Dobbelt-lansering:

Her er Skoda Enyaq Coupé RS

Vi visste vi skulle få se coupé-utgaven av Enyaq, men så ble også RS-modellen lansert.

I Oslo: Skoda hadde i forbindelse med lanseringen fått opp et eksemplar av Enyaq Coupé til Oslo. Foto: Fred Magne Skillebæk
I Oslo: Skoda hadde i forbindelse med lanseringen fått opp et eksemplar av Enyaq Coupé til Oslo. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Skoda lanserte i dag den første fullelektriske RS-modellen noensinne. Som en ekstra bonus kom ble denne lansert som Enyaq Coupé, en Coupé-utgave av den eksisterende Enyaq. RS er fra før kjent for å være utgavene med de heftigste ytelsene, først og fremst kjent fra Octavia.

Nå tar de altså med seg RS-bokstavene over til elbilene, så velkommen skal du være, både Enyaq Coupé og RS.

Coupé-utgaven er naturligvis som snytt ut av nesa på SUV-utgaven, men med en taklinje som er lagt ned i bakkant, og gir bilen et mer sportslig preg. Den lave taklinjen bidrar også til en lavere luftmotstand, og Skoda opplyser at bilen har en cd-verdi på bare 0,234, som må anses å være svært lavt.

LES TEST AV PROTOTYPEN:

Skiller klinten fra hveten

RS-utgaven har en del detaljer som viser at den er noe spesielt, med blant annet tre finner ytterst på frontfangeren i sort kontrastfarge. Bilen kan også leveres i signaturfargen Mamba grønn, for å spille på den giftige ytelser. I tillegg bruker Skoda slagordet «grønnere enn noen gang», og da kunne de ikke funnet på en riktigere farge.

RS får også VRS-emblemer øverst på forskjermene, og den har detaljer i interiøret som bare kommer på denne modellen.

RS-modellen skal etter det Skoda meldte under lanseringen komme i et begrenset antall, og at de i det øvrige Europa åpnet for bestilling fra og med i dag. I Norge åpnes det antagelig ikke for bestilling før etter påske, men det er ingen grunn til bekymring, for Norge har fått dedikert et eget antall av nettopp RS-modellen.

Flere modeller

Alt i alt kommer Enyaq Coupé med to alternative batterikapasiteter, og fire motoralternativer. Blant disse fire er det to bakhjulsdrevne utgaver, og to med drift på alle fire. De fire alternativene er:

  • Enyaq Coupé iV 60 – bakhjul, 180 hk, 62 kWh
  • Enyaq Coupé iV 80 – bakhjul, 204 hk, 82 kWh
  • Enyaq Coupé iV 80X – firehjulsdrift, 265 hk, 82 kWh
  • Enyaq Coupe iV RS – firehjulsdrift, 299 hk, 82 kWh

Aller først ut er altså RS-utgaven, og det er da også denne det i første omgang skal åpnes for bestilling av. Denne kommer med hjul i dimensjonene 19 – 21 tommer, skal ha en akselerasjon til 100 km/t på 6,5 sekunder, og ha en toppfart på 180 km/t. Noen RS-entusiaster vil antagelig bli skuffet over disse tallene, i all den tid RS fra tidlig morgen har stått for heftige ytelser til en rimelig penge.

Blant elbilene er ikke 6,5 sekunder å anse som spesielt raskt, så da gjenstår det kun å se hva prislappen for RS-utgaven av Enyaq Coupé vil havne på. En svært relevant målestokk vil være GTX-utgaven av VW ID.5, som igjen er coupé-utgaven av ID.4.

GIFTIG: Mamba grønn er bare et av fargealternativene. Foto: Skoda
GIFTIG: Mamba grønn er bare et av fargealternativene. Foto: Skoda Vis mer

Versjon 3

Skoda Enyaq Coupé kommer allerede fra start med en helt ny programvare. En av fordelene med denne programvaren er blant annet at ladehastigheten økes. I lengre tid er det spekulert i hva den nye ladefarten blir, og Elbil24 sitter på papirer fra konsernet som forteller at den ville bli 170 kW som toppeffekt.

I et webmøte med ledelsen fra Skoda i Mlada Boleslav får vi nå vite at ladeefekten økes til 135 kW, ikke 170 kW.

Vi får også opplyst at alle som allerede har fått levert sine Enyaq vil få sine biler oppgradert til den nye programvaren kostnadsfritt. Den nye ladeeffekten skal også følge med til eksisterende eiere.

En lang historie

Elbil24 har hatt gleden av å følge Enyaq Coupé fra dens spede begynnelse, og allerede sommeren 2019 fikk vi kjøre konseptversjonen, Skoda Vision iV. Allerede den gang var det Coupé-utgaven det ble fokusert på, og det bare ryktes at den ville komme som SUV i tillegg.

I ettertid har vi erfart at det er SUV-utgaven som kom først, og nå er vi altså klar for Coupé-utgaven.

Slik så det ut da vi testet konseptbilen, Skoda Vision iV:

Skoda Vision iV prøvekjørt Vis mer

I september i fjor høst fikk vi også teste en kamuflert utgave av Enyaq Coupé, men heller ikke denne var hundre prosent som ferdig å regne. Det vi kan trekke frem av forskjeller, foruten bagasjeromsplassen som her er 570 liter, er at alle Enyaq Coupé vil komme med glasstak. Dette for å opprettholde takhøyden i baksetet når taklinjen legges såpass mye ned, Dette glasstaket skal gjøre at det faktisk er identisk takhøyde i SUV og Coupé-utgaven. Det er for øvrig Olivier Stefani som har ansvaret for designen. Han gikk over fra VW til Skoda etter å ha designet prototypen av VW ID.3, blant annet.

Toppledelsen i Skoda melder at de regner med at en tredel av alle Enyaq vil være en Coupé, og av disse regner de også med at 10-20 prosent av bilene vil være en RS.

De eksakte prisene er under utarbeiding, og rett etter påske vil de altså ta imot de første bestillingene. Frem til da må vi enn så lenge smøre oss med tålmodighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.