Lade elbil:

Her bygges 119 nye lynladestolper

- Dette vil gjøre hverdagen enklere for elbilister.

Stadig flere nordmenn kjøper elbil. Dermed øker også behovet for hurtig- og lynladere. Foto: Steinar André Danielsen.
Stadig flere nordmenn kjøper elbil. Dermed øker også behovet for hurtig- og lynladere. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

(Elbil24): I 2018 åpnet ladeoperatøren Recharge Norges første lynladestasjon der alle typer elbiler kunne lades.

I dag er lynladere på 150 til 400 kilowatt standard for rask lading, og nesten alle nye elbiler solgt de siste årene kan lade med minst 100 kilowatts effekt.

Dermed øker også behovet for ladestasjoner og antall ladepunkter. I en pressemelding opplyser Recharge at de frem til sommeren vil bygge 119 nye lynladepunkter for elbil i hovedstaden.

- Vi jobber nå med den største oppgraderingsjobben vi noensinne har gjort. Totalt kommer det 119 nye lynladepunkter på 150 kilowatt eller mer fra Recharge i Oslo innen sommeren 2024, både der vi drifter med kommunen og på andre stasjoner, sier Stian Mathisen i Recharge.

Flere lynladere på Esso

De jobber også med å bygge ut antall ladestolper også i kommunene rundt Oslo.

- Vi håper og tror at dette vil gjøre hverdagen enklere for elbilister og taxisjåfører som kjører elektrisk, sier Mathisen.

Fra før av har Recharge i dag hurtig- og lynlading på 31 plasser rundt omkring i Oslo, med til sammen 171 ladepunkter.

Selskapet er dermed den største operatøren av raske ladestasjoner i hovedstaden.

Flere av ladestasjonene er i samarbeid med Oslo kommune, hvor Recharge drifter ladestasjoner på kommunens mark. Andre ladestasjoner er i samarbeid med private aktører som Certas Energy Norway, som driver Esso-stasjonene i Norge.

Her kommer de nye lynladerne

Noen av stedene Recharge nå bygger lynladere har det ikke vært lademuligheter tidligere.

Andre steder oppgraderes det ved å fjerne gamle hurtigladere og erstatte dem med lynladere. Ved alle stedene vil det bli flere ladepunkter enn tidligere.

De 119 nye lynladerne Recharge bygger i Oslo fordeles på 13 steder rundt om i kommunen.

I listen nedenfor vises antall lynladepunkter på hvert sted i parentes:

 • Bryn Senter (4)
 • Esso Grefsen (6)
 • Esso Grorud (6)
 • Esso Haugenstua (8)
 • Esso Kalbakken (6)
 • Esso Ryen (14)
 • Esso Sogn (6)
 • Esso Tveita (6)
 • Bjølsen – med Oslo kommune (17)
 • Frogner – med Oslo kommune (10)
 • Skøyen – med Oslo kommune (18)
 • Tøyen – med Oslo kommune (10)
 • Vulkan (8)

Totalt utgør dette de 119 nye lynladepunktene i Oslo.

I kommunene rundt Oslo vil det blant annet komme nye lynladere fra Recharge på Esso Skårer, Esso Haslum, Esso Rælingen, McDonald's Berger og McDonald’s Skårer.

Her får du tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

Bekymrede taxisjåfører

Ifølge Opplysningsningsrådet for veitrafikken utgjør elbiler 37,89 prosent av alle bilene i Oslo, mens landsgjenomsnittet ligger på 24,18 prosent.

Det betyr at det er kamp om plassen på ladestasjonene. Dette merkes spesielt godt blant dem som bruker bilen i næring.

Nylig meldte Aftenposten at flere taxisjåfører i Oslo er bekymret for manglende lademuligheter når alle taxier skal være utslippsfrie fra 1. november 2024. Flere sjåfører melder om utfordringer med å finne ledige lynladestasjoner.

- Elektrifiseringen av Oslos taxier er viktig både for det lokale miljøet i byen og for klimaet. Det har også en sterk symbolsk verdi å vise andre storbyer at det er mulig å omstille hele taxinæringen til utslippsfri transport.

- Vi håper derfor at Recharge med dette kan bidra til å gjøre det enklere for taxisjåførene som allerede kjører elektrisk, og de som skal over til elbil i løpet av året, avslutter Mathisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.