Feilparkering ved ladestolpen

Her gir dette kraftig bot

Blokkerer du en elbillader uten å lade, risikerer du her bøter som får norske bøtesatser til å blekne.

Her står bilen parkert foran en elbillader uten å lade. Det er særdeles lite smart i den australske delstaten New South Wales. Foto: Mark Gaudie/Twitter
Her står bilen parkert foran en elbillader uten å lade. Det er særdeles lite smart i den australske delstaten New South Wales. Foto: Mark Gaudie/Twitter Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): – Fører av et kjøretøy som ikke er elektrisk, må ikke parkere på plasser ment for elektriske biler, heter det seg i en ny lov i den australske delstaten New South Wales (NSW).

Brudd på denne bestemmelsen straffes med inntil 20 såkalte «penalty units». I NSW er én slik straffeenhet 110 australske dollar, eller 779 kroner med dagens kurs.

Straffesatsen utgjør dermed drøye 15.500 kroner, melder The Driven. Konseptet med at fossilbiler okkuperer elbilplasser kalles ofte for «ICEing», og Twitter-kontoen I've been #iced samler mange slike eksempler.

Jan H. Ihle fra Ionity gir tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

Gjelder også elbiler

Ikke bare fossilbiler straffes for å oppta elbilplasser unødvendig. Den samme bota gjelder elbiler dersom de opptar en ladeplass uten å være plugget i ladestasjonen.

Ut fra slik vi kan tolke lovverket er det imidlertid ingen straff for å stå fulladet på en slik plass – det eneste som presiseres er at bilen må være plugget til strømkilden.

Ikke ulovlig i Norge

I Norge har vi ingen bestemmelser som hindrer fossilbiler å parkere på elbilplasser, utover at det kan være forbudt dersom det er skiltet.

I fjor sommer hadde Motor en artikkel om en ikke-elektrisk bobil som okkuperte to elbilladere – uten at det var ulovlig. Da sa flere ladeoperatører at de ville sette opp skilt som kun gjorde plassene tilgjengelige for elbiler.

Et brudd på en slik skiltbestemmelse vil imidlertid ikke medføre så høye bøter her til lands som i New South Wales. Et brudd på vilkårsparkering i Norge kan gi en kontrollsanksjon på 660 kroner, eller da en snau penalty unit, som de sier der nede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.