2. generasjon VW ID.3:

Her er nye VW ID.3: Får flere vesentlige endringer

(HANNOVER): Bedre aerodynamikk, et veldig spennende fargevalg og flere smarte detaljer. VW mener den nye versjonen av ID.3 er en mye bedre bil enn forgjengeren.

KAMELEON: Avhengig av lyset, skifter lakken farge. Video: Steinar A. Danielsen / Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Volkswagen ID.3 var den første helelektriske VW-modellen som ble bygget som elbil fra bunnen av - og den første modellen som ble lansert i den populære ID.-familien.

Siden modellen ble introdusert for markedet i 2019 er ID.3 registrert i over 14.300 nye eksemplarer i Norge. Så langt i 2023 er den Norges fjerde mest registrerte elbil.

Langt flere skal det bli om Volkswagen får viljen sin, men da i en ny og oppgradert utgave. De siste månedene har Volkswagen nemlig jobbet med å forbedre ID.3 markant.

Første møte med 2. generasjon ID.3

Elbil24 fikk være med til Tyskland for å stifte bekjentskap med den nye og oppgraderte ID.3 - som for aller første gang ble vist frem i sin helhet. Volkswagen Norge har stor tro på at den vil falle i smak blant norske kunder.

- Nye ID.3 har fått et enda mer distinkt design, forbedret interiørkvalitet, og ikke minst har den fått flere innovative og fremtidsrettede løsninger. Vi tror nye ID.3 vil bidra til at enda flere nå bytter ut sin fossile bil med en kompakt, romslig og klimavennlig elbil, sier kommunikasjonssjef Lars Joakim Hanssen i Volkswagen, til Elbil24.

  • Slik klarer 1. generasjon VW ID.3 seg i duell mot Tesla Model 3:

Ny front

De tydeligste forskjellene på nye og gamle ID.3 ser man foran på bilen. Modellen har fått ny støtfanger og sporty luftinntak på ytterkantene.

I tillegg er de gjenkjennbare og ikoniske prikkene i fronten nå blitt fjernet.

Borte er også den svarte forhøyningen som tok plass øverst på panseret nærmest frontruta. Panseret er nå én hel del, noe som gir ID.3 et finere og mer helhetlig uttrykk. Det nye panseret bidrar også til bedre aerodynamikk, noe vi kommer tilbake til senere i artikkelen.

Med den nye designen kommer det lille kameraet over bilskiltet mer til syne. Kameraet er viktig for blant annet adaptiv cruisekontroll.

GAMMEL FRONT: Her ser du hvordan den første utgaven av VW ID.3 så ut i fronten. Legg merke til de ikoniske prikkene i frontfangeren og det svarte dekselet under frontruta. I den svarte listen over bilskiltet sitter det et kamera. Foto: Steinar André Danielsen.
GAMMEL FRONT: Her ser du hvordan den første utgaven av VW ID.3 så ut i fronten. Legg merke til de ikoniske prikkene i frontfangeren og det svarte dekselet under frontruta. I den svarte listen over bilskiltet sitter det et kamera. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
NY FRONT: Prikkene i frontfangeren er borte på nye ID.3. Det samme er det svarte dekselet under frontruta. Legg merke til kameraet som nå kommer godt til syne over bilskiltet. Foto: Steinar André Danielsen.
NY FRONT: Prikkene i frontfangeren er borte på nye ID.3. Det samme er det svarte dekselet under frontruta. Legg merke til kameraet som nå kommer godt til syne over bilskiltet. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer

Tidligere var modellnavnet plassert mellom forhjulet og sidespeilet, men dette er nå fjernet og bidrar til et ryddigere uttrykk.

Nye ID.3 kommer med svart tak, noe som skiller det fra resten av bilens farge. Taklisten er utført i matt sølv og VW opplyser at ideen her er å fremheve lakkfargen.

Bak har Volkswagens designere latt baklysene strekke seg innover mot VW-logoen, slik man kjenner det fra ID.4- og ID.5-modellene (se bilde i bildegalleriet lenger ned i artikkelen).

Større skjerm og bedre programvare

På innsiden av nye ID.3 er Volkswagen opptatt av å trekke frem at de nå utelukkende benytter seg av ikke-animalsk materiale. Rattet er for eksempel dekket av kunstskinn.

I tillegg er det fjernet en del harde plastflater. Nedre del av dashbordet og innsiden av fører- og passasjerdørene er kledd i mykere materiale. I dørlister og setetrekk er det benyttet mikrofibermaterial basert på 71 prosent resirkulert råmateriale fra plastavfall.

Berøringsskjermen i midtkonsollen er oppjustert fra 10 til 12 tommer. Dermed er nye ID.3 utstyrt med samme skjerm som er å finne i ID.4, ID.5 og ID. Buzz. Nye ID.3 kommer også med den nyeste programvaren til Volkswagen, og er som andre ID.-modeller tilrettelagt for over-the-air-oppdateringer.

- Laster du ned oppdateringene vil bilen fremstå som nyere. I tillegg vil man få tilgang til nye og oppdaterte funksjoner. Dette forlenger levetiden og funksjonene og bidrar til et mer bærekraftig bilhold, forteller merkesjef Thomas Meiner for Volkswagen personbil.

Nye ID.3 er også tilrettelagt for «Function on demand»-tjenester, som betyr at bileier kan kjøpe ekstratjenester ved behov. Dette er abonnementstjenester med «leie» av funksjoner for en kortere eller lengre tidshorisont.

Mer aerodynamisk

Endringene i fronten på nye ID.3 sørger for at modellen nå har fått bedre aerodynamiske egenskaper, hevder Volkswagen, med forbedret luftstrøm rundt forhjulene som den viktigste årsaken. Også nye felger skal bidra til bedre aerodynamikk.

Nye ID.3 har marginalt bedre luftmotstandskoeffisient på 0,2635, mot 0,2670 tidligere.

- Med forbedret aerodynamikk får man mindre luftmotstand og dermed bedre rekkevidde uten større batteri, sier Hanssen.

Farger du legger merke til

Nye ID.3 er tilgjengelig i syv ulike farger. Dark Olivine Green er navnet på den ene nye fargen, og den har allerede fått oppmerksomhet for sine egenskaper.

- Vi ser en tendens der kunder i større grad ønsker å teste nye og andre farger enn grå, hvit og svart. Det som er spennende med denne fargen er at den endrer fargenyanser etter lyset, sier Hanssen til Elbil24.

Som du kan se i videoen øverst i artikkelen, endrer fargen seg med endrede lysforhold. Jo varmere lys, desto mørkere grønn (og litt gul) blir fargen. I kjøligere lys blir fargen lysere og litt mer grålig i tonen.

VW har stor tro på at Dark Olivine Green vil slå an blant kundene. Fargen er eksklusiv for ID.3, men Elbil24 kjenner til at de andre ID.-modellene også kan få denne fargen på sikt.

Ytelsene

Ettersom Volkswagen fortsatt venter på de siste tekniske data for nye ID.3, er den foreløpig ikke typegodkjent.

Det betyr at den endelige WLTP-rekkevidden ikke er offisiell. VW opererer likevel med det som virker som et sannsynlig anslag, hvor den minste batteripakken gir inntil 426 kilometer rekkevidde og den største batteripakken fører deg inntil 546 kilometer av gårde.

Den forbedrede aerodynamikken gjør at nye ID.3 nå vil gå noen få kilometer lengre enn den første generasjonen. Differansen kunne vært enda større, men VW opplyser at den nye versjonen kommer med mer standardutstyr, noe som igjen påvirker vekten.

Se flere detaljer om bilens ytelser og spesifikasjoner her:

Ny versjon av VW ID.3:

Spesifikasjoner VW ID. Pro VW ID.3 Pro S
Effekt150 kW / 204 hk150 kW / 204 hk
Dreiemoment310 Nm310 Nm
Gir1-trinns1-trinns
Toppfart160 km/t160 km/t
0-100 km/t7,3 sek7,9 sek
Batterikapasitet (netto)58 kWh77 kWh
Hurtiglading:170 kW170 kW
Oppgitt forbruk1,53-1.6 kWh/mil1,57 kWh/mil
Rekkevidde (WLTP)426 km546 km
Lengde4261 mm4261 mm
Bredde1809 mm1809 mm
Høyde1562 mm1562 mm
Akselavstand2770 mm2770 mm
Luftmotstandskoeffisient0,2630,263
Bagasjerom385 liter385 liter

*VW opplyser at den endelige WLTP-rekkevidden ikke er offisiell.

Prisene

Som du ser av tabellen over, kan kunder som kjøper nye ID.3 velge mellom to ulike batteripakker: 58 kWh og 77 kWh.

VW åpnet salget av nye ID.3 for noen uker siden og tilbyr fire ferdigspesifiserte varianter av modellen - her oppgitt med pris:

  • Pro 58 kWh Life: 426.200 kroner
  • Pro 58 kWh Business: 438.400 kroner
  • Pro 58 kWh Style: 479.100 kroner
  • Pro S 77 kWh Tour: 516.900 kroner

Som tidligere nevnt er nye ID.3 foreløpig ikke typegodkjent. Det betyr at dersom du ønsker å skreddersy bilen med diverse ekstrautstyr, må du vente til april før du får de offisielle prisene.

Nye ID.3 vil bli produsert i Zwickau i Dresden og i fremtiden også i hovedanlegget i Wolfsburg.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.