Mobilbruk i bil

Her bryter nesten halvparten loven

Hele 45 prosent oppgir å bruke mobilen mens de kjører, og nesten alle vet at det de gjør er ulovlig.

KOSTER: Ser politiet at du bruker mobilen mens du kjører, vanker det kraftig bot og tre prikker i førerkortet. Foto: D'Vaughn Bell
KOSTER: Ser politiet at du bruker mobilen mens du kjører, vanker det kraftig bot og tre prikker i førerkortet. Foto: D'Vaughn Bell Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bøtenivået er blitt skyhøyt med god grunn. Det er fordi det er utrolig risikabelt, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Han sikter til det å bruke mobiltelefonen mens man kjører. Bøtesatsen her har økt kraftig de siste årene og ligger nå på 9700 kroner pluss tre prikker i førerkortet.

45 prosent gjør det, «alle» vet at det er ulovlig

I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende kommer det frem at 45 prosent av respondentene oppgir at de sjekker mobilen mens de sitter bak rattet.

Samtidig oppgir 95 prosent at de har kontroll på reglene for mobilbruk i bil.

– Da er det skremmende at nesten halvparten også sier at de bryter (loven) med viten og vilje, poengterer Ytre-Hauge.

Aldri lov

Selv ikke når du står i kø eller venter på grønt lys er det lov å bruke mobiltelefonen håndholdt. Kun dersom den står fast i en holder.

Uoppmerksomhet var en medvirkende årsak til én av tre dødsulykker i perioden 2011–2015, viser undersøkelser fra Trafikksikkerhetsforeningen.

«Eyes on, hands off» på tyske motorveier. Vis mer

Det er i Innlandet flest oppgir å bruke mobiltelefon, der 57 prosent innrømmet å bruke den bak rattet. Dernest kom Agder (54 prosent) og Oslo (52 prosent).

I den mer riktige enden av skalaen finner vi Rogaland, der 36 prosent sier at de bruker telefonen mens de kjører. Trøndelag er rett bak med 37 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.