Cupra Tavascan:

Her er Cupras splitter nye SUV: Alene om én spesiell detalj

(BERLIN): Den er sprek, rask og sporty - og kommer med over 50 mil rekkevidde. Med rett pris vil denne bli en slager i Norge.

Her er produktvideoen for Cupra Tavascan. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Endelig er den her, modellen som Cupra selv har omtalt som sin drøm. Under en storslått presentasjon i Berlin, hvor Elbil24 er til stede, ble produksjonsmodellen av nye Cupra Tavascan vist frem for første gang fredag kveld.

Tavascan er Cupras andre elbil i rekken etter kompaktbilen Born - en modell som snart er registrert i 1000 eksemplarer i Norge.

Der Cupra Born kan kalles en sprekere utgave av VW ID.3 - de er da også bygget på samme plattform - er nye Tavascan en SUV med skrånende taklinje. Modellen er bygd på Volkswagens anerkjente MEB-plattform, og deler dermed plattform og mange tekniske egenskaper med VW ID.4, Skoda Enyaq, Audi Q4 e-tron og kommende Ford Explorer.

Tavascan kommer senere til festen enn de nevnte konkurrentene, men Cupra har en tydelig ambisjon om å tilby noe ekstra i form av sportslig design og uttrykk. Det kommer også frem av bildene:

- Cupra skal være sexy

Cupra er en sportslig avlegger fra Seat. Bilmerket har eksistert i fem år og er en del av Volkswagen Group.

- Det er mange rent rasjonelle elbiler som kommer på markedet, men det er ikke målet for Cupra. Cupra Tavascan bidrar til å virkeliggjøre drømmene vi bærer på, sier Cupra-direktør Wayne Griffiths - og legger til:

- Vi vil vise verden at elektriske biler kan være morsomme og sexy, fortsetter Griffiths.

Den nye elbilen er utviklet og designet i Barcelona, men vil bli produsert på Volkswagens fabrikk i Anhui i Kina. Modellen skal lanseres i 2024 og Cupra tar sikte på å selge 70.000 Tavascan i året globalt.

Som en del av Volkswagen-gruppen vil Tavascan altså bygges på MEB-plattformen. I Norge er VW ID.4 den mest solgte bilen fra denne plattformen. Derfor er det naturlig å ha ID.4 i bakhodet når vi nå tar en nærmere titt på Tavascan og hva den har å tilby.

Tavascan ble faktisk vist fram første gang som konsept i 2019. Her ser du den offisielle videoen som ble sluppet den gang:

Cupra Tavascan bygger på samme plattform som VW ID.4 og Skoda Enyaq, men blir et sprekere alternativ. Video: Cupra Vis mer

Inntil 55 mil rekkevidde

Cupra Tavascan blir tilgjengelig med to drivlinjer - begge med 77 kWh nettokapasitet på batteriet. I begge utgaver kan føreren kan velge mellom ulike kjøremoduser: Range, Comfort, Performance, CUPRA og Individual. I tillegg vil firehjulsdrift-utgaven komme med kjøremodusen Tracton.

Den bakhjulsdrevne utgaven får 210 kW effekt, 286 hestekrefter og en WLTP-rekkevidde på inntil 550 kilometer.

Det er imidlertid den firehjulsdrevne som virkelig ser spennende ut. Dette er toppmodellen og får navnet Tavascan VZ. Den kommer med to elmotorer, 250 kW effekt og 340 hestekrefter. Etter hva Elbil24 erfarer har VZ-utgaven en motor bak som er tilsvarende hva nye VW ID.7 kommer med.

Rekkevidden på Tavascan VZ oppgis å være på 520 WLTP-kilometer. Her får man til gjengjeld kraftig akselerasjon. Sprinten fra 0-100 km/t skal gjøres unna på 5,6 sekunder.

Dermed oppgir Cupra at nye Tavascan VZ er sterkere, raskere og har bedre rekkevidde enn VW ID.4 GTX. Ettersom Cupra Tavascan omtales som en coupé-SUV, er det nok mange som vil sammenlikne den med VW ID.5, Skoda Enyaq Coupé og Audi Q4 e-tron Sportback.

Det er imidlertid ID.4 GTX som er MEB-plattformens soleklare bestselger - og den Cupra etter all sannsynlighet vil møte mest intern motstand i når Tavascan legges ut for salg.

Spesifikasjoner: Cupra Tavascan VZ vs VW ID.4 GTX

. Cupra Tavascan VZ VW ID.4 GTX
Motor:2x elektrisk2x elektrisk
Drivhjul:4x44x4
Effekt:250 kW / 340 hk220 kW / 299 hk
Dreiemoment:679 Nm460 Nm
L x B x H (m):4,64 x 1,86 x 1,594,58 x 1,85 x 1,64
Akselavstand (m)2,762,77
Batterikapasitet brutto:82 kWh82 kWh
Batterikapasitet netto:77 kWh77 kWh
Akselerasjon 0-100 km/t5,6 sek6,2 sek
Rekkevidde (WLTP):520 km496 km
Ladehastighet:135 kW*135 kW
Bagasjerom volum:540 liter543 liter
Pris fra:Ukjent562.600 kr

*Ikke bekreftet.

Lading

Cupra opplyser foreløpig ikke hvor høy ladefart Tavascan får. Ei heller om toppmodellen får høyere ladeeffekt enn den bakhjulsdrevne utgaven. De nyeste modellene i VW-gruppen er imidlertid utstyrt med 175 kW som maksimal ladeeffekt, så vi blir overrasket om Cupra Tavascan havner lavere enn dette.

Det vi vet på nåværende tidspunkt, er at Cupra lover at du kan lade deg til 10 mil ekstra rekkevidde på kun 7 minutter. Videre skal ladeetappen fra 10 til 80 prosent gjøres unna på en knapp halvtime om du benytter en lader med minimum 135 kW.

Tavascan koples til både AC- og DC-ladere, og du kan også få Cupras egne ladebokser for hjemmelading. Cupras egen ladeapp kontrollerer alt som har med lading å gjøre, og gir brukeren full kontroll – uansett hvilken ladeinfrastruktur som brukes.

Interiør og teknologi

Signaturen i Tavascan-designet er de tre triangelformede øynene i frontlyktene. Mest interessant er det imidlertid at Cupra Tavascan blir den første bilen fra Europa med opplyst logo.

Cupra kommuniserer at den opplyste logoen - og designet generelt - understreker ytelsene og opplevelse av fart.

På innsiden av nye Tavascan finner vi et 15-tommers infotainmentsystem, det største så langt i en modell fra Cupra. Modellen leveres videre med et hi-fi-anlegg med 12 høyttalere som er utviklet i samarbeid med Sennheiser.

Er du lei av å parkere bilen din manuelt, kan Tavascan muligens ha løsningen for deg. Med funksjonen Assisted Parking kan du fjernmanøvrere bilen fra smarttelefonen.

En annen funksjon i parkeringsassistenten er funksjonen Trained Parking. Når denne aktiveres, vil bilen huske de siste 50-meterne til parkeringsplassen. Når bilen skal parkeres på samme sted, vil bilen kunne kjøre denne strekningen helautomatisk.

Prisen på Tavascan

Enn så lenge holder Cupra kortene tett til brystet hva angår pris. Til Elbil24 opplyser bilprodusenten at informasjon om norske priser, salgsstart og leveringstid vil komme på et senere tidspunkt.

Den foreløpige planen er uansett at Cupra Tavascan skal rulles ut på veiene i 2024.

Deretter vil det gå slag i slag for Cupra, som innen 2025 har planer om å tilby ytterligere to elbiler i sitt utvalg: Cupra Terramer og Cupra Urban Rebel - eller Cupra Raval som enkelte mener den vil hete.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.