Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Forventningene har vært store til Polestar 4 - en SUV-coupé som størrelsesmessig vil plassere seg midt mellom sedanen Polestar 2 og SUV-en Polestar 3.
Natt til tirsdag norsk tid var det endelig duket for verdenspremiere på Polestar-nyheten under Auto Shanghai - hvor Elbil24 er til stede.
Her fikk vi se en modell som har som mål å kombinere romsligheten til en SUV med aerodynamikken til en coupé. Om Polestar lykkes, vil modellen både gå langt og ha god plass til passasjerer og bagasje.
Det vil falle i god jord blant nordmenn på utkikk etter ny elbil. Mange oppgir at nettopp rekkevidde og plass er de viktigste faktorene ved kjøp av elbil. I tillegg har Polestar fått mange beundrere gjennom sin første modell her til lands: Polestar 2 er registrert i 12.000 eksemplarer i Norge.
Og om rekkevidde og plass ikke er nok for deg, så kan kanskje ytelsene overbevise deg. Det er nemlig mye som tyder på at du vil kjenne det på kroppen når du du tråkker ned gasspedalen.

Ioniq 6 på langtur: – Aldri opplevd maken!
Polestars raskeste modell
Som Elbil24 har nevnt i tidligere artikler, blir Polestar 4 den raskeste produksjonsbilen Polestar har utviklet til nå. Sprinten fra 0-100 km/t skal gjøres på 3,8 sekunder om du kjører Dual motor-versjonen. Da har du også en maksimal systemeffekt på 400 kW (544 hestekrefter).
Polestar 4 blir tilgjengelig både som Dual motor og som Single motor, der versjonen med to motorer har firehjulsdrift, mens versjonen med én motor har bakhjulsdrift.
Felgalternativene varierer fra 20- til 22-tommer avhengig av versjon - med dekk fra leverandørene Pirelli og Michelin.
Inntil 60 mil rekkevidde
Batterikapasiteten til Long range-variantene er 102 kWh. Long range Dual motor får 400 kW (544 hk), 686 Nm og preliminært rekkeviddemål på opptil 560 WLTP-kilometer. Motoren foran kan frikobles helt dersom den ikke behøves, for å forbedre effektiviteten og maksimere rekkevidden.
Nye kjøremodus introduseres til Long range Dual motor-versjonen, slik at du kan velge om du vil optimalisere bilen for rekkeviddeeffektivtet eller for aktiv kjøring.
Med Performance-modus aktivert blir drivlinjen mer responsiv - med begge motorer aktive til enhver tid for maksimal effekt og de beste ytelsene. Om du i stedet foretrekker lengre rekkevidde, kan du aktivere rekkevidde-modus. Da tilpasses drivlinjen en roligere kjørestil der kun motoren bak benyttes.
Long range Single motor-versjonen får én motor bak som yter opptil 200 kW (272 hk) og 343 Nm, samt preliminær WLTP-rekkevidde på inntil 600 kilometer.
Maksimal ladeeffekt er 200 kW ved hurtiglading og 22 kW ved normallading, og gjelder alle varianter. Det er gledelig at Polestar 4 kommer med motorisert ladeluke og funksjonen V2L.
V2L står for Vehicle to load og gjør det mulig å overføre strøm fra batteripakken til eksterne apparater - som for eksempel en hytte. Her ser du hvordan den geniale løsningen fungerer:
(les videre etter videoen)
Design
Polestar 4 er altså en SUV-coupé i D-segmentet - bygget på Geelys elbilplattform Sustainable Experience Architeture (SEA).
Modellen er 4,84 meter lang, 2,14 meter bred og 1,54 meter høy, og har en akselavstand som mangler én millimeter på å være 3 meter.
Panoramaglasset i full lengde kommer med elektrokromatisk funksjonalitet som gjør at man kan velge om glasset skal være transparent eller ikke. Polestar har valgt å fjerne bakruten og flytte bakstolpen i taket lengre bak. Dette skal ha en viktig sikkerhetsrolle, opplyser Polestar.
Med bakruten fjernet, er panoramaglasstaket strukket ned bak hodet til baksetepassasjerene. Det gir ifølge Polestar en luftig følelse.
Interiøret og materialene i Polestar 4 er designet rundt soft tech-temaet og er inspirert av mote- og sportstøyindustrien. Med Polestar 4 lanseres også de nye lakkalternativene Storm og Electron, samt en ny interiørfarge kalt Mist.
- Apropos lakk: Har du sett den kule løsningen til Volkswagen?
Bærekraftige løsninger
Polestar opplyser at de har valgt å erstatte tradisjonelle løsninger i Polestar 4 med materialer som har et lavere klimaavtrykk. Med den nye modellen vil Polestar også bruke blokkjedeteknologi til sporing av for eksempel risikomaterialer benyttet i batteripakken.
Nye materialer inkluderer strikket tekstil av 100% resirkulert PET, sammen med bioattributed MicroTech vinyl og dyrevelferdssertifisert Nappa-skinn.
Innleggsteppene i interiøret er laget av resirkulert PET, og gulvtepper er laget av ECONYL, som inneholder gjenvunnet fiskegarn. Spesifikke dørpaneler er laget av naturfiberpolypropylen som resulterer i opptil 50 prosent mindre jomfruplast og en vektbesparelse på opptil 40 prosent.
MicroTech-materialet, som først ble introdusert med Polestar 3, er en biobasert vinyl der man i produksjonen har erstattet råolje med furuolje, og har en resirkulert tekstilbakside.

Polestar eller Tesla? Disse eierne er klart mest fornøyde
Utstyrspakker
Polestar 4 kommer med en del standardutstyr, deriblant en varmepumpe som utnytter spillvarme fra omgivelsene til oppvarming av kabin og batteripakke. I tillegg kan du oppgradere med ulike utstyrspakker.
Den ene er Plus-pakken. Den gir teknologiske oppgraderinger og ekstra komfort.
Velger du Plus Pro-pakken får du i tillegg hellakkert karosseri, inkludert sideskjørt og støtfangere foran og bak. Videre får du elektrokromatisk panoramaglasstak i full lengde og ekstra interiørbelysning.
Nappa-pakken kan velges som tilvalg til Plus-pakken, og inkluderer skinnseter i dyrevelferdssertifisert nappa-lær med ventilering, massasje og ytterligere høyttalere i nakkestøttene på forsetene.
Med Performance-pakken får du oppgraderinger som hever Long range Dual motor-variantens sportslige uttrykk og kjøreegenskaper. Dette gjøres med 22-tommers smidde lettmetallfelger, ventilerte Brembo-bremser og Polestar Engineered-tuning. I tillegg får du bremser, setebelter og ventilhetter i fargen Swedish gold.

Her viser Polestar frem sine tre neste elbiler
Teknologi og skjermer
I Polestar 4 erstattes bakspeilet av en høyoppløselig skjerm som viser sanntidsvideo fra et takmontert kamera. Ifølge Polestar skal dette gi et videre synsfelt bak.
Mellom fremsetene er det plassert en egen skjerm som lar bakpassasjerer styre media og klimaanlegget.
Berøringsskjermen i midtkonsollen er på 15,4 tommer, og infotainmentsystemet er bygget på operativsystemet Android Automotive OS og Snapdragon Cockpit Platform.
Med integrert Google, som inkluderer stemmeassistenten Google Assistent, kartløsningen Google Maps og applikasjonsplattformen Google Play, får du gode tilkoblingsløsninger.
Et førerdisplay på 10.2-tommer er montert på rattstammen og viser informasjon som hastighet, batteriprosent og rekkevidde. Når ulike førerstøttesystemer aktiveres, vises også informasjon om andre trafikanter, aktive førerassistansefunksjoner og navigasjonsinformasjon. Polestar 4 har også et head-up display med 14.7-tommer prosjekteringsflate på frontruten rett foran fører. Denne viser informasjon om kjøretøy, telefoni og navigasjon.
Tilvalgene på Polestar 4 inkluderer et Harman Kardon-lydanlegg med 12 høyttalere og en forsterker på 1.400 W. Skinnpakken med Nappa-lær inkluderer ytterligere to høyttalere i hver nakkestøtte fremme, som øker totalen til 16 høyttalere.
Ellers er Apple Carplay standard, noe mange setter høyt. Videre vil man få tilgang til regelmessige oppdateringer og programvareoppgraderinger over the air.
Sikkerhet
Polestar har tette bånd til Volvo, som igjen er kjent for god sikkerhet. Nettopp sikkerhet er derfor en naturlig del av arven til Polestar.
Polestar 4 kommer med ni kollisjonsputer. Ifølge Polestar tar modellen smarte sikkerhetsteknologier til nye høyder, deriblant SuperVision Advanced Driver Assistance System fra Mobileye. Det høres hvert fall avansert ut.
Polestars nyeste elbil har for øvrig radar, 12 kameraer og 12 ultrasoniske sensorer som standard.

41 biler sjekket – her sitter barna tryggest
Konkurrenter
Ettersom Polestar 4 blir en SUV-coupé, er det naturlig å se til elbilene i dette segmentet som allerede finnes på markedet. Da kan vi trekke frem Volvo C40, VW ID.5, Skoda Enyaq Coupé og Audi Q4 e-tron Sportback.
Polestar 4 plasserer seg imidlertid mellom Polestar 2 og 3 i størrelse, og blir derfor også større enn modellene nevnt ovenfor. Derfor er det trolig mer sannsynlig at Polestar 4 vil kjempe om kundene med modeller som Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 og bestselgeren Tesla Model Y.
Polestar 4 blir knappe 9 centimeter lengre og 1 centimeter bredere enn Tesla Model Y. Sistnevnte er til gjengjeld 8 centimeter høyere.
Pris og tilgjengelighet
Polestar 4 produseres på Geelys produksjonsanlegg ved Hangzhou Bay i Kina. Forventet produksjonsstart er november 2023 og modellen lanseres først i Kina.
Forventet lansering i andre markeder, inkludert Europa, Nord-Amerika og Asia, er tidlig i 2024. Mer får vi ikke vite på nåværende tidspunkt, annet enn at alle detaljer for de globale markedene presenteres i 2024.
Lurer du på prisen? Polestar 4 får ved lansering en veiledende startpris på 60.000 euro. Det tilsvarer om lag 688.000 kroner, men vi minner om at det er mye som kan påvirke den endelige prisen for norske kunder.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.