Se hele listen:

Her er elbilene med hengerfeste

Flere finnes, og flere kommer. Dette er elbilene med mulighet for hengerfeste, og så mye kan de trekke.

HENGERFESTE: De fleste elbilene med litt størrelse kommer nå med hengerfeste. Foto: Polestar
HENGERFESTE: De fleste elbilene med litt størrelse kommer nå med hengerfeste. Foto: Polestar Vis mer

Kampanjetilbud på Elbil24 PRO – kun 1 krone!

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): I flere år har det blitt solgt elbiler som ikke er typegodkjent for hengerfeste. Andre har et såkalt hengerfeste som en mulighet, men som likevel ikke er tiltenkt tilhenger – kun et sykkelstativ eller annen bagasjebærer.

Den første elbilen på markedet vi så dra rundt på en tilhenger var faktisk norske Buddy, du vet den lille greia som mer så ut som en mopedbil enn en bil i seg selv.

I dag er det få produsenter av de større og nye elbilene som tør lansere en bil uten denne muligheten.

Først ute: Model X var den første fullverdige elbilen som fikk hengerfeste. Foto: Tesla
Først ute: Model X var den første fullverdige elbilen som fikk hengerfeste. Foto: Tesla Vis mer

Ja, men nei

Tesla Model X var den første fullverdige elbilen som ble solgt med hengerfeste som en mulighet.

Også til Tesla Model S er det mulig å få hengerfeste, men dette er en av modellene der hengerfestet egentlig bare er ment for ski- eller sykkelstativ. Det finnes også bagasjebokser å få kjøpt som passer på kroken.

Men ikke alle bryr seg om det. Noen tar sjansen, noe vi selv har erfart langs veien.

Flere kommer

Etterhvert som nye biler blir annonser, elbilene blir større, og rekkevidden lenger, kommer også flere av nybilene med hengerfeste som tilbehør. Et par grunner til at bilprodusentene har vært noe tilbakeholden med mulighet for hengerfeste er at elbil i seg selv er relativt nytt for de fleste av dem.

En av de viktigste utfordringene er kontroll av temperaturen på både elmotor og batteriene, at de ikke går for varme. Ved ekstra belastning blir dette en enda større utfordring.

Et neste element er rekkevidden, som blir kraftig redusert når du hekter på en tilhenger. Dette gjør at mulighet for hengerfeste først og fremst egner seg for elbilene med lengst rekkevidde i utgangspunktet.

Dette er elbilene som kan trekke tilhenger:

Foruten bilene over, som allerede har mulighet for tilhengerfeste, er det en rekke biler som kommer fremover som også får krok for henger.

Bilene som kommer:

 • Audi e-tron Sportback: Foruten Audi e-tron 55 og 50, er det også ventet at e-tron Sportback vil kunne trekke tilhenger på opptil 1.800 kg, tilsvarende de nåværende modellene. Bilen er tross alt bare en karosserivariant av disse. Bilen kommer i løpet av 2020.
 • Audi Q4 e-tron: Som en nær slektning til VW ID.4 og Skoda Vision iV, er det også ventet at Q4 e-tron får mulighet for å trekke henger på opptil 1.600 kg.
 • BMW iX3: Det er definitivt ventet at den fullelektriske utgaven av BMW iX3 får hengerfeste, men foreløpig er det ikke kommunisert noe offentlig fra BMW. Ettersom konkurrentene er på plass med sine løsninger allerede, har BMW ei list å hoppe etter.
 • Ford Mustang Mach-E: Sent 2020 kommer Mustang Mach-E på markedet. Bilen er foreløpig satt opp til å kunne trekke maksimalt 750 kg., men kilder Elbil24 har snakket med forteller at de ser på tyngre muligheter.
 • Polestar 2: er en ren elbil som kommer sommeren 2020, en bil som i stor grad drar synergier fra Volvo, ettersom det er Geely som eier begge merkene. Denne vil få mulighet for hengerfeste, og vil kunne trekke tilhenger opp til 1.500 kg, med brems, og ubremset opp til de vanlige 750 kg. De første bilene, "Lauch Edition" vil få en pris på kr. 469.000.
 • Skoda Vision iV: I likhet med VW ID.4 og Audi Q4, benytter denne også en versjon av MEB-plattformen som er godkjent for tilhenger på opptil 1.600 kg. Bilen kommer som SUV i andre halvår 2020.
 • Volvo XC40 Recharge: Bilen deler plattform og drivlinje med Polestar 2, og kan trekke tilhenger med samme vekt - 1.500 kg med brems. Bilen er ventet på markedet til sensommeren, og er priset fra kr. 495.000 kroner.
 • VW ID.3: Denne kommer til sommeren 2020, og vil ha mulighet for krok, men, ikke for å trekke tilhenger med. Den vil kun bli en lastekrok, og da med 75 kg. som øvre grense, for sykkelstativ og tilvarende.
 • VW ID.4: Bilen er i dag kjent som ID Crozz, og kommer i 2020 som en slags SUV. Kupé-versjonen kommer noe senere. Vi har kjennskap til at denne utgaven av MEB-plattformen skal være godkjent for trekke tilhenger på opptil 1.600 kg.
 • Kia e-Niro var lenge en bil det var håp om skulle få hengerfeste. Nå er det bekreftet av bilen ikke kommer med hengerfeste likevel.
 • Rivian RT1 og RS1: Disse skal kunne trekke tilhenger, men bilene ligger to-tre år frem i tid, og innen da har helt sikkert langt flere dukket opp.
 • Tesla Model Y: Denne har også meldt sin ankomst med mulighet for hengerfeste.
 • Tesla Cybertruck: Monsteret av en pickup vil naturligvis få mulighet for å trekke tilhenger, og det på hele 4.500 kg. på det meste. Om dette blir justert ned i det norske markedet er foreløpig ikke avklart.

Men elbilene er ikke alene. Selv på hybrider og ladbare hybrider har det vært vanskeligere å finne biler med mulighet for hengerfeste. Også her har det med den elektrifiserte delen av drivverket å gjøre.