Hurtigladere

Her er Norge helt suverene

Utbyggingen av hurtigladere fortsetter i høyt tempo i Norge. Og vi ligger langt, langt foran våre naboland.

TÆPPING: Enklere betaling og kraftig vekst i antall ladere, gjør det relativt greit å være elbileier i Norge. Men hvordan står det til hos våre naboer Danmark og Sverige? Foto: Bjørn Eirik Loftås
TÆPPING: Enklere betaling og kraftig vekst i antall ladere, gjør det relativt greit å være elbileier i Norge. Men hvordan står det til hos våre naboer Danmark og Sverige? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): De fleste er enige om at hurtiglading må bli like enkelt som å fylle diesel eller bensin før man kan si seg fornøyd, og her skjer det mye for tiden. Kort- og mobilbetaling er på full fart inn, men vel så viktig er det at man finner en ledig ladestolpe når man trenger det.

Ifølge Norges offisielle database for ladestasjoner, Nobil, er det nå over 6000 hurtig- og lynladere i Norge. Myndighetene har satt som mål at dette tallet skal økes med 3000 - til totalt 9000 ladepunkter - innen tre år.

I skrivende stund er det 104 elbiler pr ladestolpe, og selv om nesten alt av nybil som selges i Norge er elektriske, har dekningen aldri vært bedre, skriver Elbilforeningen. Og nesten alt nytt som bygges nå er lynladere som kan levere ladeeffekter på 150 kW eller mer.

Jan H. Ihle fra Ionity gir tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

Langt foran naboene våre

Tall fra våre nordiske naboer Sverige og Danmark er på et helt annet nivå. Pr 23. februar 2023 er det 1823 hurtigladere i Sverige, ifølge Allt om elbil. Vi har ikke funnet oppdatert, offisiell statistikk for Danmark, men ifølge appen Chargemap er tallet omtrent det samme som i Sverige. Siste offisielle statistikk er fra juni 2021, og da var det 870 hurtigladere med effekt på minst 50 kW i Danmark.

I Norge er imidlertid elbilandelen svært mye høyere enn i våre to naboland. Vi har nå passert 20 prosent andel med god margin, mens andelen i Sverige og Danmark så sent som i 2021 lå på 2-tallet, ifølge denne rapporten fra ACEA.

Salget skjøt imidlertid i været også hos våre naboer i 2022. I Sverige var 33 prosent av de nyregistrerte bilene elektriske i 2022, mens tallet for Danmark var 21 prosent. I Norge endte vi som kjent på over 79 prosent elbiler i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.