Lansering I Norge

Her er Mercedes-AMG EQE 43 i Norge

Et råskinn av en ekte AMG, som bare mangler en bitte liten detalj.

I NORGE: Her er de første bildene av Mercedes-AMG EQE 43 4Matic i Norge. Foto: Fred Magne Skillebæk
I NORGE: Her er de første bildene av Mercedes-AMG EQE 43 4Matic i Norge. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Så har Mercedes-Bens endelig lansert sin nye EQE i Norge. De første bilene er kommet og allerede registrert. Vi tok turen innom importøren for å se på det første eksemplaret, som er en Mercedes-AMG EQE 43 4Matic.

Det betyr at importøren starter med den foreløpig hissigste modellen, og jobber seg nedover.

For jo da, det kommer også mer normalt motoriserte og utstyrte modeller, uten at de foreløpig kan si noe mer om hvilken utgave dette er. Vi har som kjent avslørt tidligere at svenskene går for den tohjulsdrevne EQE 350+ som innstegsmodell, en bil vi allerede har prøvekjørt. Mercedes har også en EQE 500 AMG i modellrekken, men AMG EQE 43 er sinteste versjon ut til nå.

EQE blir som kjent lillebror til flaggskipet EQS, samtidig som det skal sies at EQE kanskje vil passe til enda flere. Den er noe mindre ruvende, og passer nok til det flertallet er ute etter.

At Mercedes nå lanserer EQE som en sedan er bare en begynnelse, for på sikt kommer den også som SUV. Nei, ikke stasjonsvogn, men som SUV. Mercedes-Benz kaster rett og slett den typiske stasjonsvogna på bålet, i det minste når det gjelder den elektriske E-klassen, for markedet har med tiden gått mer i retning av SUV enn av stasjonsvogn. Så gjenstår det å se om de tar samme grep for de fossile utgavene.

STORE HJUL: Bilen ser unektelig lav ut, med store hjul og senket til et sportslig program. Foto: Fred Magne Skillebæk
STORE HJUL: Bilen ser unektelig lav ut, med store hjul og senket til et sportslig program. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Kraftverk

Når bilen får AMG i modellnavnet, og ikke bare som utstyrsversjon, så betyr det alvor. Da er det AMG-divisjonen av selskapet som har tuklet med fingrene i drivverk og hjuloppheng, og i den gården er det få tommeltotter. De vet hva de holder på med når ytelsesmaskiner skal lages.

I AMG EQE 43 betyr det at du får 476 hestekrefter til rådighet fra et dreiemoment på hele 858 Nm, om du skulle trenge det.

Dette er nok til å gjøre sprinten til 100 km/t unna på 4,2 sekunder, mens toppfarten er begrenset til 210 km/t. Sistnevnte kan kanskje høres lite ut i en bil som dette, men hastighet er forbrukets fiende nummer én, og flere produsenter legger derfor begrensninger på nettopp toppfarten. Mercedes har satt valget på 210-merket.

Høye ytelser vitner også om strømressurser, som naturlig nok også betyr et anstendig batteri. I dette tilfellet er det snakk om 96,12 kWh anvendelig batterikapasitet, noe som vitner om et sted rett i overkant av 100 kWh brutto kapasitet.

Det er anstendig i en bil som dette, og Mercedes hinter derfor om en rekkevidde på inntil 533 kilometer (etter WLTP-standarden), når distanse er det viktigste. Denne rekkevidden skal vi naturligvis få testet så snart vi har en testbil tilgjengelig.

Allerede på plass

Det er ikke bare i utstillingslokalene til importøren at AMG EQE 43 er på plass. De første kundebilene begynner å komme inn samtidig, for salget har allerede begynt. Dessverre er det hos Mercedes som hos flere andre merker, at de rett og slett ikke får nok. Det vil derfor ta noe tid å dekke etterspørselen, men det vil bli levert ut et greit antall allerede i år.

Innstegsprisen for en AMG EQE 43 er satt til 910.000 kroner. I tillegg har importøren to pakkeløsninger klare, der AMG Edition vil ende på 1.030.000 kroner, og AMG Edition Plus vil ende på 1.120.500 kroner.

Allerede på første pakkenivå, AMG Edition, mener importøren at du får en veldig anstendig utstyrt bil. Om du går for Plus-versjonen, vil du få en bil som har den store skjermen, kalt Hyperscreen.

I praksis er det tre adskilte skjermer som er satt bak en felles blank glassflate. Denne kan virke imponerende til å begynne med, men etter litt tid finner du ut som oss, at dette egentlig bare er tre skjermer, der du har en foran rattet, en i midtkonsollen, og en foran sidepassasjeren foran.

Sistnevnte har føreren ingen nytte av, og han har derfor ikke noe særlig utbytte av å slenge på mye penger for denne løsningen.

Vi har kjørt bilen med begge løsninger, og foretrekker faktisk den ordinære løsningen, uten Hyperscreen. Det er en løsning som blant annet gir masse fingermerker over alt på det blanke glasset, som nær sagt utgjør hele dashbordet. Da er det triveligere med litt treverk eller annet materiale, som skaper et litt roligere miljø.

Én liten detalj mangler derimot, for på heftige fossilutgaver fra AMG fikk man en signert motor under panseret, i form av en metallplate med inngravert signatur av han som har hatt ansvaret for motoren. På AMG EQE 43 får man rett og slett ikke lukket opp panseret, ettersom man ikke har noe der å gjøre, og behovet for en egen mann til å signere håndverket er heller ikke tilstede.

I skrivende stund er det registrert 24 biler av AMG EQE 43 her til lands, og forhandlerne får biler i disse dager. Elbil24 får snart sitt testeksemplar, og kommer tilbake med alle erfaringer så snart vi har resultatene klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.