Elbiler og kolonnekjøring

Her er en «jerrykanne» for elbilen

Frykter du at elbilen skal gå tom for strøm mens du står og stamper i kø? Da kan denne være løsningen.

EKSTRA STRØM: Denne boksen har nok kapasitet til å gi deg varm kupé i flere timer, dersom du blir stående i stillegående kø i vinter. Foto: Produsenten
EKSTRA STRØM: Denne boksen har nok kapasitet til å gi deg varm kupé i flere timer, dersom du blir stående i stillegående kø i vinter. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

(Elbil24): I begynnelsen av desember var det fullstendig snøkaos på Sørlandet. Trafikken på E18 ble tidvis slått helt ut, og ved Tvedestrand ble rundt 2500 biler stående fast i nesten et halvt døgn. Mange elbiler gikk tom for strøm og fikk behov for veihjelp.

Slike hendelser hører heldigvis sjeldenhetene til, men de kan altså skje.

Så mye strøm bruker elbilene i køen

Når det er sommer og rundt 20 grader ute, bruker elbiler svært lite energi når de står i ro. I en kø som ikke beveger seg, kan du i verste fall skru av bilen og åpne vinduene.

Det er når det er flere minusgrader og klimaanlegget går for fullt, det kan bli kritisk når timene går.

Står du i kø og ønsker en temperatur i kupeen på rundt 20 grader, vil klimaanlegget trekke mellom 1-2 kW, avhengig av bil og utetemperatur.

Mange nye elbiler har batterikapasitet på 60 kWh eller mer. Er batteriet fulladet på en slik bil, vil du altså kunne ha varm kupé i 30-60 timer.

Lav kapasitet skaper problemer

Køer har imidlertid en lei tendens til å komme overraskende på folk, og ingen har fulladet batteri til enhver tid. Og på eldre elbiler, som har dårlig batterikapasitet i utgangspunktet, kan det rett og slett fort bli mangel på strøm.

I vår egen rekkeviddeundersøkelse, der over 1000 norske elbil-eiere deltok, kom det for eksempel fram eiere av sju populære elbiler med noen år på baken, kan forvente en rekkevidde på under 10 mil når kulda setter inn:

Flere timer varme i kofferten

Det er under slike forhold det kan være smart å ha litt batteribackup i bagasjerommet, et nødbatteri som kan tilføre bilen nok energi til at du både får litt varme i kupéen og kommer deg hjem. Og det er nettopp det ZipCharge Go tar sikte på å være: En batterikoffert med noen ekstra kilowattimer - til nødens stund, en slags «elektrisk jerrykanne» om du vil.

Batterikofferten, som både har hjul og stang med håndtak, har en størrelse og utforming som kan minne om en pilotkoffert. Den kommer med to forskjellige kapasiteter, 4 eller 8 kWh.

Her er en «jerrykanne» for elbilen

Det skulle sørge for varm kupé i noen timer, eller 2-4 mil ekstra rekkevidde hvis du skulle være så uheldig å gå tom for strøm under kjøreturen.

Lades på en halvtime

Batterikofferten er utstyrt med en vanlig type 2- kontakt, den samme som du finner i de fleste hjemmeladere. Dermed er det bare å plugge ladekabelen fra batteriet til strøminntaket i bilen, og ta seg en kaffepause. Maks ladeeffekt er 7,2 kW, som skulle bety at en komplett ladeprosess vil være fullført på 30-60 minutter på de fleste elbiler.

Kofferten kan også styres fra mobiltelefonen, der du blant annet kan forhåndsprogrammere når ladingen skal starte og stoppe. Her kan du også starte ladingen manuelt og naturligvis også se ladestatus underveis. Også lading av selve batteriet skal du kunne styre på denne måten.

VIDEO: Når det er skikkelig kaldt og du kjører inn i en tunnel, kan dugg plutselig dekke frontruten på innsiden. Se hvordan du unngår problemet på Kia EV6. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ett år unna

Den britiske produsenten av ZipCharge Go forventer at de første batterikoffertene vil bli tilgjengelig for bestilling mot slutten av 2022.

Prisene er foreløpig ikke kjent, men det antydes en startpris som ligger omtrent på det nivået det koster å få installert en ladeboks hjemme. Det skulle i så fall bety at rundt 15.000 kroner ikke er et helt usannsynlig anslag.

Det legges også opp til at batterikofferten kan leies, med en startpris på 49 britiske pund i måneden, som tilsvarer 565 kroner etter dagens kurs. Vi vet imidlertid ikke om kofferten kommer til Norge, men vil definitivt sjekke ut denne og eventuelt andre tilsvarende løsninger dersom de blir tilgjengelig. Det er bare å følge med på Elbil24.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.