Sjekk nyttelasten

Her får mange en ubehagelig overraskelse

Hvor mye vekt kan du ha med i bilen, fordelt på folk og bagasje? Velg bil og sjekk med Elbil24s kalkulator!

MANGE VIL BLI OVERRASKET: Fyller du bilen med folk og bagasje, kan du risikere å overstige nyttelastgrensa. Blir du stoppet, må noe(n) settes igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MANGE VIL BLI OVERRASKET: Fyller du bilen med folk og bagasje, kan du risikere å overstige nyttelastgrensa. Blir du stoppet, må noe(n) settes igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): De fleste elbiler som selges i dag har store batteripakker og er med det ganske tunge sammenlignet med fossilbiler av samme størrelse.

En ting mange ikke tenker så mye over, men som du bør ha i bakhodet enten du eier eller skal kjøpe elbil, er bilens oppgitte grense for nyttelast. Den kan ofte være mindre på elbiler enn på tilsvarende fossilbiler, nettopp som følge av høyere egenvekt.

Nyttelasten angir nemlig hvor mye ekstra vekt du har lov til å fylle bilen med, enten det dreier seg om passasjerer eller bagasje. Eller takboks, for den saks skyld. Og veier du mer enn 75 kilo, må de overskytende musklene dine også telle inn som nyttelast.

Særlig dersom du er en av de mange som har planlagt familie-bilferie denne sommeren, er dette informasjon som er svært viktig.

Står i vognkortet

Lenger ned i denne artikkelen har vi laget en kalkulator som lar deg angi bilmodell, legge til personer i bilen og da få regnet ut hvor mye du har til overs til bagasje – om det i det hele tatt er noe til overs.

For det er slett ikke umulig at det å samle guttegjengen på fem i en bil faktisk kan være ulovlig. Til og med uten den siste passasjeren kan det være at du flørter med vektgrensa.

Er man fire kraftige karer på 100 kg hver som skal på tur i eksempelvis en eldre Nissan Leaf, kan de ha med totalt 23 kilo bagasje. Det er ikke rare greiene til en helgetur.

Du finner informasjon om nyttelasten for din bil i vognkortet, under punkt 8 – vekter.

Vognkortet i vårt eksempel sier at tillatt nyttelast er 425 kg. Det inkluderer både passasjer og bagasje, samt det føreren eventuelt veier over 75 kg. Foto: Pål Joakim Pollen
Vognkortet i vårt eksempel sier at tillatt nyttelast er 425 kg. Det inkluderer både passasjer og bagasje, samt det føreren eventuelt veier over 75 kg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Legg spesielt merke til følgende linjer:

  • Egenvekt med fører - der føreren antas å veie 75 kg
  • Tillatt nyttelast inkl. passasjerer - hvor mye ekstra vekt (i tillegg til føreren på 75 kg) som tillates. Denne inkluderer eventuell takboks med innhold.
  • Tillatt totalvekt - i praksis summen av de to

Om du selv klokker inn på 105 kg, må du altså trekke fra 30 kg på nyttelasten.

ENKELT: På de fleste biler med elektrisk bakluke, kan du enkelt justere åpningshøyden. Her viser vi deg hvordan. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer

I verste fall må noen gå ut

Grunnen til at bilene har en oppgitt nyttelast har blant annet med konstruksjonen av bilen å gjøre. Ting som fjæring, hjuloppheng, bremser og den slags er dimensjonert til å takle opp til den maksimale totalvekten, og om denne overstiges vil ikke bilen lenger være like trafikksikker.

Om du har lastet bilen med mer enn tillatt nyttelast, og blir stoppet i kontroll, får du ikke kjøre videre før du har redusert vekten innenfor den lovlige grensen.

Det betyr altså at du risikerer å måtte sette igjen bagasje, eller i verste fall: en eller flere i reisefølget.

Regn ut selv

Under har vi i Elbil24 laget en kalkulator som lar deg velge én av over 400 bilmodell-varianter og oppgi vekten på fører og eventuelle passasjerer i bilen. Da får du se hvor mye du (eventuelt) har igjen til bagasje.

Informasjon om bilenes nyttelast har vi hentet fra databasen hos Opplysningsrådet for veitrafikken. Merk at det for enkelte bilmodeller finnes mange ulike varianter med dertil ulik nyttelast – på enkelte modeller er det over 100 kg forskjell på nyttelasten innad mellom variantene.

Det kan naturligvis også være varianter med valgfritt ekstrautstyr, så vær oppmerksom på at du helst bør sjekke vognkortet eller slå opp registreringsnummeret hos Vegvesenet for å få helt korrekt beregning for din bil. Merk også at flere av modellene kan finnes i eldre utgaver der nyttelasten er ulik det den er på nye biler i dag – der er Tesla Model Y et godt eksempel. I kalkulatoren under har vi tatt med nyttelastverdien på 2023-modellene.

Det kan smarteste er å kjøre innom en av vektstasjonene til Statens Vegvesen og veie bilen uten folk eller bagasje i, for så å sjekke maks tillatte totaltvekt i vognkortet og finne differansen.

Kalkulatoren er oppdatert 12. mai med nye biler og modeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.