Sverige innfører drivstoffpakke:

Her får elbil-eierne minst 1000 kroner i bensin-støtte!

I Sverige innføres det lavere pumpepris og økonomisk støtte til alle bileiere. Naf etterlyser samme ordning i Norge.

De høye drivstoffprisene gjør at alle bileiere i Sverige nå får inntil 1500 kroner i støtte av staten, enten du kjører fossilbil eller elbil. Dette bildet er riktignok ikke fra Sverige, men fra Cirkle K på Minnesund. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
De høye drivstoffprisene gjør at alle bileiere i Sverige nå får inntil 1500 kroner i støtte av staten, enten du kjører fossilbil eller elbil. Dette bildet er riktignok ikke fra Sverige, men fra Cirkle K på Minnesund. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): - Vedum må komme på banen raskt, og med noe som monner. Sverige viser at det er mulig, nå må Norge følge etter, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Naf i en pressemelding.

Uttalelsen kommer etter at den svenske regjeringen har besluttet å kutte drivstoffprisene, i form av lavere pumpepris og direktestøtte til alle bileiere.

Nå etterlyser NAF samme evne til handling i Norge. Norske bileiere rammes i disse dager av dyr strøm og høye bensin- og dieselpriser. Om norske myndigheter velger å følge Sveriges eksempel, vil støtten komme både eiere av elbiler og fossilbiler til gode.

- En kontantstøtte kan bli vinn-vinn for trafikken. Det vil bety at de som trenger pengene til drivstoff bruker dem til det, mens bilister som finner andre og rimeligere måter å reise på kan bruke pengene på andre ting, sier Ryste.

Elbil24 var til stede da Tesla åpnet sin ladestasjon på Nebbenes for alle elbiler. Vi var også blant de første som fikk teste løsningen. Video: Bjørn Eirik Loftås / Elbil24 Vis mer

Opptil 1500 kroner

Den svenske drifvstoffpakken består av tre elementer:

Lavere drivstoffavgift, en utvidet reisefradragsordning og en kontantstøtte til alle landets bileiere.

De som bor i distriktene får 1500 kroner i støtte, mens de som bor i byene får 1000 kroner.

Samtidig settes avgiftene i Sverige umiddelbart ned med 1,30 kroner, deretter med ytterligere 50 øre literen fra mai.

- Det viktigere her er at Sverige viser vei og retning. Nå må regjeringen og Vedum komme på banen med noe som monner, sier Ryste.

70.000 billigere elbil

Mens det i Norge gis momsfritak ved kjøp av ny elbil, har svenskene en annen ordning. De betaler fullpris der og da, men får etterbetalt inntil 70.000 kroner i økonomisk støtte.

Dette er en støtteordning som kan minne om vår egen strømstøtte, hvor vi altså betaler hele strømregningen i første omgang, for deretter å få tilbakebetaling av staten. Elbil24s kalkulator viser hvor mye du får tilbake på strømregningen din.

Svenskene har forresten også en ordning for strømstøtte, som naturligvis kommer godt med for elbileiere som lader bilen hjemme. I Sverige forlenges nå denne kompensasjonsordningen ut måneden for beboere bosatt i Sør- og Midt-Sverige.

Lurer du på hvilke elbiler som er dyrest og billigst å lade? Les mer her!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.