Afeela

Her er Sony og Hondas nye elbil

Nå har den også fått et navn: Afeela. Dette blir en teknologibombe på fire hjul.

NY ELBIL: Slik presenterer Sony og Honda sin nye elbil, som er under utvikling. Video: Sony Honda Mobility Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Teknologimessen CES i Las Vegas har åpnet dørene, og bilnyheter tar en stadig større del av messegulvene i gamblingbyen.

Det var her vi fikk se Sonys flørting med bilbransjen, da de viste fram konseptbilen Vision S i 2020. Konseptet ble den gang omtalt som en demonstrasjon av hvordan Sonys elektronikk og programvare kan komme til nytte i moderne biler, og selskapet verken bekreftet eller avkreftet et inntog i bilbransjen.

Interessen for den linjelekre sedanen var imidlertid så stor, at Sony bestemte seg for å jobbe videre med den. I fjor inngikk de partnerskap med Honda, og det nye selskapet fikk navnet Sony Honda Mobility.

Siden har de viste fram flere konsepter, deriblant en elektrisk SUV.

Og navnet blir Afeela

Under årets CES-messe viser de fram en ny utgave av den opprinnelige konseptbilen. Slektskapet med Vision S er fortsatt tydelig, men nå er mange flere detaljer på plass, ikke minst inni bilen. Og bilen har også fått et navn: Afeela.

Bilen er en stor sedan med coupé-fasong, 4,9 meter lang, 1,9 meter bred og 1,46 meter i bredden. Akselavstanden er på tre meter.

Rundt i kupeen er en rekke skjermer og høyttalere. Underholdning er i høysetet, det er tross alt Sony som står bak.

Selskapets mange kameraer og sensorer har også fått strategiske plasseringer og knyttes til viktig funksjonalitet i bilen. Det er blant annet ventet at selvkjøring vil stå sentralt i den videre utviklingen.

I produktvideoen øverst, vil du blant annet også se at Afeela får et ratt som ligner på det mye omtalte rattet i Teslas nye Model S.

AFEELA: Slik ser den nye konseptbilen ut. Sjekk også ut videoen øverst for flere detaljer. Foto: Sony Honda Mobility
AFEELA: Slik ser den nye konseptbilen ut. Sjekk også ut videoen øverst for flere detaljer. Foto: Sony Honda Mobility Vis mer

Premium med høye ytelser

Når det gjelder motorisering og batteripakke, er det foreløpig ikke så mye som er avslørt hva gjelder Afeela. Men dersom den arver egenskapene fra Vision S, betyr det blant annet to elmotorer med samlet effekt på 536 hestekrefter, drift på alle fire hjul og 0-100 km/t på 4,8 sekunder. Topphastigheten ble opplyst til å være 240 km/t.

Det som også er klart, er at Afeela sikter seg inn mot premium-segmentet. Og som ventet er det Honda som velger plattform og tar seg av produksjon av karosseri og det mekanisk/biltekniske, samt sørger for avtaler med aktuelle batterileverandører.

Sony har naturlig nok ansvar for all elektronikk, styresystemer, sensorer, kameraer, infotainment, programvare og så videre. Det er blant annet ventet at Playstation og strømmetjenester kommer til å være sentrale elementer om bord.

Dette blir rett og slett en teknologibombe på fire hjul.

Afeela skal produseres ved en av Hondas tolv fabrikker i USA, og amerikanerne er også de første som kan kjøpe bilen. Etter planen skal Afeela være på veiene i 2026. Elbil24 følger utviklingen videre, og kommer med flere detaljer så snart de er klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.