Her er elbil-andelen lavest

Nybilsalget i Norge domineres stort av elbiler, men mange steder er skepsisen fortsatt rådende.

DISTRIKTBREMS: På den norske landsbygda går overgangen til elbil mye tregere enn i mer sentrale strøk. (Illustrasjonsfoto: Elbil24)
DISTRIKTBREMS: På den norske landsbygda går overgangen til elbil mye tregere enn i mer sentrale strøk. (Illustrasjonsfoto: Elbil24) Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): 2020 ble det første året det ble registrert flere elbiler enn noe annen drivlinje her til lands. Dermed ble Norge det første landet i verden der dette skjedde.

Med unntak av hybridene Toyota Rav4 og Mitsubishi Outlander, dominerte elbilene topp 10-listen fullstendig. Flere av dem tilhører premium-segmentet, ikke minst Audi e-tron, bilen som endte helt på topp da fjorårsregnskapet ble gjort opp.

Endringen har skjedd lynkjapt. Så sent som i 2015 dominerte salget av rene diesel- og bensinbiler stort her til lands, med samlet markedsandel på hele 71 prosent. I 2020 hadde andelen sunket til 17 prosent.

Henger etter i distriktene

I distriktene er det imidlertid fortsatt stor elbilskepsis. Det viser en kartlegging Adresseavisen har foretatt. Den viser blant annet at langt flere er skeptiske til elbiler i kaldt klima her enn i byene.

Faktisk er det under 5 prosent elbiler i personbilparken i 26 av 38 trønderske kommuner, selv om elbilandelen er det dobbelte i Trøndelag totalt sett, skriver avisen.

Også i de andre fylkene i landet er det distriktsbilistene som drar ned elbilandelen, viser beregninger av elbilandeler for de minste kommunene i hvert fylke.

Kraftig vekst i antall hurtigladere

Videre viser kartleggingen at mange i distriktene er bekymret over for få ladestasjoner og at bilene har for kort rekkevidde.

I 2020 ble det riktignok bygget 922 hurtigladere i Norge, som er en økning på 29 prosent sammenlignet med året før, og dekningen i blant annet Troms og Finnmark, har blitt - og kommer til å bli - betydelig bedre i løpet av 2021.

Det finnes nå totalt 3270 hurtigladere i Norge, som leverer 50 kW eller mer. Det er imidlertid ikke nok, mener Norsk elbilforening.

- Vi trenger 1250 nye hurtigladere i året om vi skal holde tritt med elbilsalget fram mot 2025, for da vil det rulle over 1 million elbiler på norske veier, sier Christina Bu, generalsekretær i foreningen.

I klimameldingen skriver regjeringen at elbil skal bli et naturlig valg for norske bilister, og nullutslippsmålet for nybiler i 2025 står fortsatt fast.

- Hurtiglading må være enkelt og tilgjengelig for alle. Det forutsetter storstilt og planmessig utbygging. Stortinget bør bestille en nasjonal ladestrategi av regjeringen når de nå skal behandle klimameldingen, sier Bu.

Ved utgangen av fjoråret var det rundt 347.000 elektriske person- og varebiler registrert i Norge, noe som betyr rundt 106 elbiler per hurtiglader. Dette er en fremgang fra 2019. Da var det 270.000 registrerte elbiler og 114 elbiler per hurtiglader.

Forventer stor vekst i elbilandelen

Til tross for at det ikke blir like billig å eie elbil i 2021 som i 2020, er det ingenting som tyder på at andelen nyregistrerte elbiler kommer til å synke i 2021. Nylig besluttet dessuten Esa å gi grønt lys for momsfritak på elbiler for to nye år, og hvis regjeringen følger opp vil det fortsatt være svært gunstig å kjøpe elbil både i 2021 og 2022.

Bilimportørenes landsforbund forventer en elbilandel på 65 prosent i 2021, mens ladbare hybrider forventes å stå for 15-20 prosent. Hvis det slår til, er Norge godt i rute mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025, ifølge forbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.