Vikeplikt på parkeringsplass:

Her er det mange som krangler

Ikke bare høyreregelen som gjelder.

VIKEPLIKT: Den sølvfargede bilen på bildet har vikeplikt for andre biler i denne situasjonen. Det er det mange som krangler om. Foto: Cornelius Poppe / NTB
VIKEPLIKT: Den sølvfargede bilen på bildet har vikeplikt for andre biler i denne situasjonen. Det er det mange som krangler om. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Drøye 16 000 skader på parkert kjøretøy ble meldt inn til norske forsikringsselskap første halvår i år. Det er en økning på 20 prosent kontra samme periode året før.

- Det er ofte krangling og uenighet om vikeplikt inne på parkeringsplassen når det skjer et uhell. Noen ganger er temperaturen svært høy, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Høyreregel, men …

Som øvrig i trafikken er det høyreregelen som gjelder på parkeringsplasser, altså at du har vikeplikt for biler som kommer fra høyre.

Men If presiserer at denne regelen ikke er uten unntak, for dersom du starter opp bilen din og begynner å kjøre, har du alltid vikeplikt.

De fleste er kjent med at man alltid har vikeplikt når man rygger, men dette gjelder altså også dersom du har rygget inn i parkeringsfeltet og skal ut.

- Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart, og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier Clementz.

Men du har altså fortsatt vikeplikt når du skal ut, selv for biler som kommer fra venstre.

Få assistanse

Selv om bilparken er aldri så moderne, med ryggekameraer og varslingsutstyr, har det også vært en 9 prosent økning i ryggeulykker første halvdel av 2022 kontra samme periode i 2021.

If minner om at du må få hjelp av andre til å dirigere deg dersom du ikke har god nok oversikt selv, og at du i prinsippet nesten alltid vil få skylden om du rygger og bulker med en annen bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.