Mangel på drivstoff:

Her er grunnen til at Google-søket etter elbiler skjøt i været

Drivstoffkrisen i Storbritannia har gitt en voldsom interesse for elbiler.

En mann kommer gående med tomme bensinkanner utenfor en bensinstasjon i Berkshire. Foto: Steve Parsons/PA via AP.
En mann kommer gående med tomme bensinkanner utenfor en bensinstasjon i Berkshire. Foto: Steve Parsons/PA via AP. Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Britenes skilsmisse fra EU og en lite heldig pandemi har ført til en akutt mangel på lastebilsjåfører i Storbritannia. Trolig er det snakk om at det mangler så mange som 100.000 sjåfører.

Transportkrisen gjør det umulig å frakte nødvendig forsyninger av mat, drikke og drivstoff rundt i landet.

Spesielt drivstoffmangelen har fått britene til å reagere: De har stilt seg opp i timelange køer i håp om å få fylt tanken - og i frykt for at bensinstasjonene skal gå tomme.

Ny rekord

Bilder fra helgen viser kaoset på bensinstasjonene: Køene er lange, pumper er ute av drift og folk kommer gående med bensinkanner i håp om å skaffe seg drivstoff.

Britene er åpenbart oppgitt over situasjonen - noe også søkemotoren Google har fått erfare. De siste dagene har søket etter elbiler eksplodert, og PR-selskapet JBH melder at det er satt ny britisk rekord i elbilsøk på Google.

Søket etter elbiler er nærmest doblet på få dager (+91 prosent), til tross for at britene tidligere har vist seg seg å være skeptiske til overgangen til batteridrevne biler.

Det ble riktignok solgt 60.000 elbiler i Storbritannia i fjor, en økning på 27 prosent fra 2019, men disse tallene blir bare peanøtter sammenliknet med Norge. Her til lands har vi allerede passerte 90.000 solgte elbiler i år, selv om vi er drøye 60 millioner færre innbyggere.

Denne bensinstasjonen i Berkshire er én av utallige bensinstasjoner med timelange køer i Storbritannia. Foto: Steve Parsons/PA via AP.
Denne bensinstasjonen i Berkshire er én av utallige bensinstasjoner med timelange køer i Storbritannia. Foto: Steve Parsons/PA via AP. Vis mer

- Dette er et tegn

Kanskje kan drivstoffkrisen være vendepunktet. Martin Miller driver en elbilforretning i Surrey. Han sier til The Guardian at han nå har hatt de mest hektiske dagene siden oppstarten. Og interessen ser ikke ut til å forsvinne:

- Folk kjøper elbiler av hensyn til miljøet, for å spare penger og fordi elbilene er teknisk suverene. Men nå hadde vi et av de øyeblikkene hvor folk sa: «Vet du hva, dette er et tegn på at vi må velge elektrisk», sier Miller til avisen.

Situasjonen er så alvorlig at Forsvaret er satt i beredskap for å hjelpe til under krisen i landet. Mange bensinstasjoner er helt tomme for drivstoff.

– Et begrenset antall militære tankbilsjåfører vil bli satt i beredskap og sendt ut om nødvendig, for ytterligere å stabilisere distribusjonen av drivstoff, heter det i en uttalelse fra britiske myndigheter.

- Stopp hamstringen

De har satt konkurranseloven for drivstoffsektoren til side, slik at aktørene kan samarbeide for å få fylt opp bensinpumper som snart tørker ut.

Regjeringen legger skylden for leveranser av bensin til landets bensinstasjoner på panikkjøp og oppfordrer folk til ikke å hamstre drivstoff.

Så gjenstår det å se om drivstoffkrisen blir starten på en aldri så liten elbilrevolusjon i Storbritannia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.