldes alkohol (hentet fra WHO)
  • Fartsgrense i byer (hentet fra Wikipedia)
  • Fartsgrense på motorvei (hentet fra Wikipedia)

Dernest er disse sju parameterne vektet for å beregne totalscoren. Finn opplyser at de har gjort et utvalg av land blant OECD-landene, samt fra utviklede land med en HDI (human development index) over 0,8. Ved manglende data ble landet fjernet fra listen, som forklarer hvorfor en del land mangler.

Under ser du tabellen:

Tabell: finn.com
Tabell: finn.com Vis mer

Slik gjør Norge det

Som det fremgår av tabellen er Norge bare bak Island når det kommer til antall døde i trafikken per 100.000 innbyggere, der tallet også er rett over halvparten av Nederland.

Det på tross av at vi har ganske heftige vinterforhold, men Finn tror at det omfattende kjøreopplæringsprogrammet og høye bøter bidrar til å holde veiene trygge. Fartsgrensen på 110 km/t i Norge er også blant de lavere i dette utvalget og trekker poengene opp.

Vi får imidlertid en forholdsvis svak score på veikvalitet – svakest blant de sju øverste på lista.

En stor forskjell mellom Norge og Sverige er andelen ulykker som skyldes alkohol, som er nesten dobbelt så høy i Sverige.

Verdt å stusse litt på er den oppgitte fartsgrensen på 447 km/t i Tyskland. Det er riktignok fri fart på Autobahn, men det ligger vel neppe mange biler og cruiser i den hastigheten.

De tre verste

Det er Argentina, USA og Hellas som havner nederst på denne lista, med henholdsvis 1,65; 2,53 og 3,85 poeng.

Argentina er blant landene med aller mest trafikk på veiene, og samtidig er veiene av dårlig standard. Bare 44 prosent bruker bilbelte og antall dødsulykker i forhold til innbyggertallet er nesten sju ganger så høyt som i Norge.

Når det gjelder dødsfall i trafikken per 100.000 mennesker, er det Saudi Arabia som kommer verst ut, med 35,94. Det er nesten 17 ganger så høyt som tallet i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.