Lån, apper, fordeler og elbilnyheter:

Her er alt du trenger å vite om elbil

Hvis du skal skaffe deg elbil, er det et par ting du bør vite først.

KJØPE ELBIL? Her er tingene du trenger å vite akkurat nå. Foto: NTB Scanpix
KJØPE ELBIL? Her er tingene du trenger å vite akkurat nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Elbil24):

I november ble det registrert over 5000 nye elbiler her til lands, en økning på hele 88 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Og det er ikke bare i Norge at fokuset på mer miljøvennlige biler øker. Også i Europa har flere land tatt grep, ved å blant annet innføre forbudssoner mot diesel i flere av de store byene, som Paris og Madrid.

Flere bilmerker ser at elektriske biler er fremtiden, og VW har sagt at de nå ser enden på sitt forbrenningsmotoreventyr. Siste modell uten elmotor vil bli lansert i 2026. Samtidig har de sikret seg batterier til 10 millioner elbiler.

Kjøpe eller lease elbil?

Før du kaster deg på elbilbølgen selv, er det greit å bestemme seg for et par ting.

Bompenger, parkering og lading

Fordelene ved å ha en elbil er mange og er fremdeles en av hovedgrunnen til at folk går over til elbil.

  • Det er billigere å parkere på kommunale parkeringsplasser. Elbiler får minimum 50 prosent rabatt.
  • Det er billigere satser for elbiler i bomringen, selv om det nok ikke forblir helt gratis mye lenger.
  • Man kan bruke kollektivfeltene for å komme seg raskere frem. Men pass på at du kan reglene, ellers kan du risikere et dyrt gebyr.
  • Du sparer drivstoffutgifter. Ved å lade hjemme betaler man ikke stort mer enn én kroner per kW. Det har i lang tid vært mangel på ladeplasser for de som bor i borettslag, men nå er det regelendringer i emning som skal gjøre ladesituasjonen lettere også for de som bor tettest i de store byene.
  • Det bygges stadig ut flere ladestasjoner langs veien. Både Grønn kontakt, Fortum og Tesla har flere ladestasjoner rundt de store byene. I løpet av 2019 kaster også Circle-K seg inn i lademarkedet og skal firedoble antall ladere til sine kunder. Ionity skal også bygge et nettverk av lynladere.

Nå som vinteren er over oss, er det imidlertid mange som lurer på hvorfor det tar så mye lengre tid å lade enn det gjør på sommerstid. Men med enkle grep, kommer man seg lett gjennom vinteren med oppladet bil, uten å bruke for mye tid på det.

En digital verden

Det er et stort fokus på digitalisering og selvkjørende biler. Audi har sagt at de vil satse store milliardbeløp på nettopp dette.

Samtidig jobber flere aktører for å gjøre hverdagen lettere og lettere for elbilistene. Tesla sa nylig at du om kort tid kan bestille mekaniker gjennom mobilappen deres. VW samarbeider med Apple for å la sine kunder styre hele bilen gjennom den stemmestyrte assistenten Siri.

Også Google kaster seg på elbilbølgen, og har nå laget en funksjon som lar deg finne ladestasjoner i appen.

Med de store satsingene som skjer, er det trolig mye spennende å vente også i tiden som kommer.

Bugner av nyheter

Hvis du nå tenker at også du vil kaste deg på elbilbølgen, så har du mye å glede deg til. Nye målinger av elbiler vil gjøre det lettere å forstå hvor lang rekkevidde bilen faktisk vil ha, selv om mange produsenter fortsatt vegrer seg å oppgi den faktiske batterikapasiteten.

Og på bilfronten bugner det over av elbilnyheter.

Men dersom du vil starte litt i det små, uten å elektrifisere hele bilparken din, så kan du jo vurdere en elektrisk campingvogn i stedet. Muligheten er uansett mange, og flere blir det i årene som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.