Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Tidligere i høst hadde kollega Fred Magne EU-kontroll på en av sine elbiler.
Overraskelsen var stor da han hentet bilen og fikk bilen underkjent med en toerfeil på punkt 4.14.3, som omhandler ladekabelen. Den hadde nemlig ikke verkstedet funnet i bilen (selv om den riktignok viste seg å ha ligget i bagasjerommet hele tiden, men det er en annen historie).

Men hva sier reglene om ladekabelen?
I kontrollinstruksen fra Statens Vegvesen ser punkt 4.14.3 slik ut:
Det var altså den manglende kabelen som gav en toerfeil på underpunkt d), selv om det i kontrollmetoden eksplisitt står at denne mangelen ikke skal gi dersom kjøretøyeier kun har fastmontert ladestasjon.
Vegvesenet svarer
Akkurat hva som ligger i begrepet fastmontert ladestasjon synes å være litt uklart. De fleste elbileiere, Fred Magne inkludert, har ladestasjon installert hjemme som er det eneste han lader bilen på foruten hurtiglading på veien. Kabelen er dog ikke låst fast i stasjonen og kan fint løsnes for å være med på EU-kontroll.
(Undertegnede synes i hvert fall at ladestasjon med fastmontert kabel ville ha vært en bedre formulering om det er det som menes.)

Vi spurte Vegvesenet:
– Hva er egentlig reglene for inspeksjon av bilens ladekabel? Er dette et punkt som har gått litt ut på dato i en tid der de fleste nå har ladestasjon hjemme, og som kanskje var mer aktuelt da de første elbilene kom, og som mange ladet via stikkontakt?
Fra Leif Magne Halvorsen i trafikant og kjøretøy-avdelingen til Statens Vegvesen får vi følgende svar:
– Det er riktig som du beskriver at det ikke skal ilegges mangelmerknad dersom bileieren kun har fastmontert ladestasjon, altså tilfeller der bileier ikke har en ladekabel. Det er derfor fordelaktig om kontrollorganet etterspør ladekabel ved timebestilling/levering av kjøretøy til kontrollen. Det er jo som du beskriver vanskelig/umulig å ettergå en påstand fra bileier om at han/hun ikke har ladekabel, og ved en slik påstand kan ikke kontrollorganet gjøre annet enn å utkvittere/godkjenne mangelmerknaden ved å registrere en etterkontroll.
Halvorsen forteller videre at dette kontrollpunktet er noe Vegvesenet har introdusert i samarbeid med DSB, der formålet er å forhindre brann og andre uønskede hendelser som følge av feil på ladekabelen. Dette er altså et foreløpig særnorsk punkt i EU-kontrollen; EU jobber for tiden med egne kontrollpunkter for elbiler og hybrid, men Norge har vært i forkant siden vi har en stor andel av slike kjøretøy.

STOR TEST: De beste piggfrie vinterdekkene
Tillitsbasert
Vi poengterer overfor Vegvesenet at de fleste biler selges med to ladekabler: En type 2-kabel man bruker i ladebokser enten hjemme eller på farten og en nødlader som kan plugges i stikkontakta. Har man ladeboks hjemme, kan det være at nødladeren er ubrukt og enkelt vil godkjennes på EU-kontroll.
– Meningen er at man skal ta med ladekabelen man vanligvis bruker slik at man får en kontroll av denne, for å bidra til å redusere brannfare og/eller andre uønskede hendelser som følge av feil på ladekabelen, forklarer Halvorsen.
Samtidig erkjenner Vegvesenet at dette blir tillitsbasert:
– Det er riktig som du beskriver, denne delen av kontrollen er tillitsbasert. Dersom man velger å lyve for å unngå at kabelen man vanligvis benytter skal bli kontrollert, så vil ikke kontrollen bli utført.
3500 har strøket hittil i år
Av de kontrollerte elektriske personbilene hittil i år er det 3655 biler som har fått mangelmerknad på punkt 4.14.3. Av dem er det 3386 som har fått den fordi ladekabelen ikke har vært bragt med til kontrollen.
Manglende kabel utgjør altså 92,6 prosent av feilene på dette punktet. 269 biler har altså fått merknad som følge av svakheter på selve kabelen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.