Mangel på drivstoff:

Her er grunnen til at Google-søket etter elbiler skjøt i været

Drivstoffkrisen i Storbritannia har gitt en voldsom interesse for elbiler.

En mann kommer gående med tomme bensinkanner utenfor en bensinstasjon i Berkshire. Foto: Steve Parsons/PA via AP.
En mann kommer gående med tomme bensinkanner utenfor en bensinstasjon i Berkshire. Foto: Steve Parsons/PA via AP. Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Britenes skilsmisse fra EU og en lite heldig pandemi har ført til en akutt mangel på lastebilsjåfører i Storbritannia. Trolig er det snakk om at det mangler så mange som 100.000 sjåfører.

Transportkrisen gjør det umulig å frakte nødvendig forsyninger av mat, drikke og drivstoff rundt i landet.

Spesielt drivstoffmangelen har fått britene til å reagere: De har stilt seg opp i timelange køer i håp om å få fylt tanken - og i frykt for at bensinstasjonene skal gå tomme.

Ny rekord

Bilder fra helgen viser kaoset på bensinstasjonene: Køene er lange, pumper er ute av drift og folk kommer gående med bensinkanner i håp om å skaffe seg drivstoff.

Britene er åpenbart oppgitt over situasjonen - noe også søkemotoren Google har fått erfare. De siste dagene har søket etter elbiler eksplodert, og PR-selskapet JBH melder at det er satt ny britisk rekord i elbilsøk på Google.

Søket etter elbiler er nærmest doblet på få dager (+91 prosent), til tross for at britene tidligere har vist seg seg å være skeptiske til overgangen til batteridrevne biler.

Det ble riktignok solgt 60.000 elbiler i Storbritannia i fjor, en økning på 27 prosent fra 2019, men disse tallene blir bare peanøtter sammenliknet med Norge. Her til lands har vi allerede passerte 90.000 solgte elbiler i år, selv om vi er drøye 60 millioner færre innbyggere.

Denne bensinstasjonen i Berkshire er én av utallige bensinstasjoner med timelange køer i Storbritannia. Foto: Steve Parsons/PA via AP.
Denne bensinstasjonen i Berkshire er én av utallige bensinstasjoner med timelange køer i Storbritannia. Foto: Steve Parsons/PA via AP. Vis mer

- Dette er et tegn

Kanskje kan drivstoffkrisen være vendepunktet. Martin Miller driver en elbilforretning i Surrey. Han sier til The Guardian at han nå har hatt de mest hektiske dagene siden oppstarten. Og interessen ser ikke ut til å forsvinne:

- Folk kjøper elbiler av hensyn til miljøet, for å spare penger og fordi elbilene er teknisk suverene. Men nå hadde vi et av de øyeblikkene hvor folk sa: «Vet du hva, dette er et tegn på at vi må velge elektrisk», sier Miller til avisen.

Situasjonen er så alvorlig at Forsvaret er satt i beredskap for å hjelpe til under krisen i landet. Mange bensinstasjoner er helt tomme for drivstoff.

– Et begrenset antall militære tankbilsjåfører vil bli satt i beredskap og sendt ut om nødvendig, for ytterligere å stabilisere distribusjonen av drivstoff, heter det i en uttalelse fra britiske myndigheter.

- Stopp hamstringen

De har satt konkurranseloven for drivstoffsektoren til side, slik at aktørene kan samarbeide for å få fylt opp bensinpumper som snart tørker ut.

Regjeringen legger skylden for leveranser av bensin til landets bensinstasjoner på panikkjøp og oppfordrer folk til ikke å hamstre drivstoff.

Så gjenstår det å se om drivstoffkrisen blir starten på en aldri så liten elbilrevolusjon i Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer